Høyreekstremismen skal fjernes, overdøves, latterliggjøres og jages bort

Rasisme, elefanten i rommet. Foto: John Duffy

Skal regjeringen starte kampen mot høyreekstremisme bør de begynne med å rydde opp i egne rekker!

Siavash Mobasheri
Om Siavash Mobasheri (8 artikler)
Siavash Mobasheri er lærer og leder i Rødt Oslo.

Kjære venner,

Vi er her for å ta avstand fra muslimhat og rasisme. Vi er her for å slå ring om rettigheter som er livsviktige for oss, kristne som muslimer, jøder som ateister. Og vi er her for å slå ring om våre muslimske medborgere.

Terrorangrepet i Bærum føyer seg inn i en internasjonal trend.Det har vært en synlig vekst i høyreekstremistisk vold og terrorangrep, i Oslo, Norge og resten av verden.

Her i Norge sprer ledende representanter for regjeringspartiet Frp fordommer om muslimer og flyktninger. Vi får høre at Norge er et «multikulturelt forsøk som har spilt fallitt». De snakker om «snikislamisering», et begrep brukt av høyreekstreme i Europa. Og vi har en regjering som gir millioner til den rasistiske bloggen Human Rights Service. Det er her ekstremismen henter næring og får inspirasjon. Regjeringen bør starte kampen mot høyreekstremisme med å rydde opp i egne rekker!

Bare noen få timer før terrorangrepet i Bærum, stod mange antirasister her i regnet, ropte og demonstrerte mot den høyreekstremistiske gruppa SIAN.

For vet dere hva? Det hjelper ikke å snu ryggen til eller tro at troll sprekker i sola. Vi må slutte å godta at hatprat og rasisme blir normalisert i samfunnet og får plass i våre gater.

SIAN, Alliansen, Selvstendighetspartiet, Folkebevegelsen mot innvandring og Den Nordiske Motstandsbevegelsen har ikke livets rett. Det er rasistiske og nazistiske grupper som snakker om en fremtidig krig for å bevare de vestlige verdiene eller den ariske rase. Deres prat om ytringsfrihet er bare et skalkeskjul for å dra samfunnsdebatten mot høyre og lage en grobunn for fascistisk politikk. Derfor skal de ikke ha rett til å ytre seg fritt i det offentlige rom. De skal fjernes, overdøves, latterliggjøres og jages bort.

Spørsmålet mitt til dere er: Er dere enige i at våre gater, torg og parker ikke skal brukes til å spre rasisme, muslimhat, antisemittisme og homofobi?

Svaret fra oss er et rungende ja!

Vi i Rødt mener at Oslo kommune skal være en rasismefri by. Derfor inviterer vi alle partier i Oslo bystyret til å støtte forslaget vårt om å trekke tilbake tillatelsen den høyreekstreme gruppa SIAN fikk til å ha stand på Tøyen torg 21. september, og legge inn forbud mot rasistiske og nazistiske arrangementer inn i Oslo kommunes politivedtekter.

Jeg vil avslutte med den svenske dikteren Mikael Wiehe sin kjente sang om rasisme, «Valet»
Og den lyder slik: 

Våkn opp.
Fatt mot.
Begynn å se deg omkring.
Slik at du kan si til dine unger når de spør deg,
at du var en av de som stod imot.

Kjære venner,

Vi må ikke se bort og la rasismen vokse fram.
Vi skal ha mot til å handle når det trengs. Så bli med i den antirasistiske kampen og stå imot!

Så gjenta etter meg: (Ingen rasister i våre gater!)

Teksten ble framført som en appell under en antirasistisk demonstrasjon i Oslo sentrum 15. august.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned