Per-Willy Amundsen beskyldte venstresida for jødehat – men FrPere har mest fordommer mot jøder

Fremskrittspartiets Per Willy Amundsen. Foto: Frp MediA

HL-senterets befolkningsundersøkelse viser at FrP-velgere har mest fordommer mot jøder. I forbindelse med krystallnattmarkering skyldte Per-Willy Amundsen på venstresida og muslimer for jødehat, like etter en høyreekstrem terroraksjon mot en synagoge i USA.

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet og tidligere justisminister, Per-Willy Amundsen klaget i går sin nød på Facebook over at Palestinakomiteen i Tromsø hadde vært blant arrangørene av krystallnattmarkeringa i byen. Kvelden 9. november blei 80-årsdagen for det som regnes som startskuddet på jødeutryddelsen markert i i store deler av verden. Dagen brukes som en årlig markering antisemittisme og rasisme.

Amundsen hevdet i en facebookstatus at «det er særlig muslimer, marxister og andre venstreradikale som nærer hatet mot Israel». Han mente videre at det var «absurd at Palestinakomiteen og andre venstrevridde organisasjoner organiserer markeringen av Krystallnatten i Tromsø».

Facebookstatus av Per-Willy Amundsen.

LES OGSÅ: Rasisme: En hovedhindring for integrering — Krystallnattens betydning i dag

FrP-velgere har mest fordommer mot jøder
Sjøl representerer Amundsen det partiet som ifølge HL-senterets befokningsundersøkelse for 2017 har den velgergruppa som skårer høyest i alle tre kategorier for fiendtlighet overfor jøder. FrP-velgerne har ifølge undersøkelsen mest/sterkest fordommer, mest/sterkest motvilje og størst avstand til jøder. Sammenligna med Sosialistisk Venstreparti har FrP en fire ganger så høy score når det kommer til dårlige holdninger mot jøder (13,3 prosent mot 3,4 prosent) og dobbelt så høy fiendtlighet som befolkninga generelt (6,6 prosent).

Også når det kommer til holdninger mot muslimer er det velgerne til Amundsens parti som kommer klar verst ut. Der ligger FrP-velgerne på 63,5 prosent, SV-velgerne på 5,0 prosent og befolkninga generelt på 27,0 prosent.

I kommentarfeltet under statusoppdateringa er det flere som kritiserer Amundsen og som peker på at en nazist nylig sto bak et terrorangrep mot en synagoge i USA. Både nazister og andre høyreekstreme har støtta FrP i regjering. Den nazistiske terroristen tok elleve liv og regnes for å være det mest dødelige antisemittiske angrepet i USAs historie.

I kommentarfeltet var det flere som spurte om ikke Amundsen sjøl kunne ta initiativet til ei alternativ krystallnattsmarkering om han ikke var fornøyd med hovedmarkeringa i Nord-Norges største by. Stortingsrepresentanten, som svarte på flere spørsmål og anklager i kommentarfeltet, lot disse kommentarene stå uten svar.

Den jødiske Tromsø-familien Caplan hadde sammen med historiker Terje Strand sin egen seremoni da de mente Palestinakomiteens «har et ganske ensidig syn på Israel- og Palestinakonflikten». Etter det Radikal Portal erfarer skal heller ikke Amundsen ha vært på den markeringa.

LES OGSÅ om da Per-Willy Amundsen ville ha et nytt korstog

Amundsens korstog
Noen måneder før Anders Behring Breiviks terroraksjon i 2011 brukte Amundsen den samme facebookontoen til å uttrykke et ønske om et nytt korstog. Korstogene var en religionskrig hvor europeiske krigere invaderte det historiske Palestina i kristendommens navn.

Korstogene var i størst grad retta mot muslimer, men det foregikk også massakrer av jøder. En av de første var massakren i Mainz, hvor soldater på vei sørover drepte anslagsvis over 600 jøder i den sørtyske byen.

Amundsen sa den gang at hans korstog handla «om å stå opp for våre verdier», mot «folkeinnvandringen», men at han ikke oppfordrer til vold.

Etter det kilder sier til Radikal Portal handla markeringa i Tromsø om antisemittisme, ikke om Israels okkupasjon av Palestina, slik det har blitt hevda.

Det har ikke lyktes Radikal Portal å komme i kontakt med Amundsen for kommentarer.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.