God ferie – fra fagbevegelsen!

Foto: Christian Boger / Radikal Portal

I disse ferietider er det verdt å minne om at betalt ferie er en rett noen har kjempet frem, og at som alle andre seire, må også denne voktes når borgerlige politikere rasler med sablene ovenfor ferien. 

Isak Lekve
Om Isak Lekve (27 artikler)
Aktivist, skribent, sosiolog - og sosialist.

Er det ikke herlig med sommerferie? Som så mye annet bra ved vårt samfunn, så er ferien et resultat av kamper mellom grupper med ulike interesser. Arbeidsgiverne og høyresiden ønsket ikke å lovfeste rett til ferie, og det ble brukt både argumenter om konkurransekraft og av mer moralsk karakter – arbeidere som gikk uten noe å gjøre tok seg til både hor og fyll.

Særlig typografene klarte imidlertid tidlig å få suksess gjennom en strategi hvor de brukte sitt fagblad og andre kanaler til å rose de få arbeidsgivere som lokalt godtok krav om ferie – og tilhørende uthenging av de som nektet. Slik fikk en stadig flere trykkerier til å godta noen dagers betalt ferie fra 1890-årene.

LES OGSÅ: Drømmen om et stabilt arbeidsliv

Arbeidsgiverforeningen Naf, dagens NHO, svarte med å forby sine medlemsbedrifter å godta lokale feriekrav for å hindre at praksisen bredte om seg, men med frykten for spredning av revolusjonen fra Russland, fikk man i en rekke bransjer likevel enighet om både betalt ferie og 8-timers arbeidsdag i årene etter første verdenskrig. Det siste måtte på mange arbeidsplasser imidlertid «tas» gjennom «ulovlige» virkemidler – arbeiderne stoppet ganske enkelt å jobbe etter åtte timer, og tvang slik arbeidsgiverne til å godta redusert arbeidstid.

Først i 1936 da den første varige Arbeiderparti-regjeringen kom til makten gjennom kriseforliket fikk vi imidlertid Arbeidervernloven som lovfastsatte 9 dagers betalt ferie. Siden det har vi heldigvis også fått gradvis utvidet denne til 4 uker, og i bedrifter med fagorganisering og tariffavtaler er det avtalt enda en uke – mens de over 60 også får en ekstra i tillegg til det.

LES OGSÅ: NHO-topp tjener 2,6 millioner i året — mener norsk ungdom er bortskjemte og late

Men som alle andre seire, må også denne voktes. Regjeringspartiet Venstre, foreslo i sitt alternative statsbudsjett i fjor, å kutte den ekstra ferieuken for de mellom 60 og 65, og Høyres programkomité (ledet av kronprins og næringsminister Isaksen) foreslo det samme i forfjor. Det er med andre ord bare en sterk fagbevegelse og dens allierte på den politiske venstresiden som er en sikker garantist for bevaring av denne retten. En rett som det ikke minst bør være aktuelt å utvide nå som enorme klima- og miljøødeleggelser gjør det tvingende nødvendig å ta ut mer av samfunnets ressurser i fritid heller enn forbruk.

Husk det, enten du ferierer ved sjøen eller fjellet. God ferie!

Denne kommentaren ble først trykket i Bergensavisen 11. juli 2018

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på God ferie – fra fagbevegelsen!

  1. AvatarWalther Semme // 2018-07-24 kl 00:38 //

    Hva om vi alle kunne hatt over 100 dager sommerferie? Slik som politikerene på tinget. Faen, hvorfor skal vi jobbe i det hele tatt? Bare gi meg lønn!

Kommentarfeltet er lukket.