Fengslet i Iran for å ha danset

17 år gamle Maeade Hojabri, arrestert for å ha danset.

En 17-åring er arrestert for å ha lagt ut dansevideoer på Instagram. Andre kvinner legger ut dansevideoer i protest og den islamistiske staten mottar kritikk, også fra muslimske ledere.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Oberst og sjef for cyberpolitiet i Teheran, Touraj Kazemi, fortalte til Ilnanews nyhetsbyrå at politiet skal gå til aksjon mot flere iranske kvinner med store tilhengerskarer på Instagram, spesielt fra gruppen «Instagrams horn». Feta-politiet har fått instrukser om å identifisere medlemmer av denne gruppen i hver provins.

Kazemi sier at disse personene legger ut bilder og videoer som ikke er akseptable for det iranske regimet og islam. Han sier videre at de vil bli fengslet noe som man først fikk meldinger om at var i gang i mai.

Instagramsidene til en rekke kjente dansetrenere i Iran er blitt stengt ved rettskjennelse og nesten alle videoer er slettet. Hvis man går inn på deres sider, får man meldingen «På grunn av kriminelt innhold er denne siden blitt blokkert.»

Maeade Hojabri er en jente på 17 år, født i Teheran. Hun er idrettsutøver og gymnast (Parkour). Samtidig er Maeade danseinstruktør. Hun var veldig aktiv i flere år på Instagram og publiserte mange bilder og video klipp av sin jobb og skal ha hatt 600.000 følgere før iranske myndigheter stengte kontoen hennes.

Maeade og andre iranske kvinner som Elnaz qasemi og Shadab Shakib la ut video klipp av dansene sine på Instagram, noe som førte til at stor interesse rundt deres kunst. (se video under)

Maeades arrestasjon skapte mange reaksjoner, både positive og negative. Det har også skapte en bølge av spørsmål på sosiale nettverk i Iran — hvem er Maeade og hvorfor ble hun arrestert?

Mulla Mohammad Reza Zaeri, en konservativ geistlig og kjent kulturell personlighet i Iran, kritiserte arrestasjonen av Maeade på sin nettside: «Det som ødelegger troen på religionen og regimet, er ikke ristingen av midjen til en tenåringspike, men ristingen av pennen til en gammel dommer», melder nyhetsbyrået Rokna.

Kvinnene fikk innkalling til avhør 6.juli 2018, ifølge den statlige fjernsynskanalen i Iran.

Fjernsynskanalen viste et avhør av Maeade, hvor hun sier at hun danset som en hobby og har ikke samarbeidet med andre personer eller grupper. Hun sier videre at hun ikke hadde til hensikt å fremme bedrag eller promiskuitet. Folk likte meg og jeg danset for dem med forskjellige sanger.

— Det var bare det. Jeg gjorde det for moro skyld for fire år siden, men etterhvert innså jeg at jeg fikk stadig flere følgere.

Maeade gråter under avhøret og sier:

— Jeg danset bare av mitt hjerte og hadde ingen inntekt av det.

Avhøret bærer tydelig preg av å være regissert av regimet i et forøk på å avskrekke andre fra å følge hennes eksempel.

Men etter at avhøret ble vist, har flere danserinner i Iran lagt ut egne dansevideoer for å vise sin støtte til Maeade. De skriver på sosiale nettverker: «Vi danser for at regimet skal se og forstå at arrestasjonen av Maeade ikke kan ta fra oss håp og glede».

Regimet anklages for at det å være glad er en ulovlig handling i Iran og en såkalt trussel mot presteskapet. Dette er ikke første gang og blir sannsynligvis heller ikke siste gang at regimet i Teheran setter kvinner i fengsel på grunn av dansing eller det de ser som mangelfull tildekking.

Farzane Kabel, en skuespiller og danseinstruktør, var fengslet i et og et halvt år i Evin fengsel for å ha danset. Farzane sa i et intervju i BBC, at hun er svært interessert i dansing og jobbet hard for å formidle til publikum at dansing er en kunst som er full av skjønnhet, men som i årevis har vært kunstform forbudt i Iran.

På grunn av musikk og dans ble flere personer arrestert i byen Mashhad, i et av kjøpesentrene i april 2018. En av Imamen i byen gav sin støtte til denne arrestasjonen og kritiserte disse danserne under den påfølgende fredagsbønnen, melder BBC.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Fengslet i Iran for å ha danset

  1. AvatarWalther Semme // 2018-07-24 kl 01:45 //

    Er det ikke rasisme å kritisere arrestasjonene? Jeg mener, de er jo gjort med bakgrunn i Sharia som under den europeiske menneskerettighetsdomstolen, er å anse som religion og dermed uangripelig!

Kommentarfeltet er lukket.