Jeremy Corbyn ut mot sanksjonene: – Venezuelas framtid er venezuelanernes sak

Jeremy Corbyn på en markering mot atomrakettprogrammet Trident. Foto: Garry Knight

Labours leder går imot Storbritannias regjerings forslag om mer sanksjoner mot Venezuela. Jeremy Corbyn sier han er imot innblanding i Venezuela fra USA og andre.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Leder for det britiske arbeiderpartiet Labour, Jeremy Corbyn, uttalte seg i går for første gang om situasjonen etter at Juan Guaidó utnevnte seg sjøl til president på oppfordring fra USA. Han fordømte innblanding i Venezuelas indre anliggender.

Donald Trump har krevd den valgte presidenten, Nicolás Maduros avgang. Stormakta anerkjente Guaidó umiddelbart etter hans utnevnelse av seg sjøl til president. De blei fulgt av Saudi-Arabia og en rekke høyrestyrte regjeringer i Latin-Amerika som Colombia, Chile, Brasil og Ecuador før også EU anerkjente Guaidó.

LES OGSÅ: Norge må ta avstand fra sanksjonene og USAs innblanding i Venezuela

I 2013 blei Maduro valgt til president etter Hugo Chávez’ død. USA var da det eneste landet i verden som protesterte på valget. Maduro blei gjenvalgt i 2018. Da pressa USA på for at internasjonale observatører ikke skulle dra til landet. Store deler av opposisjonen boikotta valget og Maduro vant igjen. I mellomtida hadde Maduros parti, PSUV, tapt valget til nasjonalforsamling. Nasjonalforsamlinga blei etter det satt ut av spill a regjeringa i et trekk som har blitt kalt autoritært og udemokratisk av Venezuela-kjennere fra høyre til venstre.

Allerede før Chávez døde hadde økonomiske problemer inntruffet. Disse vedvarte i Maduros to første år ved makta og blei ytterligere forverra da Barack Obamas administrasjon satte i gang med økonomiske sanksjoner i 2015. De hevdet de gjorde det fordi Venezuela utgjorde en «trussel mot rikets sikkerhet». I 2017 blei sanksjonene adskillig strengere og Venezuelas tilgang til de internasjonale bankmarkedene har gjort at handelen har blitt ramma voldsomt og oljeproduksjonen, som har stått for 95 prosent av eksportinntektene, har blitt ramma hardt. Dette har gjort at Venezuela har slitt med å få importert blant annet mat og medisiner og bidratt til å forverre den sosiale nøden i landet. Nylig fortalte Trumps sikkerhetsrådgiver, John Bolton, og finansminister, Steven Mnuchin, at sanksjonene skal bli enda mer omfattende.

Jeremy Corbyn har en lang fartstid som fredsaktivist og antiimperialist og mange venta på at han skulle uttale seg om saken. Corbyn svarer på et forslag fra den britiske utenriksministeren, Jeremy Hunt, på utviding av sanksjonene. Labour-lederen skriver på Twitter at det en dårlig idé og stiller seg kritisk til innblanding utafra i Venezuela, om det er fra USA eller andre.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned