Kjære Kristelig Folkeparti!

Foto: Sametinget og Johannes Jansson/norden.org

Hatprat fører til hatvold, og mens hatprat får florere på nett både i hatgrupper og politikeres kommentarfelt har hatvold tredoblet seg i Norge i løpet av få år. Stem for et sunt ordskifte på tirsdag, si i fra at nok er nok, så vi kan begynne helbredelsesprosessen for et sunnere debattklima.

Inger Waage
Om Inger Waage (2 artikler)
Inger Waage er feminist.

Nå er mye opp til dere om hvordan landet vårt skal bli fremover.

Jeg skriver her på vegne av meg selv, men som en som har jobbet i en gruppe som står opp mot hatprat dag og natt nå fulltid i et år. Nå har jeg måttet ta pause fra det, og komme opp for luft. Det er slitsomt å vasse rundt i gjørmete kommentarfelt daglig. Selv om mye av hatet ikke er rettet mot meg eller grupper jeg tilhører og jeg ofte kjemper de kampene for andre, så klistrer hatet seg til kroppen, og jeg er glad for at jeg fremdeles ofte kan gråte. Jeg snakker også ofte med dem hatet er rettet mot for å trøste og råde hvordan de skal gå frem. Det er for brutalt, og noe må endres.

Det vi har vært vitne til er en normalisering av hat og rasisme som har fått foregå over tid.

Dessverre var den rådende teorien på det tidspunktet «trykkokerteorien», så måten Stoltenberg ønsket vi skulle møte hatet på etter 22. juli var å imøtegå det med logisk argumentasjon. Mediene lot alle ytringer stå, og vi skulle alle være «digitale nabokjerringer» som Stoltenberg sa, og svare dem ute i feltene. Men man kan ikke (og bør ikke) argumentere mot hat. Ingen skal måtte gå inn i en debatt med utgangspunkt i å forsvare sin egen verdi som menneske. Og for hver drøy ytring flyttes grensene for hva som er akseptabelt å si, og hatet normaliseres.

Det som skjedde, og det kan man jo se helt empirisk, var at folk sluttet å orke å svare i kommentarfeltene. Nå har vi jo også statistikk på det, over 50 prosent orker ikke gå inn i et kommentarfelt, og bare noen få orker være aktive jevnlig. Av dem som mottar trusler slutter 1/3 å ytre seg.

Det vi la merke til var at hatet hadde fått tatt over, motstemmer og nyanser manglet. Bare de mest herdede orket gå inn.

Derfor må mye av det å stå opp mot hatet i kommentarfeltene være å legge press på mediene og politikere for å få en ny tone for hvordan vi fører samfunnsdebatten og for hva de lar passere. Det har vi gjort, og det har ført til gode resultater, men det er langt i fra nok.

Forskning viser tydelig at hatprat fører til hatvold, og mens hatprat får florere på nett både i hatgrupper der dette dyrkes, og søles utover fellesområdene våre i medier og politikeres kommentarfelt har hatvold tredoblet seg i Norge i løpet av få år.

Nå må også politikerne si stopp. Vi har hatt den styggeste valgkampen noensinne i fjor, der trusler og hat florerte, flere av politikerne på Stortinget må ha politivakter på seg, og noen måtte avbryte valgkampen. Hat utgjør nå et demokratisk problem, både for politikere, samfunnsdebattanter og for vanlige folk til å ytre seg fritt.

Vi kan rett og slett ikke ha det sånn mer.

Det må vi alle være enige om, og når landets justisminister ikke skjønner det så nytter det ikke om regjeringen har aldri så flotte taler og handlingsplaner.

Det kom et oppgjør mot en av hatgruppene på lørdag. Det er fremdeles mange slike grupper igjen, og flere av de verste gruppene bærer justisministerens navn. Det er på dette tidspunkt umulig at hun ikke assosieres med disse. Hun har blitt oppfordret til å rydde opp i disse gruppene gjentatte ganger i løpet av disse årene. Hun har også flere ganger blitt oppfordret til å drifte sin Facebook-side bedre. I stedet for noe oppgjør har vi latt dette få bli en normaltilstand.

Avstandtagen i går var for lite og for sent.

Jeg er stolt over den berettigede kraftige reaksjonen og at både Stortinget og folket nå gir et klart signal om at nå er det nok.
Nå må dere rydde opp.

Stem for et sunt ordskifte på tirsdag, si i fra at nok er nok, så vi kan begynne på den lange helbredelsesprosessen for et sunnere debattklima.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.