Kjærlighet mot høyreekstremisme? Et kritisk blikk på 22. juli og oppgjøret i etterkant

Eivind Rindal. Foto: Stillbilde fra video av Lene Auestad/Radikal Portal.

Kjærlighet har blitt bredt lansert som en motstrategi mot høyreekstremsime, men har vi som samfunn tatt hatet som kom til uttrykk alvorlig nok? Utøyaoverlever Eivind Rindal synes ikke det.

På Utøya den 22. juli 2011 tok Eivind Rindal ledelsen og reddet mange liv. Han hjalp andre å finne gjemmesteder da terroristen skjøt mot dem. Så fant han en båt, dekket andre i båten mot massemorderens skudd og rodde ungdommene i sikkerhet. I dag studerer han religionsvitenskap ved NTNU i Trondheim. Erfaringene han gjorde seg har skjerpet hans sans for alvoret i rasismen som omgir oss i dag. I dette foredraget reflekterer han over rettsoppgjøret og debattene rundt det, den politiske håndteringen av terroristen og hans ideologi i ettertid og hvor vi står i Norge i dag. Foredraget ble holdt på Ivar Matlaus bokkafe i Trondheim 8. desember 2017, i en serie initiert og organisert av Magnus Eriksson. Kjærlighet har blitt bredt lansert som en motstrategi mot høyreekstremsime, men har vi som samfunn tatt hatet som kom til uttrykk alvorlig nok?

LES OGSÅ: Utøyaoverlever: — At FrP framstilte seg som offer og slo mynt på Utøya sier sitt om deres samfunnssyn

Video av Lene Auestad.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Kjærlighet mot høyreekstremisme? Et kritisk blikk på 22. juli og oppgjøret i etterkant

 1. AvatarTor Anders Engen // 2018-01-21 kl 12:58 //

  Nå kan man mene det ene og det andre om ABB, man kan ikke forsvare hans handlinger.

  Men det vi kan se er at dette var kun et politiskangrep på AP og AUF, ingen form for «høyreekstrem» handling. Grunnet hans tragiske og traumatiske opplevelser forårsaket av sin AP mor (innlagt på mentalsykehus), og fravær av sin AP far. En far som heller var hos sine nye barn på Utøya.

  Man kan si at det er venstreradikale feministisk ideologi, og hans AP troende far som sviktet ham, som forårsaket det ABB gjorde.

  https://jimshistorieogpolitiskeblogg.blogspot.no/2017/01/breiviks-mother-decided-he-was-violent.html

 2. Hver eneste artikkel som omhandler noe som helst i retning av innvandring eller rasisme på denne siden, er jo hårreisende. Se bare på han palestinaskjerf fyren der, nøytral???

  I og med at det finnes sånne folk som dere, så må det jo være helt legitimt for meg å mene at alle partier til venstre for FrP burde tvangsnedlegges?

 3. AvatarStorbondemongoen // 2018-02-06 kl 21:03 //

  Respekt for hans innsats på Utøya den dagen, men er det noen som i det hele tatt fikk noe ut av dette? Fyren virker fullstendig traumatisert og snakker nærmest med en slags barnslig retthaverskhet.

 4. AvatarSamfunnsdel // 2018-06-22 kl 09:41 //

  Islam foreskriver jihad (kamp for fremme av islam) mot ikke-muslimer. Ikke alle muslimer bruker vold med egne hender for å fremme islam og islam har også andre veier til å fremme islam, som at for eksempel en del av den muslimske skatten, zakat, kan (eller skal?) gå til dem som kjemper med våpen for utbredelsen av islam, altså mot ikke-muslimer og/eller kjettere innfor islam (som feks shia mot sunni). Ikke-muslimer er primary target og islam foreskriver dødsstraff for å forlate islam. Jeg skriver «islam foreskriver», og ikke «muslimer utfører», for ikke alle muslimer danser uten forbehold etter islams pipe. Rindals skjerf ligger som en kvernstein rundt dømmekraften hans.

Kommentarfeltet er lukket.