Utøyaoverlever: – At FrP framstilte seg som offer og slo mynt på Utøya sier sitt om deres samfunssyn

Eivind Rindal. Foto: Stillbilde fra video av Lene Auestad/Radikal Portal.

Utøyaoverlever Eivind Rindal minner om at Anders Behring Breivik var medlem av og hentet politisk inspirasjon fra FrP, noe som gjør anklagene deres mot Arbeiderpartiet ekstra ille. 

Eivind Rindal var blant ungdommene i AUF som overlevde Anders Behring Breiviks terroraksjon på Utøya 22. juli 2011. Under presenteres et utdrag fra et foredraget Kjærlighet mot høyreekstremisme som Rindal holdt i helga på bokkafeen Ivar Matlaus i Trondheim. Foredraget publiseres i sin helhet på Radikal Portal i morgen.

LES OGSÅ: Da Siv Jensen mente det var like ille å knytte Anders Behring Breivik til FrP som terroren på Utøya

Video av Lene Auestad.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

24 kommentarer på Utøyaoverlever: – At FrP framstilte seg som offer og slo mynt på Utøya sier sitt om deres samfunssyn

 1. AvatarLadyLiberty // 2017-12-11 kl 17:32 //

  «At FrP framstilte seg som offer og slo mynt på Utøya»

  Slik han gjør her?

  Snakk om å synke lavt!

  Breivik FORLOT jo også FrP nettopp fordi han hadde et annet verdisyn, men det er kanskje ikke så viktig detalj å nevne eller? Aldri la en god historie gå til spille?

  Og hvor er deres demonisering av MDG for at en av deres politikere ble en Al Qaida-terrorist?

  Tenkte meg det, aldri et kvekk om det. Hykleriet og den kyniske opportunismen deres kjenner ingen grenser.

  • AvatarCartmenez // 2017-12-12 kl 04:06 //

   Du kan ikke seriøst mene at en som var på utøya fremstiller seg selv som offer??? alle som var der er da 100% offere. At de har sterke meninger om ABB og hva som drev han til sine handlinger er bare naturlig.

   At FrP «følte» seg som offer etter 22 Juli er jo bare latterlig…

   • AvatarLadyLiberty // 2017-12-12 kl 17:43 //

    Klart han er et offer (for terror), det jeg siktet til var «slå mynt»-delen.

    Å si at folk «slår mynt på noe» er å påstå at de egentlig ikke bryr seg om det, eller at de misbruker folks følelser rundt det. Hvis man kan påstå dette om FrP-ere uten bevis kan man også påstå at sosialister som anklager FrP-ere for dette er skyldige i nettopp det samme, i selve anklagen.

    Er man prinsippfast fremfor narsissistisk og opportunistisk går standardene alltid begge veier.

    «At FrP «følte» seg som offer etter 22 Juli er jo bare latterlig»

    Dette viser at du har store empatimangler. Når FrP demoniseres for noe slikt er det klart at de også føler seg som ofre på sitt vis.

    For å se om du er prinsippfast:
    1) Synes du det er greit å si at FrP «slår mynt» på Utøya, men at det ikke er greit å si det samme om denne fyren?
    2) Hvis du mener FrP skal ta Breivik på sin kappe, skal MDG også ta Al Qaida-terroristen de hadde som en politiker på sin kappe?

    Eller skal det være doble standarder, noen for sosialister i universets sentrum, og andre for andre?

   • AvatarLasseRon // 2018-03-05 kl 19:46 //

    Alle nordmenn ble berørt av det som skjedde.
    Å forsøke å ekskludere noen fra denne landesorgen blir feil.

    Selvsagt er de overlevende de største ofrene her.
    Men selvsagt er de som i kraft av å være medlemmer av et legitimt politisk parti som ikke har noe som helst med terrorhandlingen å gjøre også ofre når de anklages for noe så belastende og uhyrlig.

    Det må være lov å ikke finne seg i å bli beskyldt for å ha bidratt til morderens handlinger.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-07 kl 19:58 //

     Per Willy Amundsen fortalte noen måneder før 22. juli at han ville ha et nytt korstog. Det var det Anders Behring Breivik starta.

     • AvatarLasseRon // 2018-03-07 kl 21:14 //

      Per Willy Amundsen er en katastrofe for FrP.
      Hans intellekt og uttalelser er like representativt for FrP som Rune Øygards seksuelle preferanser er representativt for Ap.

      Vet ikke om du har fått det med deg, men Breivik begynte å planlegge terrorhandlingen mange ÅR før. Lenge før Amundsen kom med sine korstog-uttalelser.
      Årsaken til at Breivik begikk terrorhandlingen var flykrasjet av et feilslått multikulturelt eksperiment som Vesten har blitt utsatt for de siste årene. Det pluss en rekke uheldige faktorer hva angår hans liv og personlige faktorer.

      Hadde det ikke vært for den mislykkede politikken som har blitt ført hadde denne terroraksjonen aldri skjedd.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-08 kl 13:01 //

      Amundsen er så representativ for FrP at de gjorde ham til justisminister selv etter at han hadde bedt om korstog.

      Amundsens uttalelse er et eksempel på hvordan ytre høyre, med FrP i en hovedrolle, har normalisert rasisme og en krigsretorikk som bidro til at Anders Behring Breivik tok livet av 77 mennesker. Andre eksempler er den store konspirasjonen som ligger i Siv Jensens begrep snikislamisering (hun mente jo at mulla Krekar hadde Arbeiderpartiets beskyttelse og at hun skulle kaste ham ut av landet etter 100 dager, det mener hun visst ikke i dag), Sylvi Listhaug som mener det er en sosialistisk konspirasjon mot henne i Den norske kirke, Carl I. Hagen som lanserte den norske versjonen av Sions Vise Protokoller med den åpenbart falske Mustafa-brevet, voldsforbryteren Per Sandberg som er imot raseblanding og så videre.

      Det finnes ikke noe «multikulturelt eksperiment». Det er mindre kriminalitet og drap i Norge nå enn det var før innvandringen fra utefor Europa startet. Det som derimot finnes er en høyrepolitikk som går ut på å akseptere arbeidsløshet, rive ned velferdsstaten og øke lønnsforskjellene til fordel for de søkkrike. Denne utviklinga står FrP i spissen for og leit nok for den norske arbeiderklassen har Arbeiderpartiet fra og med Gro Harlem Brundtland vært med på dette. Den har ført til mange endringer til det negative for mange i Norge og br bekjempes, men den har ingenting med innvandring å gjøre.

     • AvatarLasseRon // 2018-03-08 kl 18:00 //

      «Det er mindre kriminalitet og drap i Norge nå enn det var før innvandringen fra utefor Europa startet. »

      I den samme perioden har kreftoverlevelse gått opp. Det samme har fedmen i befolkningen. Ergo må det jo være slik at fedme bedrer prognosen for kreft…?
      Dessuten sier statistikken kun noe om anmeldt kriminalitet, ikke nødvendigvis om reelt antall.
      Tilbøyeligheten til å anmelde kriminalitet, og politiets evne til å oppdage pågående kriminalitet har gått ned hevdes det av flere politifolk i både Norge og Sverige.
      I no go-sonene i Sverige kan det å ha kontakt med politiet være forbundet med meget stor risiko.
      Dessuten har tallene for flere typer kriminalitet vist en økning, blant annet seksual kriminalitet.

      At FrP-nører opp under rasisme er en latterlig påstand. Vis meg et eneste eksempel på sentrale FrP-politikere som hevder at andre menneskeraser er mindreverdige mennesker. Kritikk av ideologi er noe helt annet enn å hevde at det er forskjell på menneskeverd basert på medfødte, biologiske og etniske forskjeller.

      Om det er en ting som skaper rasisme så er det dårlig integrering med påfølgende mistillit mellom folkegrupper. Evne til integrering henger sammen med antallet vi tar imot. FrPs politikk ville skapt MINDRE rasisme dersom den hadde blitt fulgt.

      Så er det jo slik at de som faktisk er ekte rasister i stor grad stemmer FrP. Det stemmer nok. Det handler jo om at de stemmer på det partiet som er mest restriktiv til innvandring, selv om de så er hundre tusen ganger mildere enn dem selv. Hadde det eksistert et parti lengre ut på den innvandringskritiske skalaen hadde det nok vært dette som fikk disse personenes stemmer.
      At disse nå stemmer FrP i mangel på et parti som deler deres synspunkter betyr ikke st FrP kan tillegges deres ekstreme meninger.

      Jeg tror heller ikke at SV vil fengsle alle kapitalister og sende de til arbeidsleire bare fordi de kanskje får noen av stemmene til de som virkelig mener dette. Skjønner?
      Teen til han som liker fem skjeer sukker smaker ikke som teen til han som har tjue skjeer sukker i. Forskjellen er ganske stor selv om han med fem skjeer sukker er nærmere enn han som har oppi tre skjeer.

      Ellers er jeg helt enig i at ekstremkapitalismen er en del av problemet for mye av det som ikke fungerer i verden idag, inkludert migrasjonsspørsmålet.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-08 kl 19:12 //

      Du og kompisene dine på ytre høyre forsøker å tegne et bilde av et Norge som er i ferd med å gå i dass på grunn av innvandring. når det viser seg at Norge ikke er blitt noe verre så snakker du deg bort. Det er ikke spesielt imponerende.

      Jeg har en kompis som bor i en «no go-sone» Han går hvor faen han vil. Selv liker han ikek politiet, mye på grunn av hvordan de oppfører seg mot folk fra bydelen hans, men det er ikke farlig å prate med politiet. Folk på ytre høyre har også prøvd å repetere en løgn om norske no go-soner til mange nok tror på den. Det blir ikke mer sant av den grunn.

      Jeg tror du bør lese litt om hva rasisme er. Hitler kunne fint sluppet unna med dine krav. Samme med kolonialismen og store deler av apartheidstyret.

      FrPs trakassering av innvandrere og minoriteter i offentligheten skaper naturligvis mer rasisme, ikke mindre. Den skaper i tillegg dårligere integrering. Det er ganske åpenbart.

      SV er ikke antikapitalistisk. De forresten få antikapitalster tror at problemet er kapitalistene, de skjønner at det er systemet som skaper kapitalister som må avskaffes.

     • AvatarLasseRon // 2018-03-08 kl 19:39 //

      Er jeg ytre høyre jeg nå? Etter å ha tatt avstand fra kapitalisme? Etter å ha tatt avstand på å klassifisere menneskers verdi etter biologiske kriterier?
      Legger du merke til at jeg ikke slenger dritt til deg på den måten når jeg diskuterer?
      Dette blir for dumt.

      Hitler mente altså IKKE at den ariske rasen var overlegen? Og at folkemord var helt innafor? Det er ikke LITT forskjell på det og kritikk av kultur og religion?
      Og granateksplosjoner på høylys dag er noe vi alltid har hatt i Skandinavia? Jada, alt blir jo bare bedre og bedre.

      Og FrP trakasserer innvandrere… når Mazyar Keshvari og Himanshu Gulati er ferdig med dagens hatprat går de foran speilet og skjeller ut seg selv. Det er sånn det går for seg ja..

      Jeg har forøvrig aldri sagt vi har no go-soner i Norge. Men fortsetter vi i dagens spor kommer vi jaggu til å få det.

      «SV er ikke antikapitalistisk. De forresten få antikapitalster tror at problemet er kapitalistene, de skjønner at det er systemet som skaper kapitalister som må avskaffes.»

      Skjønte du ikke at jeg brukte dette som et eksempel på at mest ekstremt trenger ikke være særlig ekstremt? Det kommer jo helt an på hva man har å velge i. SV er sammen med Rødt det MEST antikapitalistiske partiet. Det betyr ikke at de ER antikapitalistiske. Men de trekker fortsatt til seg stemmene fra de som faktisk er antikapitalister da det ikke finnes et mer «ekstremt» alternativ. Samme grunnen til at rasister stemmer FrP.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-09 kl 01:46 //

      Du plasserer deg selv politisk ved å fortelle samme historia som folk på ytre høyre. Nå til dags vil omtrent alle ta «avstand på å klassifisere menneskers verdi etter biologiske kriterier» reint formelt, så det teller ikke for mye. Du har vel strengt tatt ikke tatt avstand til kapitalismen heller hvis du leser ditt eget innlegg en gang til. Du forsvarer FrP som er et parti på yte høyre, da er det rart å mene at det er trakassering å bli plassert i samme bås som dem.

      Leiter du litt finner du at Hitler sier at det ikke finnes noen jødisk rase og derfor heller ikke jødiske rasetrekk. Da var han vel ikke rasist i din bok, eller?

      Ser du på hvordan kolonialismen har blitt forsvart er det ofte gjennom at de innfødte har vært mindre kultiverte og dermed må siviliseres av vestlige. Man skal være ganske fjern om man ikke ser at massemordene, folkemordene, århundrer med plyndring og mye annet svineri som fulgte med ikek skal ha vært rasistisk fordi noen erklærte at det ikke var på biologisk grunnlag de gjorde det de gjorde.

      Keshvari er bidrar selv med å trakssere innvandrere så det var et elendig eksempel av deg.

      SV og Rødt har vidt forskjellige syn når det kommer til kapitalismen.

      FrP trekker til seg rasister fordi de har folk i ledelsen som sprer rasistiske konspirasjonsteorier og reinspikka rasisme.

     • AvatarLasseRon // 2018-07-25 kl 12:33 //

      Du mener at høyreekstremisme er en dårligere ideologi? Da er jo du rasist da det er rasistisk å hevde at en kultur eller ideologi er dårligere enn andre.

     • AvatarNoek Tern // 2018-07-25 kl 03:56 //

      Alle oppegående mennesker skjønner at når noen snakker om «korstog» mot ulike ideer el.l. innen politikken, så snakker man selvsagt ikke om dette i noen direkte betydning, men i overført betydning. Faktiskparallellt med at man innen idretten bruker ulike kampmetodforer, f.eks. snakker man der om en fotballkamp, som jo ikke er noen bokstravelig «kamp», men en lek. Men ABB var jo ikke oppegående.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2018-07-25 kl 10:07 //

      Han snakket om et korstog, punktum.

     • AvatarNoek Tern // 2018-07-25 kl 11:47 //

      Nei, det «punnktumet» ditt kan du glemme. Vi må jo kunne forvente at elementær språkforståelse på barneskolenivå er til stede hos leseren. Er det ikke det, så ikke skyld på avsenderen.

 2. AvatarJohn Atle Vestvik // 2017-12-12 kl 01:32 //

  Det handler nok om FrP medlemmers manglende evner til å se seg selv i et realistisk lys. En anonym kilde har lagt ned mye arbeid i å dokumentere FrP medlemmers tilhhørigeter. Partiets samarbeid med nazistiske og rasistiske foreninger. Partiets diverse forslag, samt bortforklaringer av hva de støtter med sine handlinger. http://trond.weblogg.no/1236786779_11mar2009.html

  Velger å presentere noen sitater derfra for å vise det store samarbeidet med rasister, samt avslutningsvis, deres selvbilde om å være det minst rasistiske partiet.

  «Under kommune- og fylkestingsvalget i 1987 leste Carl I Hagen høyt fra et brev, som angivelig skulle være skrevet av en muslimsk innvandrer for å vise hvor ondsinnet og farlig innvandrerne er. «Asylsøkerne er på vei å ta over vårt fedreland» proklamerte en rystet Hagen, før han leste om hvordan en gruppe muslimer var i ferd med å forvandle Norge til en muslimsk stat, der kirkene skulle rives og erstattes av moskeer. Brevet viste seg senere å være falskt. Men effekten av brevet var ekte : Frp gjorde sitt hittil beste valg.»
  Dette Mustafa-brevet var altså en stor falsk nyhet, med nazistisk radikalisering som formål og effekt.

  «3.september finner det famøse rasist- møtet mellom Hedstrøm og DNF, Hvit Valgallianse, Fedrelandspartiet og FMI sted på Godlia Kino i Oslo, der man bl.a. diskuterte samarbeid mellom de ulike organisasjonene i forbindelse med høstens valg.» Se også: https://no.wikipedia.org/wiki/Den_Norske_Forenings_m%C3%B8te_p%C3%A5_Godlia_kino_1995

  «Johnny Ingard Hassel ble ved valget`95 valgt inn i Oslo bystyre for Frp. Ved stortingsvalget i 1993 sto Hassel på 6.plass på Felleslisten Mot Fremmedinnvandring. Hassel kontakter i rasistmiljøet førte til at han ble kumulert rett inn i bystyret fra en 33. plass på Frp- lista.»

  «I Klassekampen 1.februar kommenterer Carl I Hagen avsløringene om at en rekke nynazister har meldt seg in i FpU: «Vi vil ikke granske nyrer og hjerte på folk for å finne ut hva de har gjort før. Jeg oppfatter at dette (medias søkelys på nynazister i Frp) er et forsøk på en hekseprosess mot våre medlemmer».

  » I følge en pressemelding (26.08.96) er strengere innvandringspolitikk den viktigste kampsaken for den tidligere fylkesordføreren for Nasjonalt Folkeparti i Buskerud. Sekretær i Nedre Eiker Frp, og Gjerdes gamle NF-kompis, Ståle Henriksen (se oven for), sier til Drammens Tidene /Buskerud Blad 27.08. at han ikke tror at Gjerdes nazi- bakgrunn vil få noen betydning for nominasjonsutfallet.»

  -» Der jøder og arabere lever sammen, der muslimer og kristne bor, er det ingen fred og fordragelighet. Vi må sette navn på problemene. Men når vi gjør det, blir vi kalt rasister, men Frp er det mest antirasistiske partiet!»

  ++ Mye mer. Som også kan finnes andre steder på nettet.

  • AvatarLadyLiberty // 2017-12-12 kl 17:45 //

   «En anonym kilde »

   Lol

  • AvatarLadyLiberty // 2017-12-12 kl 17:49 //

   » samt avslutningsvis, deres selvbilde om å være det minst rasistiske partiet.»

   Dette er jo bare fakta, hvertfall når det kommer til Stortingspartiene. Det er jo kun FrP som faktisk behandler folk som ekte mennesker uavhengig av rase, fremfor å se på mørkhudede som moralsk tilbakestående halvaper som man ikke kan forvente sivilisert oppførsel fra. (Godt eksemplifisert av Fugelli som mente at det ikke var moralsk tilbakestående å la datteren sin bli voldtatt i tvangsekteskap – men den samme holdningen finnes overalt på venstresiden i dag).

   Om du først er redd for nynazister i partier, hvorfor velger du å ikke nevne at Vigrids leder støtter SV? Hvorfor nevner du ikke at NSDAP var nærmest identisk med vårt AP, og at deres grusomheter ikke er mulig uten den kollektivistiske ideologien dere på venstresiden klamrer dere til?

   Hvis du dømmer tidligere nazister nord og ned, hvorfor gjør du ikke det samme med tidligere kommunister?

   Dobbeltmoralen er til å ta og føle på.

   • AvatarJohn Atle Vestvik // 2017-12-12 kl 18:39 //

    Falske nyheter oppstår slik du argumenterer. Alternativt må du dokumentere at AP i sine program har hatt punkter som ligner punktene 4 – 5 – 7 – 8 – 10 – 11 – 13 – 16 – 18 – 23 – 24 og 25 i NSDA partiprogrammet.
    Samtidig registrerer jeg og at følgende NSDA uttrykte, tyske menneskerettigheter, ble strøket eller forandret etter Riksdagsbrannen:
    1. Retten til fritt å uttale sin mening (privat)
    2. Retten til fritt å trykke sin mening (avissensur)
    3. Foreningsretten
    4. Retten til ikke å få sine brev lest av offentlige tjenestemenn/posten
    5. Husundersøkninger uten fullmakt
    6. Statlig konfiskasjonsrett
    7. Begrensing av eiendomsretten (staten kunne konfiskere alt fra en bolig til et fabrikkonsern)
    Kan det være at du, med ditt anonymitetsbehov, har misforstått dette mediet i forhold til enkel spredning av falsk informasjon?

    • AvatarLadyLiberty // 2017-12-12 kl 21:19 //

     En god start: http://onarki.no/blogg/2011/12/samholdskraft/

     Alt det andre du sier er jo også AP og de fleste partiene i Norge i dag skyldig i, som begrenset ytringsfrihet, ekspropriasjonsrett osv. Hva i alle dager skal dette være for slags dristig bløff-forsøk??

     • AvatarJohn Atle Vestvik // 2017-12-12 kl 21:51 //

      At du finner et par plakater med likt uttrykk forteller heller ingenting. Og forresten, når du og dine nazisme forsvarere definerer nasjonalsosialisme som sosialisme. Hvorfor har dere da det gjensidige kjærlighetsforholdet til FrP, og hat mor sosialister?

      Fake news og dobbelmoralisme er vanskelig å skille fra hverandre.

    • AvatarLadyLiberty // 2017-12-12 kl 21:19 //

     Biter også merke i at du ignorerte det aller meste av innlegget mitt.

     • AvatarJohn Atle Vestvik // 2017-12-12 kl 21:44 //

      Registrerer at du ikke evner å finne likheter mellom noen av de nevnte punkter fra NSDA partiprogrammet og noen AP programmer.
      Skulle være god nok grunn til å ignorere alt du skriver det.

 3. På min hjemmeside eller blogg eller på mitt nettsted skriver jeg en del om massemordere.
  Mine vurderinger angående en norsk barne-morder og bombeterrorist og massemorder er med der sammen med vurderinger av andre saker og andre massemordere, og selvfølgelig har jeg mine forslag til løsninger også der.
  Jeg er på løsnings-siden og ikke på noen oppdiktet side.
  Jeg ønsker løsninger for framtiden.
  For ca 44 år siden eller før det var jeg medlem av AUF.
  Har ei lita rød bok her. Skal ikke sjekke årstallet nå. Det er 4 meter å gå.
  Den gangen var mange i både Ap og AUF på løsnings-siden.
  Altså for 40 – 50 år siden.

Kommentarfeltet er lukket.