Utøyaoverlever: – At FrP framstilte seg som offer og slo mynt på Utøya sier sitt om deres samfunssyn

Eivind Rindal. Foto: Stillbilde fra video av Lene Auestad/Radikal Portal.

Utøyaoverlever Eivind Rindal minner om at Anders Behring Breivik var medlem av og hentet politisk inspirasjon fra FrP, noe som gjør anklagene deres mot Arbeiderpartiet ekstra ille. 

Eivind Rindal var blant ungdommene i AUF som overlevde Anders Behring Breiviks terroraksjon på Utøya 22. juli 2011. Under presenteres et utdrag fra et foredraget Kjærlighet mot høyreekstremisme som Rindal holdt i helga på bokkafeen Ivar Matlaus i Trondheim. Foredraget publiseres i sin helhet på Radikal Portal i morgen.

LES OGSÅ: Da Siv Jensen mente det var like ille å knytte Anders Behring Breivik til FrP som terroren på Utøya

Video av Lene Auestad.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

 • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
 • - Vær saklig og hold deg til tema
 • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.

 • LadyLiberty

  «At FrP framstilte seg som offer og slo mynt på Utøya»

  Slik han gjør her?

  Snakk om å synke lavt!

  Breivik FORLOT jo også FrP nettopp fordi han hadde et annet verdisyn, men det er kanskje ikke så viktig detalj å nevne eller? Aldri la en god historie gå til spille?

  Og hvor er deres demonisering av MDG for at en av deres politikere ble en Al Qaida-terrorist?

  Tenkte meg det, aldri et kvekk om det. Hykleriet og den kyniske opportunismen deres kjenner ingen grenser.

  • Cartmenez

   Du kan ikke seriøst mene at en som var på utøya fremstiller seg selv som offer??? alle som var der er da 100% offere. At de har sterke meninger om ABB og hva som drev han til sine handlinger er bare naturlig.

   At FrP «følte» seg som offer etter 22 Juli er jo bare latterlig…

   • LadyLiberty

    Klart han er et offer (for terror), det jeg siktet til var «slå mynt»-delen.

    Å si at folk «slår mynt på noe» er å påstå at de egentlig ikke bryr seg om det, eller at de misbruker folks følelser rundt det. Hvis man kan påstå dette om FrP-ere uten bevis kan man også påstå at sosialister som anklager FrP-ere for dette er skyldige i nettopp det samme, i selve anklagen.

    Er man prinsippfast fremfor narsissistisk og opportunistisk går standardene alltid begge veier.

    «At FrP «følte» seg som offer etter 22 Juli er jo bare latterlig»

    Dette viser at du har store empatimangler. Når FrP demoniseres for noe slikt er det klart at de også føler seg som ofre på sitt vis.

    For å se om du er prinsippfast:
    1) Synes du det er greit å si at FrP «slår mynt» på Utøya, men at det ikke er greit å si det samme om denne fyren?
    2) Hvis du mener FrP skal ta Breivik på sin kappe, skal MDG også ta Al Qaida-terroristen de hadde som en politiker på sin kappe?

    Eller skal det være doble standarder, noen for sosialister i universets sentrum, og andre for andre?

 • John Atle Vestvik

  Det handler nok om FrP medlemmers manglende evner til å se seg selv i et realistisk lys. En anonym kilde har lagt ned mye arbeid i å dokumentere FrP medlemmers tilhhørigeter. Partiets samarbeid med nazistiske og rasistiske foreninger. Partiets diverse forslag, samt bortforklaringer av hva de støtter med sine handlinger. http://trond.weblogg.no/1236786779_11mar2009.html

  Velger å presentere noen sitater derfra for å vise det store samarbeidet med rasister, samt avslutningsvis, deres selvbilde om å være det minst rasistiske partiet.

  «Under kommune- og fylkestingsvalget i 1987 leste Carl I Hagen høyt fra et brev, som angivelig skulle være skrevet av en muslimsk innvandrer for å vise hvor ondsinnet og farlig innvandrerne er. «Asylsøkerne er på vei å ta over vårt fedreland» proklamerte en rystet Hagen, før han leste om hvordan en gruppe muslimer var i ferd med å forvandle Norge til en muslimsk stat, der kirkene skulle rives og erstattes av moskeer. Brevet viste seg senere å være falskt. Men effekten av brevet var ekte : Frp gjorde sitt hittil beste valg.»
  Dette Mustafa-brevet var altså en stor falsk nyhet, med nazistisk radikalisering som formål og effekt.

  «3.september finner det famøse rasist- møtet mellom Hedstrøm og DNF, Hvit Valgallianse, Fedrelandspartiet og FMI sted på Godlia Kino i Oslo, der man bl.a. diskuterte samarbeid mellom de ulike organisasjonene i forbindelse med høstens valg.» Se også: https://no.wikipedia.org/wiki/Den_Norske_Forenings_m%C3%B8te_p%C3%A5_Godlia_kino_1995

  «Johnny Ingard Hassel ble ved valget`95 valgt inn i Oslo bystyre for Frp. Ved stortingsvalget i 1993 sto Hassel på 6.plass på Felleslisten Mot Fremmedinnvandring. Hassel kontakter i rasistmiljøet førte til at han ble kumulert rett inn i bystyret fra en 33. plass på Frp- lista.»

  «I Klassekampen 1.februar kommenterer Carl I Hagen avsløringene om at en rekke nynazister har meldt seg in i FpU: «Vi vil ikke granske nyrer og hjerte på folk for å finne ut hva de har gjort før. Jeg oppfatter at dette (medias søkelys på nynazister i Frp) er et forsøk på en hekseprosess mot våre medlemmer».

  » I følge en pressemelding (26.08.96) er strengere innvandringspolitikk den viktigste kampsaken for den tidligere fylkesordføreren for Nasjonalt Folkeparti i Buskerud. Sekretær i Nedre Eiker Frp, og Gjerdes gamle NF-kompis, Ståle Henriksen (se oven for), sier til Drammens Tidene /Buskerud Blad 27.08. at han ikke tror at Gjerdes nazi- bakgrunn vil få noen betydning for nominasjonsutfallet.»

  -» Der jøder og arabere lever sammen, der muslimer og kristne bor, er det ingen fred og fordragelighet. Vi må sette navn på problemene. Men når vi gjør det, blir vi kalt rasister, men Frp er det mest antirasistiske partiet!»

  ++ Mye mer. Som også kan finnes andre steder på nettet.

  • LadyLiberty

   «En anonym kilde »

   Lol

  • LadyLiberty

   » samt avslutningsvis, deres selvbilde om å være det minst rasistiske partiet.»

   Dette er jo bare fakta, hvertfall når det kommer til Stortingspartiene. Det er jo kun FrP som faktisk behandler folk som ekte mennesker uavhengig av rase, fremfor å se på mørkhudede som moralsk tilbakestående halvaper som man ikke kan forvente sivilisert oppførsel fra. (Godt eksemplifisert av Fugelli som mente at det ikke var moralsk tilbakestående å la datteren sin bli voldtatt i tvangsekteskap – men den samme holdningen finnes overalt på venstresiden i dag).

   Om du først er redd for nynazister i partier, hvorfor velger du å ikke nevne at Vigrids leder støtter SV? Hvorfor nevner du ikke at NSDAP var nærmest identisk med vårt AP, og at deres grusomheter ikke er mulig uten den kollektivistiske ideologien dere på venstresiden klamrer dere til?

   Hvis du dømmer tidligere nazister nord og ned, hvorfor gjør du ikke det samme med tidligere kommunister?

   Dobbeltmoralen er til å ta og føle på.

   • John Atle Vestvik

    Falske nyheter oppstår slik du argumenterer. Alternativt må du dokumentere at AP i sine program har hatt punkter som ligner punktene 4 – 5 – 7 – 8 – 10 – 11 – 13 – 16 – 18 – 23 – 24 og 25 i NSDA partiprogrammet.
    Samtidig registrerer jeg og at følgende NSDA uttrykte, tyske menneskerettigheter, ble strøket eller forandret etter Riksdagsbrannen:
    1. Retten til fritt å uttale sin mening (privat)
    2. Retten til fritt å trykke sin mening (avissensur)
    3. Foreningsretten
    4. Retten til ikke å få sine brev lest av offentlige tjenestemenn/posten
    5. Husundersøkninger uten fullmakt
    6. Statlig konfiskasjonsrett
    7. Begrensing av eiendomsretten (staten kunne konfiskere alt fra en bolig til et fabrikkonsern)
    Kan det være at du, med ditt anonymitetsbehov, har misforstått dette mediet i forhold til enkel spredning av falsk informasjon?

    • LadyLiberty

     En god start: http://onarki.no/blogg/2011/12/samholdskraft/

     Alt det andre du sier er jo også AP og de fleste partiene i Norge i dag skyldig i, som begrenset ytringsfrihet, ekspropriasjonsrett osv. Hva i alle dager skal dette være for slags dristig bløff-forsøk??

     • John Atle Vestvik

      At du finner et par plakater med likt uttrykk forteller heller ingenting. Og forresten, når du og dine nazisme forsvarere definerer nasjonalsosialisme som sosialisme. Hvorfor har dere da det gjensidige kjærlighetsforholdet til FrP, og hat mor sosialister?

      Fake news og dobbelmoralisme er vanskelig å skille fra hverandre.

    • LadyLiberty

     Biter også merke i at du ignorerte det aller meste av innlegget mitt.

     • John Atle Vestvik

      Registrerer at du ikke evner å finne likheter mellom noen av de nevnte punkter fra NSDA partiprogrammet og noen AP programmer.
      Skulle være god nok grunn til å ignorere alt du skriver det.

 • På min hjemmeside eller blogg eller på mitt nettsted skriver jeg en del om massemordere.
  Mine vurderinger angående en norsk barne-morder og bombeterrorist og massemorder er med der sammen med vurderinger av andre saker og andre massemordere, og selvfølgelig har jeg mine forslag til løsninger også der.
  Jeg er på løsnings-siden og ikke på noen oppdiktet side.
  Jeg ønsker løsninger for framtiden.
  For ca 44 år siden eller før det var jeg medlem av AUF.
  Har ei lita rød bok her. Skal ikke sjekke årstallet nå. Det er 4 meter å gå.
  Den gangen var mange i både Ap og AUF på løsnings-siden.
  Altså for 40 – 50 år siden.