Sinte og rusa menn

Foto: whoismargot

Statistikken for gutter og menn som faller utenfor et normalt livsløp er urovekkende. Det begynner i skolen med dårlige karakterer. Det fortsetter i rus, rusbehandling, fengsel og død.

Simon Osen
Om Simon Osen (1 artikler)
Simon Osen studerte jus til fjerde året. Har jobbet som lettmatros, bartender og journalist. Rett ut av rehab.

Den marginaliserte og desperate mannen knyttes i vårt samfunn til å utøve vold og angripe de rundt seg. Sinnet hans er en farlig og uakseptabel ting.

Marginaliserte menn demper sitt uakseptable sinne med alkohol og hasj. Sinnet erstattes så av depresjon og angst. Mellom slagene, ulmer det blant de mest marginaliserte et voldsomt sinne mot samfunnet og en sterk mistillit mot det offentlige.

Mange blir til slutt rasende “hunder” som bjeffer mot makta.

LES OGSÅ: Løfter om intoleranse

Menn som faller utenfor blir sinte. Mannlig sinne er lite normativt akseptert i vårt samfunn. Det er mer akseptert å gråte. Mer ønskelig. Det er mer akseptert å sykeliggjøre seg selv og sine følelser, inkludert sinne.

Arbeidsledighet, utstøting og negativ forskjellsbehandling av politi og helsevesen medvirker.
Begge kjønn blir sinte og ruser seg. Menn er likevel overrepresentert i dag. De favoriserer annerledes-rus som amfetamin og hasj og er mer aggressive av natur. ADD/ADHD-diagnosen opptrer oftere hos menn, og rusbruk er svært vanlig hos gruppen.

Hadja Tajikvil gi de som tøffer seg en smekk. Andre vil ta dem så hardt som mulig. En slik holdning er en hestekur som skader mer enn den hjelper.

Lignende holdninger lever videre i helsevesen, politi og tollvesen.

LES OGSÅ: Integrert i en manns verden

Halvparten av alle menn sliter med å uttrykke følelsene sine. Guttene har svakere karakterer i alle fag unntatt gym To gutter for hver jente er rusavhengig eller har et skadelig misbruk To gutter for hver jente er i rusbehandling. To gutter for hver jente tar selvmord. 1/4 menn dør uten egne barn 3⁄4 fengslede er menn.

Menn blir sinte og ruser seg fordi de har problemer.

Løsningen er å ikke forverre situasjonen, uansett hensikt.

Samfunnets behandling av rus gjør bruken mer skadelig. Fengsel og rusbehandling betyr at alt har gått galt. Menn trenger tilbud om jobb, kursing i håndtering av følelser og tilbud som kan gjøre dem mer integrert i samfunnet. Alle har behov for å finne arenaer de kan lykkes på. Vi må hjelpe til med å skape disse arenaene. Menn trenger å bli sett og verdsatt på egne premisser.

Jeg er selv en av de som har falt ut. Jeg har mistet studieretten til jussen og falt ut av mitt eget studieløp på fjerde året. Jeg fikk tinnitus og det gjorde livet vanskelig. Det var da rusen virkelig kom til å prege mitt liv. Jeg slet litt i forkant også.

LES OGSÅ: Kjernen i sexisme er eksludering

Min familie preges av høy personlig standard og yrkesaktive mennesker. Strenge hardtarbeidende mennesker som gjør sitt beste. Professor, bystyrepolitiker, drapsetterforsker og kommandørkaptein.
Det er Simon som er det sorte får. Jeg skammer meg. Jeg sier unnskyld.

Inntil vi behandler menns avvik med mer forståelse, så vil jeg og mange aldri komme helt videre i våre liv. Vi sitter fast og hjelpeapparatet står i spagat mellom å hjelpe og å stigmatisere oss.

Menn har typisk konkurrert mer enn de heier hverandre frem. Her kan vi lære av damene. De menn som er ressurssterke og ser situasjonen må skru blikket mot gutta. Hjelpe dem å snakke. Opptre som storebror. Dra opp de som sliter.

Mislykkethet er en kilde til vold i vårt samfunn. La oss gjøre noe med det!

Lenke 1: https://www.dagbladet.no/magasinet/rusmisbruk/67688683
Lenke 2: https://www.aftenposten.no/norge/i/KyJwM/Knallhard-straff-for-hasjroykerne
Lenke 3: https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/menn-som-slar/

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.