CIA-sjef: Vi skal bli mye mer ondskapsfulle

CIA-sjef Mike Pompeo. Stillbilde fra C-Spans TV-sending.

Tross CIAs lange og blodige historie lovet Donald Trumps CIA-sjef at de skal bli "mye mer ondskapsfulle" under hans ledelse.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

I forrige uke møtte Mike Pompeo, CIA-sjefen som blei innsatt av Donald Trump i januar, til et slag intervju med den Washington-lojale tenketanken Foundation for Defense of Democracies. Samtalen strakte seg fra Nord-Korea til Iran, men mest oppsiktsvekkende var Pompeos uttalelse om at organisasjonen for utenlandetterretning under hans ledelse skal bli langt mer ondskapsfull, “vicious”.

—  En god strategi uten ressurser er bare ønsketenkning. Så vi har nå fått på plass en strategi for hvordan vi skal utføre vårt oppdrag med en utrolig vigør. Vi skal bli en mye mer ondskapsfull organisasjon idet vi forsikrer oss om at vi leverer jobben vår. Vi skal til de vanskeligste stedene med våre tøffeste folka fra vår organisasjon for å knuse det. Og når vi gjør det har presidenten lovet at han vil gi oss ryggdekning og ressurser. Ressurser er ikke bare penger, det er autorisasjonene vi trenger for å utføre dette, altså en forståelse for prosessene som leverer dette arbeidet. Så presidenten har lagt en enorm byrde på oss for at vi leverer for ham og jeg er sikker på at han vil gi oss alt vi trenger for at vi skal utføre det oppdraget i den fineste tradisjonen til The Central Intelligence Agency, fortalte mot slutten av samtalen med Juan Zarate.

LES OGSÅ: Statsbudsjettet er et krigsbudsjett

Ingen mangel på ondskap
Kritikere av CIA mener ondskap ikke er noe som har vært mangelvare i etteretningstjenestens 70 år lange historie. CIA har vært involvert i statskupp, manipulasjon av valg, massakrer og folkemord på flere kontinenter.

Allerede året etter oppstarten går CIA tungt inn i det italienske valget og sponser sentrum-høyre-partiene for at kommunistene ikke skal vinne makta og blei beskyldt for å ha fabrikkert historier om kommunistpartiet og dets ledere. I 1949 er de med på oppstarten av Radio Free Europe, en propagandakanal som i stor grad distribuerte falske nyheter for å virke mot venstresida på kontinentet. Virksomhetene ulovlig påvirkning av valg, sabotasje av motstandere og omfattende propagandavirksomhet blei ledende for CIA i tiårene som skulle komme.

I 1949 organiserte CIA sitt første statskupp da de innsatte en militærdiktator i Syria og startet  det politiske kaoset som preget landet fram til Assad-familien tok makta i 1970 og har styrt landet med jernhånd fram til i dag.

I 1953 fortsatte CIA kuppvirksomheten, denne gang blei den demokratisk valgte Mohammad Mosaddegh blei styrtet etter at han gikk inn for nasjonalisering av oljeforekomstene i landet. Den iranske sjahen tok over makta og fikk diktatorisk kontroll over landet.

LES OGSÅ: USA og Latin-Amerika: Det gode eksempels trussel

Folkemord i Indonesia
Året etter fulgte de opp ved å kuppe regjeringa i Guetemala. Under den pågående revolusjonen ønsket regjeringa i den mellomamerikanske landet å fordele jordressursene i landet, noe United Fruit Company var lite fornøyde med. Fruktgiganten fikk hjelp av CIA og Jacobo Árbenz blei veltet med militære midler.

Årene som fulgte var på ingen måte fredelige med invasjon av Cuba, statskupp i Brasil og Bolivia, innsettelse av den morderiske diktatoren Papa Doc på Haiti og drapet på den revolusjonære Patrice Lumumba i Congo, men i 1965 tok det virkelig av. CIA hjalp til med å styrte president Sukarno i Indonesia og gir med det makta til militærdiktatoren Suharto. På under et år slaktes opptil en million mennesker ned under påskudd av at de er kommunister, én million til havner i fengsel. Nylig offentliggjorte dokumenter viser at USA ikke bare visste om og så på mens folkemordet skjedde av regimet de hadde hjulpet til makta, men også at de hjalp til med våpen, etterretning og rådgivning. Den dag i dag er kommunistisk organisering, symbolbruk og organisering forbudt i Indonesia.

Heller ikke i Europa har CIA holdt seg for god til å hjelpe militærdiktatorer til makta. I 1967 hjalp de å sette inn et brutalt regime i Hellas etter at venstresida i landet igjen begynte å bli populære.

LES OGSÅ: Kambodsja: Terrorbombing, folkemord og imperialisme

Statskupp i Chile, krig i Angola islamiststøtte i Afghanistan
11. september 1973 er CIA med på å sette i stand militærkuppet mot den demokratisk valgte marxisten Salvador Allende i Chile. Det setter i gang Augusto Pinochets tyranni som blei preget av drap, fengsling og tortur av politiske motstandere og varte helt til 1990. Chile blei også det første landet i verden for nyliberalistiske økonomiske reformer som skapte enorme forskjeller mellom fattig og rik.

Etter Angola blei fri fra sine portugisiske koloniherrer i 1975 startet CIA umiddelbart en krig i landet og over 300.000 mennesker mistet livet. Krigen blei også ført i åtte år, fra 1976, uten godkjenning eller finansiering fra Kongressen.

Afghanistankrigen bryter ut og CIA bevæpner opprørsgruppene kjent som mujahedin i sin kamp mot sentralregjering og Sovjetunionen. De samme gruppene som USA støtter skal seinere danne Taliban som USA veltet med en militærinvasjon i 2001, men som lever i beste velgående og holder krigen i Afghanistan i gang.

LES OGSÅ: Forsvarsministeren mener selvforsvar gjør at Norge kan gå inn i Syria

Anklager mot Iran
Den marxistinspirerte sandinistregjeringa tar makta i El Salvador i 1979 og det er mer enn USA kan tåle. CIA trener opp og gir våpenstøtte til dødsskvadronene som terroriserer landsbygda og holder liv en borgerkrig helt til sandinistene er ute av regjering 11 år seinere.

I 1989 invaderte de Panama og da CIA fylte 50 år i 1993 fortalte en gratulerende resident Bill Clinton at vi aldri vi få vite det fulle motet til etterretningsorganisasjonen fordi mye av det de har holdt på med har vært hemmelig.

Man vet imidlertid at CIA har sponset den syriske opposisjonen i alle fall siden 2006 og at USA har gitt støtte til ekstremistiske islamister, inkludert militser som i praksis er den samme Al Qaeda-organisasjonen som sto bak terrorangrepet på World Trade Center i 2001.

I intervjuet hevdet imidlertid Mike Pompeo at Iran sto bak samarbeid med Al Qaeda, ikke bare i dag, men også muligens i forkant av 11. september 2001.

LES OGSÅ: — De multinasjonale selskapene er drivkraften bak dagens imperialisme

— Hemmelighetene vi har stjålet, skal ikke bli stjålet igjen
Pompeo, som er tidligere representant i Kongressen og en del av Tea Party-bevegelsen, understrekte også at kampen mot Wikileaks var en viktig del av hans jobb i CIA:

— Fra den aller første dagen jeg blei direktør for CIA gjorde jeg det til det sentrale i min misjon at hemmeligetene vi har stjålet, ikke skal bli stjålet igjen… Eller enda verre, gitt bort av av noen som jobber for oss i CIA formelt sett eller som en kontraktør, eller hvem som helst andre som har tilgang til den informasjonen som vi har jobba bakenden av oss for å samle inn, som er så vital og så unik at den ikke kan bli delt med resten av verden.

Pompeo har tidligere kalt Wikileaks en ikke-statlig fiendtlig etterretningsorganisasjon og gikk langt i å sette dem i samme bås som blant annet Islamsk Stat:

— Jeg snakka om disse ikke-statlige aktørene, og det er ikke bare Wikileaks — mulig at jeg la for mye vekt på dem, de er en enorm trussel, vi jobber for ta ned den trusselen mot USA, for å redusere trusselen fra alt det der — men Hizbollah, ISIS…

Mike Pompeo mener at selv om IS nå knuses vil det oppstå en “sønn av ISIS”.

Både Iran og Nord-Korea blei nevnt som trusler mot amerikanske sikkerhet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 Comment on CIA-sjef: Vi skal bli mye mer ondskapsfulle

 1. tormod stenseth // at //

  Godt skrevet Mr Møllersen, denne delen av historien blir, i beste fall, underkommunisert i media for ikke å si ignorert.
  Det er på tide at folket i Europa og USA våkner opp: -Det at vi er allierte med verdens eneste supermakt plasserer oss på feil side av historien. Vi er “the badguys”. Vi har latt oss skremme til å tro blindt på de eksepsjonelle amerikanerne, at de liksom skal skape fred, frihet og rettferdighet i verden. Men det er stikk motsatt. USA er et imperium med et uttalt mål om “full spectrum domination- land, sea, space and cyberspace”.
  Jeg vil understreke at dette har null og niks med Trump og gjøre, han er et symptom og ikke selve sykdommen: men USA er- og har vært styrt av en kriminell bande, med historiens sterkeste militærmakt i ryggen i flere tiår. De har mer en 800 militærbaser worldwide og de bruker mer resurser på militæret enn de 7 neste landene på lista til sammen! Snowden og wikileaks har vist oss at i USA blir ALT av elektronisk kommunikasjon overvåket, og ved hjelp av “the paitriot act” (inført av George Bush jr og videreført av Obama) kan de gi deg merkelappen terrorist og fengsle deg uten lov og dom til evig tid. Dette er ikke betegnelsen på et fritt folk i et demokratisk land, det er et folk som lever i et master/slave forhold. Og for hver eneste mass shooting/false flag operation så strammes grepet, overvåkningen øker, så gjør også propagandaen i mainstream media. Og nye lover for å begrense folks frihet vedtas og budsjettene til militæret og etteretning øker. USA er et tyranni, ikke et demokrati, og disse er vi allierte med!!! Det kommer til å bite oss så inni helvete hardt i ræva en dag, tvil ikke et sekund på det.
  Dette blei kanskje litt off topic ser jeg, men tilbake til CIA: wikileaks avslørte at de har blandet seg inn i 70-80 valg verden rundt, og det er veldig viktig å ha i bakhodet når man ser hvordan Hillary-klanen i det “Demokratiske partiet” og mainstream media med CNN, MSNBC, Washington Post og The New York Times i spissen forsøker å legge skylden for at Hillary tapte valget pga “russian hacking/interference in our election”. De har holdt på å repetere denne løgnen nå i ett år uten å presentere så mye som et fnugg av bevis (tipper Tove Bjørgås neppe sier så mye om dette når hun raporterer hjem til Dagsrevyen? Men skal ikke være så påståelig på det da jeg har sluttet og følge mainstreamen for lengst).
  CIA og de ørten andre etteretningsorganisasjonene (statlige og private) operer utenfor loven og innsyn fra kongressen. USA (og CIA) er uten sammenligning DEN STØRSTE TRUSSELEN MOT en bedre og fredeligere verden. Glem NordKorea-Kim, Putin, Kina, Iran, Assad og Venezuela, de er IKKE våre fiender. Ironisk nok er det pr nå disse som står igjen, fremst på barikadene og er det siste hinderet på veien til New World Order. New World Order = en verden hvor all makt er sentralisert til Washington.
  Fienden vi alle står ovenfor, de som hater oss for vår frihet (det er ikke noen av “axis of evil” landene eller muslimer), er den amerikanske milliardær eliten.
  Velkommen til 1984.

Comments are closed.