5 grunner til å feire nyttårsaften på et mer nøkternt vis

Foto: Hai Linh Truong

Det finnes ingen opplagte grunner til å gjøre feiringen av nyttårsaften til hva den er blitt i dag. Her er fem grunner som sier noe om hvorfor.

Nyttårsaften er den tristeste dagen i året. Ingen andre dager er så ladet som denne dagen; det er dagen for de store følelsene, de store øyeblikkene, de store opplevelsene. På nyttårsaften skal alt være så kvalmende perfekt; maten, selskapet, bekledningen. På nyttårsaften florerer det av happy fucking good times bilder i sosiale medier. Vi er så pene, så glade, så sosiale og elskbare. Er ikke det greit da, spør du? Nei, svarer jeg.

 1. Raketter er oppskrytt.
  Hva er vitsen? De koster flesk, du må finne egne butikker for å kjøpe de, de fleste er ikke lovlige, de varer i ett sekund, de er alle like. Raketter er sykt oppskrytt, farlige, og et skikkelig miljøsvineri. Finnes det noe mer bortkastet å bruke penger på
 2. Overforbruk av vann og strøm.
  Er det bare jeg som synes at det er bortkastet og ugreit å bruke to timer på å stelle seg; bleke tenna, ta på fake boobs, vipper, negler og strømpebukse, for en ørliten kveld alle blir for fulle til å huske noe uansett? Det koster flesk- og en bruker altfor mye av sin egen, og jordas energi, på å se bra ut i halvannen time.
 3. Kjøpepress.
  Alt skal være nytt på nyttårsaften. Vi må ha nye klær, annen mat, ny pynt hjemme, for gud forby at vi skulle omgi oss med- eller kle oss i, noe som helst av det vi hadde i jula.
 4. Skyhøyt alkoholforbruk.
  Det er jo egentlig kjernen i nyttårsaften; å drikke seg full. Derav dagen for de store følelsene. Alkohol koster mye, det er tomme kalorier, du er bakfull i fire dager etterpå, og det ligger tomflasker strødd rundt i sentrum frem til 4. januar.
 5. Pengesløseri.
  Mange reiser til storbyer på nyttårsaften. Vi tar fly, bil, taxi. Også shopper vi oss i hjel. Nyttårsaften representerer et overforbruk, et sløseri. Mulig at det er et minne for livet, men det kan vel så gjerne IKKE være det. Gode minner handler ikke om å kaste penger rundt seg; penger og lykke er ikke nødvendigvis synonymer.

Hvorfor må vi sløse så fælt? Og hvorfor må vi hause nyttårsaften opp til noe som er så flott og staselig? Vi har jo sminket oss i timevis, spist oss feite og vært konstant fulle i dagevis allerede, hvorfor kan ikke nyttårsaften være en mer nøktern og fornuftig start på ett nytt år?

• LES OGSÅ fjorårets nyttårsbrev til regjeringen her på Radikal Portal: Nyttårsbrev til regjeringen

Det eneste jeg vil på nyttårsaften i år er å pakke tursekken og rømme til fjells med telt og primus. Udusja, usminket og stygg. Bort fra jålete fulle folk som griner fordi 2015 er omme. Så kan jeg sitte aleine på en fjelltopp og glede meg over det enkle i livet.

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på 5 grunner til å feire nyttårsaften på et mer nøkternt vis

 1. Fordi det er artig. Og, nei det er ikkje nyttårskvelden som øydelegg verda, det er kvardagen.

 2. AvatarComrade Pootie // 2016-01-02 kl 13:04 //

  Nyttårsraketter setter definitivt stemningen, og såfremt det finnes tilstrekkelige rutiner for å rydde det opp igjen etter festen er over, er ikke dette noe videre problem.

Kommentarfeltet er lukket.