En ordfører med hjerte for de yngste

Foto: Christian Vassdal

Marianne Borgen (SV) blir etter alle solemerker onsdag utnevnt til ordfører i Oslo. Hun er den første kvinnelige ordføreren i byen på 20 år, og SVs første ordfører i hovedstaden. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger og Christian Vassdal (foto)

Fredag ble det klart at Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet de Grønne danner nytt byråd i hovedstaden. Etter lange og krevende forhandlinger på Østmarksetra har partiene kommet fram til en politisk plattform man mener er solid nok til å danne byråd i Oslo de neste fire årene. Med støtte fra Rødt vil partiene nå sørge for den første virkelige omveltingen i Oslo-politikken de siste atten årene. Lite er offentlig kjent om både politikk og byrådskabal, men en ting som synes klart er at SVs Marianne Borgen tar over ordførerkjedet fra Fabian Stang.

Gruppeleder for Rødt, Bjørnar Moxnes, er svært godt fornøyd med valget av Borgen som ordfører.

— Marianne vil bli en jordnær og inkluderende ordfører med hjerte for de i byen som er dårligst stilt. En slik ordfører trenger Oslo og det skal bli en sann glede å se henne overta ordførerkjedet, skriver Moxnes på sin egen Facebook-side.

Politisk veteran
Skulle ikke noe uforutsett skje under bystyrets konstituerende møte onsdag, er det nå en virkelig lokalpolitisk veteran som vil ta plass på ordførerkontoret. Borgen blir en historisk ordfører, som første SV-ordfører i hovedstaden, og første kvinnelige ordfører på 20 år i byen. Hun (64) ble første gang valgt inn i bystyret i Oslo i 1979 og har siden, med en pause fra 1983 til 1995, møtt som fast bystyrerepresentant. Årets valg var fjerde gang Borgen har vært partiets ordførerkandidat og denne gangen ser det endelig ut til å være hennes tur.

— Jeg gleder meg virkelig til å presentere den nye byrådsavtalen. Dette er først og fremst en historisk sjanse til å gjøre byen grønnere. Vi har ikke hatt en tilsvarende situasjon siden 1991, var Borgens korte kommentar etter at det ble kjent at hun høyst sansynlig blir Oslos nye ordfører.

En ordfører for de yngste
En av ordførerens viktigste oppgaver er å representere alle byens borgere på en best mulig måte. Gjennom sin karriere og politiske liv har Borgen vist seg som en som kan virke både samlende og inkluderende. Ikke minst vil en nå få se en ordfører som er svært opptatt av hverdagen til de yngste i samfunnet. Borgen har gjennom tidligere engasjement hos både hos Redd Barna og Barneombudet vist en spesiell stor interesse for vilkårene de yngste i samfunnet vokser opp under. Hun har i valgkampen også vært soleklar på at noe av det viktigste for henne å ta tak i ved et skifte i Oslo-politikken, vil være forholdene i byens barnehager og skoler.

— For meg er det viktig å sørge for et retningsskifte i både skole og barnehage. Vi må få til endringer som gjør at de yngste i samfunnet blir tatt enda mer på alvor og sørge for at deres integrering i samfunnet blir så god som mulig, uttalte hun til Radikal Portal i valgkampen.

Borgen lanseres av Dagsavisen allerede som «Mor Oslo». Hennes egen sønn Magnus er heller ikke lite raus i omtalen av mamma på Twitter:

«Grattis mamma. Fortjent etter årevis med ærlig og hardt politisk arbeid. Nå er du hele Oslos mor.»

Blir Borgen, som ventet, valgt onsdag er dette siste steget på en ny trend innen ordførerkulturen i storbyene. Tidligere har ordførerkjedet, og da spesielt i de store byene, vært forbeholdt menn, men etter årets valg vil landets tre største byer alle ha kvinnelige ordfører.

Det var lørdag ikke mulig å få noen kommentarer fra Marianne Borgen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned