Sinte kvinner og universalkuren: God omgang med stor, hard mannekuk

Tegning fra 1822 av Jacques-Pierre Maygnier.

Sint kvinne med meninger leter etter metoder for å bli kvitt sin sinthet.

Julie Nordtømme
Om Julie Nordtømme (17 artikler)
Julie Nordtømme har en MA i engelsk litteratur og historie fra Edinburgh og Berlin, og er for tiden frilanser i Oslo.

Nå er det en stund siden jeg har skrevet noe, og grunnen til det er enkel: jeg har vært til behandling. Intensiv behandling, som har opptatt all tiden min den siste måneden. Jeg bestemte meg nemlig for å høre på ekspertene, for å forsøke å kurere meg for den forferdelige sykdommen jeg har: jeg lider nemlig av tilstanden “SKMM” (Sint Kvinne Med Meninger). Etter gang på gang å ha fått samme resepten av kommentarfeltlegene når jeg har publisert kronikker om likestilling, bestemte jeg meg for å prøve den anbefalte kuren, siden SKMM tydeligvis er en av de verste sykdommene man kan lide av i dagens samfunn.

Så jeg har prøvd universalkuren “Kraftig Omgang med Stor, Hard Mannekuk”. Og jeg sluntra ikke unna, jeg ga det 110 prosent, jeg lover! Har knapt hatt tid til å spise og sove, så iherdig har jeg forsøkt å få universalkuren til å funke. Men til ingen nytte. Jeg er like sinna over endringen av arbeidsmiljøloven, tvangsutsending av asylbarn, og generell kvinnediskriminering som jeg var før behandlingen. Hva gjør jeg nå? Jeg er jo fortsatt Sint Kvinne med Meninger.

Hadde hysteri
Før jeg prøvde meg på universalkuren, gjorde jeg grundig research. Hvor lenge har kuren vært tatt i bruk? Hvor stor suksessrate har behandlingen hatt? Og hvem utviklet den? Her er det jeg har funnet.

Universalkuren Kraftig Omgang ble oppfunnet av Pieter van Foreest i 1653, for å kurere den mentale sykdommen «Hysteri», en tilstand som oftest traff kvinner. Wikipedia beskriver hysteri som en “sinnstilstand av uhåndterlig frykt eller følelsesmessige voldsomheter”. Hvorfor ble kvinner hysteriske? Jo, sa legene, fordi livmoren deres bevegde seg opp og ned i kroppene deres, og snakket til dem. Om det hadde vært sant, så er det for så vidt en veldig god grunn til å oppleve “uhåndterlig frykt” og “følelsesmessige voldsomheter”, spør du meg. Denne forklaringen hadde også den greske filosofen Platon, og man krangler ikke med Platon. Teorien om snakkende og vandrende livmorer var utbredt – ny forskning viser at egypterne 1900 år BC mente det samme.

Tukling med kroppen
En annen grunn var at siden det var antatt at menn og kvinner egentlig hadde akkurat samme kroppen, bare med forskjellige væskebalanser (google litt om Aristoteles’ “Four Humours” hvis du har tid), og at kvinner generelt var “fuktigere” enn menn, så måtte den “kvinnelige sæden” jevnlig slippes ut for å balansere væsken i kvinnekroppen.

Tidlig på 1600-tallet populariserte Renée Descartes ideen om at sjelelige lidelser var linket til kroppens organer, og da gir det jo mening å forsøke å fikse problemer i hodet ved å tukle med kroppen. Kroppsforståelse var så klart en smule mangelfull på denne tiden. Kroppen er vanskelig, kjønnsorganer er rare, og det var lett å ta feil her og der. Legene gjorde nok så godt de kunne. Generelle symptomer på hysteri for kvinner kunne være stress, at de uttrykte misnøye med livene sine, besviming, høylydthet, eller uttrykk for seksuelt begjær.

Orgasmer eller lobotomi
For å kurere kvinnelig hysteri ble det anbefalt stimulering av kjønnsorganet til “paroxysmer” (orgasme) var oppnådd, utført av en lege eller sykepleier – hvis ektemannen ikke fikk jobben gjort i ekteskapssenga. I viktorianske England ble diagnosen så vanlig at legene utviklet vibratoren, for mer effektivt å kunne behandle den økende mengden med behandlingssultne pasienter. Filmen “Hysteria” fra 2011 forsøker humoristisk å gjenfortelle historien om vibratorens opprinnelse som medisinsk instrument, som gikk på enten strøm eller damp. Moroa hemmes noe av det faktum at den ultimate kuren for kvinnelig hysteri, om hyppige orgasmer ikke gjorde susen, var innleggelse på mentalsykehus og en kjapp lobotomi.

Delte ut resept på God omgang
Nå kommer vi til universalkuren i det 21. århundre. Som nevnt tidligere har jeg stadig sett kuren for SKMM poppe opp i utallige kommentarfelt, på både egne og andre kvinnelige skribenters innlegg og kronikker. Etter å ha lest de historiske symptomene for diagnosen «hysteri» skjønte jeg jo fort at det er forgjengeren til SKMM som jeg lider av: jeg er både høylydt, meningsfull, misfornøyd og nervøs (sikkert fordi jeg ser for mye på John Olivers Last Week Tonight), og seksuelt ganske frampå. Da er det ikke rart at kommentarfeltlegene anbefaler en God Omgang.

Da jeg nylig kom til overflaten etter min intensivbehandling kom jeg over enda en runde diagnostisering av SKMM, denne gangen av Kari Jaquesson, i respons til hennes og Ottars planlagte saksøking av NRK for Seltzer-sketsj-farsen.

Kommentarfeltlegene delte ut resept på God Omgang, men indikerer dessverre at Jaquesson kun er PR-kåt, hvilket jo er helt feil type kåthet å ha hvis man skal kunne få fullt utbytte av behandlingen. Hashtag-runden med #Jegharopplevd så også resepter utdelt til misfornøyde kvinner, men her må man tvile på kommentarfeltlegenes kvalifikasjoner – å utstede resepter på God Omgang til ofre for trakassering og overgrep kan sies å være noe taktløst (les: helt forferdelig ondskapsfullt). Men i likestillingslandet Norge er det ikke bare kvinnelige feminister som får resept på God Omgang; nei, til og med feministmenn skal kureres slik, dog med stimulasjon utført av det kvinnelige kjønnsorgan. Alle skal få (seg).

Takk til alle kommentarfeltleger
Selv om jeg ikke er kurert for min form av hysteri, så er jeg så klart takknemlig for alle som har bidratt til å få meg til å forstå at jeg er alvorlig syk. Før kommentarfeltdiagnosene trodde jeg jo at jeg var et normalt oppegående og gjennomsnittlig reflektert menneske, med retten til å uttale meg om ting som angår meg som kvinne og politisk engasjert norsk statsborger. I likhet med alle andre norske menn og kvinner. Så feil kan man ta. Takk til alle som hjalp meg å rette opp i denne misforståelsen.

Men men, kurert er jeg jo da dessverre ikke. Her sitter jeg og skriver igjen, etter langvarig kurbehandling, proppfull av meninger om ditt og datt. Kanskje jeg skal prøve meg på Yoga, eller homøopatiske medisiner, eller meditasjon. I verste fall får jeg påkoste meg lobotomi. Sukk.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.