– Alle dager er Allahs dag, sa han. Men i dag, 11. mai, er det Bob Marleys dag

Foto: Dubdem SoundSystem

Her er 10 sanger du kan lytte til i dag, mens du feirer Bob Marley Day.

Kjersti Opstad
Om Kjersti Opstad (35 artikler)
Kjersti Opstad er cand.mag. og karriereveileder. Hun har jobbet med integrering, sosialt arbeid og undervisning.

Hæ? Feirer dere ikke Bob Marley Day i Norge? Hvordan kunne det finnes et land i verden som ikke feiret Bob Marley Day? Forskrekkelsen stod skrevet i ansiktet på ham, muslimen, om hvilket usivilisert barbari det var vi levde i her på bjerget. Alle dager er Allahs dag, sa han, men 11. mai, det er Bob Marleys dag, og da feirer man. Og det han ville feire var ikke marihuanarøykeren Bob Marley. Det var protestsangeren og frihetsforkjemperen.

I dag er det 34 år siden denne verdenskjente jamaicanske reggae artisten døde av kreft. Og for å ikke fremstå som uvitende og usiviliserte for resten av verden så foreslår jeg at vi bruker dagen til å etter beste evne feire Bob Marley, vi også. Du kan kanskje hente frem ett av hans mange berømte sitater:

The people who were trying to make this world worse are not taking the day off. Why should I?”Eller “The greatness of a man is not in how much wealth he acquires, but in his integrity and his ability to affect those around him positively” eller hva med: “Some people feel the rain. Others just get wet.”

En av grunnene til at mange mener at denne artisten fremdeles er like aktuell og viktig i dag er hans engasjement for å skape en bedre verden. Og det finnes en rik arv å velge fra når man skal begynne feiringen av mannen som i år ville ha fylt 70 år.

LES OGSÅ: Gatas Parlaments streikelåter

Som han selv sa det: “One good thing about music, when it hits you, you feel no pain.” 

Her er 10 sanger du kan lytte til i dag mens du feirer Bob Marley Day.

 1. One Love
  Hva kan vel være mer aktuelt i en verden som i dag preges av religionskonflikter enn en sang om religiøs enhet? Is there a place for the hopeless sinner, who has hurt all mankind just to save his own beliefs? One love, what about the one heart? spør Bob Marley til rythmer man ikke kan unngå å la tærne vifte glad og fornøyde til. «Lets get together and feel alright.»
 1. Burnin and lootin
  En sang om opprør mot et korrupt politi i Kingston på syttitallet. «burnin and lootin», «burnin all illusions tonight» synger han og mine tanker går til opptøyene vi har sett det siste dagene, ukene og månedene mot de amerikanske politistyrkene som beskyldes for i flere tilfeller kaldblodig å ha drept unge, svarte menn. 40 år etter at sangen ble utgitt plyndres det og protesteres det igjen i gatene mot politiets korrupsjon og uærlighet.
 1. Concrete jungle
  Lykkejegere, hører man stadig vekk sies om menneskene som i disse dager risikerer livet på flukt over Middelhavet. Om man lytter til denne teksten så kanskje man kan forstå noen av drivkreftene bak. “Life must be somewhere to be found. No chains around my feet, but I’m not free. I know I am bound here in captivity.” Hvorfor skal enkelte måtte akseptere å leve et liv i bunnløs fattigdom, uten håp, muligheter og glede? Hvordan våger vi å fordømme de som forsøker å skaffe seg et bedre liv?
 1. Them belly full (but we hungry)
  De 85 rikeste personene i verden eier idag mer enn de 3,5 milliarder fattigste. «Them belly full, but we hungry. A hungry mob is an angry mob. Cost of livin get so high. Rich and poor they start to cry. A hungry mind is an angry mind.» Vi lever i en verden hvor forskjellene øker. Hvor hardt kan man presse de fattige før de tar igjen? Før det blir vi, den rike delen som gråter? Hva skjedde med solidariteten mellom mennesker, mellom nasjoner, mellom religioner og regioner? I vår rike del av verden kastes frukt og grønnsaker fordi de ikke er pene nok å se på. Samtidig trues vi av sultkatastrofer i andre deler av verden.
 1. Cornerstone
  Det sies at Bob Marley skrev denne sangen etter å ha blitt avvist fra sin hvite far som var en kjent byggmester på Jamaica. «the stone that the builder refused, will always be the head cornerstone» “the things you refuse are the things that they should choose” Sangen får meg til å tenke på vår hjemlige debatt om flyktninger. På asylbarna vi har sendt tilbake. Vi ser i dag at våre universitet og høyskoler er fulle av unge mennesker med innvandrerbakgrunn som det er all grunn til å tro at vil bli en stor ressurs for landet vårt i årene som kommer. Likevel finnes det krefter i vårt land som insisterer på at innvandrere er en utgift, en utgift vi ikke har råd til og som vil skade vår velferd. Hva om de vi nekter adgang er de som ville ha blitt vår fremste ressurs i fremtiden?
 1. WAR
  Teksten som er basert på en tale den Etiopiske keiseren Haile Selassie holdt for FN kan gå rett inn i pensum for alle antirasister, menneskerettighetsforkjempere og forkjempere for likhet mellom kjønnene den dag i dag. «Until the philosophy which hold one race superior and another inferior is finally and permanently discredited and abandoned,- everywhere is war. Me say WAR “
 1. Get up stand up
  You can fool some people sometimes, but you can’t fool all the people all the time. Get up, stand up, stand up for your rights. Life is your right! Bedre protestsang mot uretten i verden finnes ikke. «Get up, stand up. Don’t give up the fight!” Kom deg opp fra sofaen, riv deg løs fra TV’n og begynn kampen for en bedre verden i dag.
 1. Buffalo Soldier
  Fighting on arrival, fighting for survival. Said he was a buffalo soldier. Win the war for Amerika.» Jeg tenker på afrikanske soldater som i dag kjemper i frontlinjene. Som de opprinnelige «buffalo soldiers» så opplever de også i dag rasisme og diskriminering fra sine medsoldater. «be all you can be» om du ikke først blir drept, lemlestet eller på andre måter skadet for livet. Å være soldat i et rikt lands hær gir kanskje mat på bordet til din familie så lenge du holder deg i live, men er det mindre farlig å komme til Europa gjennom «the back way» på en overfylt flåte enn å komme med lovnad om oppdrag for de amerikanske, britiske, eller franske styrkene? «I’m just a buffalo soldier, in the war for America.” Det er litt rart å tenke på, men jeg kjenner faktisk et par «buffalo soldiers». I 2015. Det sies vi gjør stadige fremskritt. Vi går også mye i sirkel.
 1. Redemtion song
  «Emancipate yourself from mental slavery. None but ourself can free our minds”. Ordene til sangen Bob Marley skrev etter at han hadde fått kreftdiagnosen tok han fra den jamaicanske frihetsaktivisten Marcus Garvey. Med en lavmelt akustisk gitar og sin sterke, karakteristiske stemme oppsummerer han her sitt budskap til verden. Lær om din historie, forstå din samtid og kjemp for din fremtid. Om du setter ditt sinn fri har du makt til å skape endringer i ditt liv og i verden rundt deg.
 1. Three Little Birds
  Vi lever i et samfunn av bekymringer, men har bekymringer noen sinne løst noe eller skapt samfunnsendringer? Av alle de budskap Bob Marley etterlot oss, så anser jeg personlig dette som det viktigste. Vit hvor du kommer fra, hvor du er og i hvilken retning du vil gå, men legg fra deg bekymringene for resultatet. De vil bare være en hindring på din vei. «Rise up this mornin’, smile with the risin’ sun, three little birds, Each on my doorstep. Singing sweet songs of melodies pure and true, sayin’, This is my message to you-ou-ou. Singin’ Don’t worry ‘bout a thing, ‘Cause every little thing gonna be alright”

Og med det er det bare å ønske en GOD BOB MARLEY DAY til dere alle. Don’t worry. Be hap

LES OGSÅ: Hvorfor er vi egentlig så redde for dataspill

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på – Alle dager er Allahs dag, sa han. Men i dag, 11. mai, er det Bob Marleys dag

 1. Hvilken enhet skal man bruke i en religiøs enhet? – En plukk og mix-guddom? Eller skal man lage en helt ny gud og da gjøre mennesket til gud.. – da har man ingen religion, men en filosofi.

  • AvatarKjersti Opstad // 2015-05-12 kl 22:58 //

   Min kjære anonyme kommentarfeltvenn Willd. La meg introdusere deg for Ibn Al Arabi, Muslim og poet, født i Spania i 1165.

   O Marvel! A garden amidst the flames.
   My heart has become capable of every form:
   it is a pasture for gazelles and a convent for christian monks,
   and a temple for the idols and the pilgrims from Kaa’ba,
   and the tables of the Torah and the book of the Quran.
   I follow the religion of LOVE: whatever way Love’s camel take, that is my religion and my faith.

   Faktisk så er ikke ideen om religiøs enhet hverken noe nymotens greier, eller noe som er fjernt. Tanken om religiøs enhet finner du faktisk i alle religioner. Blant kristne mystikere, blant muslimske sufier, og du finner den i kabbalah, i rastafari religionen, i buddhisme… Tradisjonen ligger der. Midt i hjertet av alle religioner. Det er bare å lese deg litt opp.

   • Kjærligheten kan ikke grebbes eller ideologiseres, for den må komme fra hjertets frihet. Kjærligheten «styrer» seg selv. Å tro man er kjærlighetsvis, blir for dumt.

    Kjærligheten kan ikke bli noe felles religion, fordi alt handler om makt.

    Men du har et viktig poeng også. Den gyldne regel er det beste man kan satse på.

Kommentarfeltet er lukket.