Internasjonalt folkekrav om politiske klimatiltak

Foto: NASA

En ny undersøkelse viser at 73 prosent av de spurte i 14 land ønsket at deres nasjonale myndigheter gjorde mer for å senke utslipp.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Margrethe Gustavsen

Undersøkelsen er gjennomført på vegne av Den internasjonale fagforeningskonføderasjonen (ITUC) og ha over 14.000 respondenter. Den er bare én i rekken av undersøkelser med liknende resultat. Undersøkelsene slår sprekker i oppfatningen om at politikerne ikke tør å bestemme omfattende klimareformer i frykt for å bli straffet av sine velgere ved neste valg. Mye tyder på at det heller er politikerne som henger etter.

Støtte blant nordmenn og republikanere
Selv blant velgerne til det konservative republikanske partiet i USA sier 48 prosent at de vil foretrekke en president som vil sette i gang tiltak mot klimaendringene, ifølge New York Times.

I november viste en undersøkelse gjort av Kirkens Nødhjelp at nordmenn også syns at det skjedde for lite. 71 prosent av respondentene mente at norske myndigheter burde gjennomføre mer drastiske tiltak for å senke utslippene enn de gjør i dag.

Med unntak av Italia på fjerdeplass er det ikke i de gamle industrialiserte landene folket er mest misfornøyd med sine egne myndigheters innsats. BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika) er alle inne i topp seks. 93 prosent av de spurte brasilianerne mente at deres egne myndigheter burde gjøre en større innsats.

BRICS-landene ble i 2013 enige om å styrke samarbeidet seg i mellom, for å bekjempe klimaendringene. De har fått skryt av FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, som håper at disse landene vil intensivere sitt arbeid.

Ingen jobber på en død planet
Nicolas Hulot, Frankrikes spesialutsending for å beskytte miljøet, håper Russland vil delta i forberedelsene til FN-toppmøtet i Paris i år, nettopp på grunn av innflytelsen i BRICS-samarbeidet. Det rapporterer nyhetsbyrået Interfax.

Med meningsmålinger som viser at innbyggerne er utålmodige etter å se politisk vilje til utslippssenking, er det grunn til å håpe at disse landene sammen kan bli en drivkraft for å få til en avtale som forplikter i Paris.

ITUC har lenge arbeidet for mer omfattende klimatiltak.

— Klimaforandringene setter tusener av jobber i fare. Det blir ingen jobber på en død planet, sier Sharan Burrow, generalsekretær i ITUC.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned