Corbyn ledet Storbritannia til å erklære klimakrise

Labour-leder Jeremy Corbyn. Foto: Chatham House


Labour følger klimaaktivisters kall for å agere som om krisa allerede er her. Jeremy Corbyns forslag blei vedtatt og Storbritannia har erklært klimakrise.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

— Vi ingen tid å miste. Vi lever i en klimakatastrofe som vil gå ut av kontroll om vi ikke handler raskt og dramatisk. Dette handler ikke lenger om en fjern framtid. Vi snakker om intet mindre enn den irreversible ødeleggelsen av miljøet innafor vår livstid.

Jeremy Corbyn sparte ikke på kruttet da han 1. mai la fram forslaget om å erklære en klimakrise for det britiske underhuset. Det kom som en rask reaksjon på den siste tidas økning i klima- og miljøaktivisme, blant annet gjennom skolestreiker og Extinction Rebellion.

LES OGSÅ: Vårt økologiske forfall — hvordan kom vi hit?

Storbritannia blir det første landet til å komme med en slik erklæring etter at både Skottland og Wales, samt Manchester og London blant mange andre byer har gjort det før dem. Det konservative partiets representanter hadde fått beskjed av sin ledelse om ikke å stemme imot. Det følger ikke med noe konkret politikk, men ei oppfordring til å vedta slik og en tung symbolikk. Corbyn lover at dette vil brukes til å legge ytterligere press på regjeringa for å føre en mer klima- og miljøvennlig politikk.

Ikke ulikt «Green New Deal» som fremmes av venstresida i USA, med Alexandria Ocasio-Cortez som en de fremste talspersonene, tar nå Labour til orde for en grønn industriell revolusjon, en plan som skal rydde vei for teknologi- og jobbutvikling med utgangspunkt i bærekraft for klima og miljø.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned