”Inn med feministene, ut med rasistene” – antirasistisk 8. mars i Oslo

8. mars i 2018

Med #metoo og hetsen mot Sumaya Jirde Ali som bakteppe gikk et tusentalls feminister og partier fra Rødt til Venstre i tog gjennom Oslo

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Tormod Fjeld Lie (tekst og foto)

Tusenvis gikk i 8.mars-tog i Oslo og sørget for at Youngstorget var stappfullt. Flere kom med Sumaya-masker og håndplakater til støtte for 20-åringen som har blitt hetset grovt i forkant av kvinnedagen, etter en kampanje fra Resett.

Mange hadde Sumaya-masker til støtte for 20-åringen som ble hetset på det groveste

”De samme stemmene som forsøkes å ties i hjelp, må vi løfte opp. Det er ikke et bare et problem for de det gjelder, men et demokratisk problem for oss alle”, sa Nora Mehsen i sin appell.

Uvisst for alle der, hadde Sumaya Jirde Ali trosset hatet og møtte opp på 8. mars i Bergen.

Rumenske gatearbeidere var representert. På plakaten bak står det «Jeg er ikke usynlig – I dag er det morsdag i Romania, men jeg må være her»

Togets første parole var ”#metoo – fra taushet til kvinnekamp”. Deretter fulgte paroler til støtte for demonstrerende kvinner i Iran, for oppholdstillatelse for alle ofre for menneskerettigheter, for en antirasistisk kvinnekamp mot sosial kontroll og æreskultur og for 6-timersdag blant andre.

Noen hadde sett seg lei av all dritten og var ikke redd for å si ifra

Flere hadde håndsplakater mot Olje- og energiminister Terje Søviknes og rop om at ”Søviknes må gå!” fylte Oslo sentrum, med henvisning til at Søviknes aldri har blitt streffet for et seksuelt overgrep han begikk mot en jente i FpU i 2001.

Terje Søviknes var gjenstand for mye sinne i 8. marstoget

Helt bakerst i toget gikk parolen ”Lytt til oss” malt på et stort transflagg. Banneret gikk ikke under noen av hovedparolene.

En stor koalisjon gikk under den siste, uoffisielle parolen

”Vi ville egentlig ha parolen Sexarbeideres og transpersoners rettigheter = feminisme”, sier Astrid Renland i PION, ”men på parolemøtet ble det slått fast at den gikk mot Ottars parole mot prostitusjon.”

Transpersoner og sexarbeidere krevde anerkjennelse

Organisasjonene FRI, Skeiv Ungdom, Skeiv Verden, PION, SNU, HIVNorge og Motmakt stilte seg bak parolen.

Astrid Renland fra PION

 

 

”Derfor endte vi opp med ’lytt til oss’. Vi mener feminismen burde ha plass til oss, og at feministene burde lytte til oss”, avslutter hun.

 

 

I fjor ble PIONs parole ”Sex Workers Rights = Human Rights” revet i stykker på youngstorget.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

12 kommentarer på ”Inn med feministene, ut med rasistene” – antirasistisk 8. mars i Oslo

 1. AvatarJallaman // 2018-03-09 kl 09:41 //

  «Ut med rasistene»? Blir så lei av at begrepet rasisme vannes ut mer og mer.
  Det finnes en rekke problematiske forhold knyttet til innvandring fra muslimske land, ikke minst kulturforskjeller. Hver gang noen nevner dette hyles det om rasisme.

  Les om hvilke land i verden det er verst å være kvinne, noen som ser noen fellestrekk? Somalia kommer ganske langt opp på listen.

  https://www.dagbladet.no/nyheter/her-er-verdens-verste-land-for-kvinner/64987003

  Sorry men «feminister» som går rundt i hijab for å vise hvor tolerante de er, er noe av det mest patetiske som finnes.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-09 kl 12:04 //

   Det du sier nå stemmer ikke. Du vet at det som bei reagert på i dette tilfellet var en rekke grusomme karakteristikker basert på hvor et menneske kommer fra, hennes hudfarge og opphav, deriblant drapstrusler som Resett syntes det var greit å la stå. Det er s åreinspikka rasisme som du får det. Alt fra Ap/Sp og til Høyre vil ha en strengere asyl- og innvandringspolitikk, men blir sjeldent anklaget for rasisme. Jeg skjønner at folk som henger på ytre høyre gjerne vil at rasismebegrepet skal opphøre å brukes, men det kommer ikke til å skje.

   Til lista di kan det sies at det øverste landet har vi vært med på å bombe i stykker og vi utkjemper fremdeles en krig der. Nummer to har blitt bombet og invadert ved flere anledninger av vår viktigste allierte. Nummer seks bombes i fillebiter av en annen av våre allierte nå. Og nummer åtte blei rammet av statskupp og borgerkrig etter at fadesen i Libya spredte seg til deres land. Det finnes ikke det sted det er verre å være kvinne enn i krig.

   • Avatarlovåundre // 2018-03-11 kl 10:30 //

    Helt enig med deg i at Norge har ingenting med å bombe og krige i andre land som ikke har gjort oss noe.
    Det kommer det ikke noe godt utav.
    Der har Norge og andre vestlige land mye å svare for.

    Men det skurrer skikkelig for meg når jeg ser hijab i 8 mars tog i Norge,
    når jeg samtidig leser at kvinner som fjerner hijaben får fengselsstraff og det som verre er, i andre land.
    Noen av disse 8 mars deltakere med hijab eller familien deres, har kanskje flyktet fra et fjernt muslimsk land.
    Når jeg tenker på at noen av disse muslimene eller familien deres har flyktet helt opp til fjerne kristenkulturelle Norge fra sitt muslimske land, og det er over 15 muslimske land som ligger nærmere i luftlinje enn Norge, da skurrer det ekstra for meg ved å se dem gå rundt i kristenkulturelle Norge i gater og 8 mars tog med hijab og på den måten fronte islam.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-12 kl 18:45 //

     Det er ikke noe problem at folk går med religiøse markører i et 8. marstog, være seg hijab, kippa, kors eller turban. Jeg kan garantere deg at de som går med hijab i 8. marstog generelt sett er positive stemmer i kampen mot kvinneundertrykkelse i muslimske miljøer. Skulle man ekskludert disse ville man risikert større lukkethet og mer kultlignende forhold i muslimske miljøer med alle negative konsekvenser det kan få.

     • AvatarJallaman // 2018-03-12 kl 19:20 //

      Under kvinnedagsmarkeringen på Youngstorget tente samfunnsdebattanten og den selverklært «kulturelle muslimen» på sin svarte hijab. Hun tok den av hodet sitt, hang den på en tynn planke og dynket den i tennvæske før hun fyrte den opp.

      Da ble hun pepret med snøballer fra sinte demonstranter som sto og så på torget og fulgte markeringen.

      Illsinte muslimske kvinner ropte ord som ga tydelig uttrykk for hva de mente. Så voldsom ble snøballkastingen, at representanter fra Kvinnedagskomitéen måtte bryte inn og be dem stoppe. Det til ingen nytte.

      Azmeh Rasussen forteller til VG Nett at hun fikk flere drapstrusler da hun stilte på nettprat på aftenposten.no i dag.

      – En som kalte seg «en skolejente med slør» skrev masse skjellsord og avsluttet med å si at de skulle drepe meg. Hvem «de» er, vet jeg ikke, sier hun til VG Nett.

      https://www.vg.no/nyheter/innenriks/tro-og-livssyn/truet-paa-livet-etter-hijab-brenning/a/553404/

   • AvatarJallaman // 2018-03-12 kl 16:23 //

    Det er løgn at Resett har latt det stå drapstrusler på hjemmesiden. Er det for øvrig ikke svært merkelig at det jobber somaliske kvinner i redaksjonen til Resett, med tanke på at du mener det er et rasistisk nettsted?

    Jeg tar, i likhet med 99,99% av Norges befolkning, fullstendig avstand fra at folk hetses for deres meninger. Ettersom det bor 5 millioner mennesker i dette landet vil man dessverre alltid finne personer som uttrykker seg uakseptabelt. Sumaya Jirde Ali har selv en ordbruk som kan oppfattes provoserende. Men mitt inntrykk er at det utsagnene folk lar seg provosere av, ikke hudfarge eller religion.

    Politisk er jeg ikke på ytre høyre. Jeg er vel til venstre for Arbeiderpartiet i mange spørsmål. Jeg lar meg provosere at folk som trekker rasismekortet og dermed hindrer en bra debatt.

    Noe av det mest patetiske er såkalte «feminister» som tror de gjør verden til et bedre sted når de prøver å bekjempe rasisme.

    Begrunnelsen kan du lese her:

    «Feminismen er død fordi du er redd for å virke rasistisk.»
    http://www.nrk.no/ytring/norske-feministers-storste-svik-1.12839962

    «En stagnert venstreside opptrer i dag som islamistenes nyttige idioter i Europa»

    http://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/En-stagnert-venstreside-opptrer-i-dag-som-islamistenes-nyttige-idioter-i-Europa–Maajid-Nawaz-197666b.html

    Angriper venstresiden for å svikte kvinner som lider under islamistisk kjønnsdiskriminering

    http://www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/angriper-venstresiden-for-a-svikte-kvinner-som-lider-under-islamistisk-kjnnsdiskriminering/3423351499.html

    Jeg vil oppfordre alle ekte feminister til å gjøre noe nyttig!
    For eksempel, slutt med å hetse mennersker som tar et oppgjør med den undertrykkende hijaben

    https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/04KRJ/Her-brenner-hun-hijaben

    • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-12 kl 18:38 //

     Drapstruslene sto å facebooksida i manga timer.

     Er det ikke rart at indere jobbet for den britiske kolonimakten i India hvis den var rasistisk?

     • AvatarJallaman // 2018-03-12 kl 19:04 //

      Du skreiv: «drapstrusler som Resett syntes det var greit å la stå.» Hvor har du det fra at Resett mener det var greit å la det stå? Det kan jo tenkes at en person uten tilknytning til Resett la inn en kommentar, og at det gikk noe tid før de ble oppmerksom på den og tok den bort.

      Sammenligningen med indere er helt malplassert. Å jobbe i Resett er helt frivillig og det er nok av andre jobber i landet å velge i. Hvis Resett virkelig var et rasistisk nettsted ville ingen med somalisk bakgrunn jobbet der.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-16 kl 13:54 //

      De lot det stå. De har faktisk folk som har betalt for å overvåke kommentarfeltene.

      Det var frivillig å jobbe i politiet i India under kolonistyret.

     • AvatarTheGuard // 2018-03-17 kl 09:16 //

      Sletta dere kommentaren min om Aftenposten, som hadde en i kommentarfeltet som ville sette fyr på Listhaug???

     • AvatarJallaman // 2018-03-19 kl 11:09 //

      Ser fremdeles ikke relevansen i å dra inn indere under kolonistyret. Faktum er at en somalisk jente jobber frivillig i Resett sin redaksjon og holdt en støtteappell for Listhaug i går. Det er nok av andre jobber å gå til hvis Resett var et rasistisk nettsted. Men mulig Møllersen har vondt for å svelge at det ikke bare er «blendahvite» nordmenn som ser problemer med det multikulturelle prosjektet. Så da gjelder det å finne opp andre forklaringer, slik at livsløgnen ikke knuses.

Kommentarfeltet er lukket.