Syriza-ledet Hellas vil nedlegge veto mot TTIP

Foto: Frangisco Der

Et Syriza-ledet gresk parlament vil aldri ratifisere TTIP, sier den greske ministeren Georgios Katrougkalos. Den nye regjeringen mener de kan stanse handelsavtalen mellom EU og USA når den er klar neste år.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Margrethe Gustavsen

Syriza lovte dette i den greske valgkampen, og viseminister for administrative reformer, Katrougkalos, har gjentatt løftet om at den nye koalisjonsregjeringen ikke skal ratifisere den omstridte handelstraktaten som forhandles frem mellom EU og USA.

Koalisjonen som styrer Hellas, med Syriza og juniorpartner Uavhengige Grekere, har sammen flertall i det greske parlamentet. Begge partier gikk til valg på motstand mot de ekstreme offentlige innsparingene EU krever av Hellas, og partiene er like skeptiske til det de vet om avtalen.

LES OGSÅ: Storpolitisk skremselspropaganda

Hemmelig avtale
Grekerne er ikke alene om sin skepsis til avtalen. Over hele Europa deles misnøyen til Syriza av en bred venstreside.  Grunnen er todelt. For det første er avtalen hemmelig helt til den er ferdig utformet. Alt man vet om TTIP kommer fra lekkasjer, det aller meste fra WikiLeaks. Disse har avslørt en rekke svært kontroversielle punkter, som mange frykter skal svekke viktige nasjonale demokratiske prosesser.

Den britiske spaltisten Owen Jones skrev i en kronikk i The Guardian i september at «målet med TTIP er å fjerne hindre for profitt, enten det er beskyttelse av våre privatliv, miljøet, maten vår eller økonomien, fra en grisk finanssektor. Og aller viktigst, vil den åpne for at flere offentlige tjenester skal drives av selskap som setter profitt over menneskers behov».

En av de mest omstridte delene av avtalen er en såkalt «investor-stat»-tvisteløsning, som gir utenlandske investorer mulighet til å saksøke stater for lover og regler som skader profitten. Eksempler på dette kan, som Jones sier, være miljøkrav eller arbeidsmiljølover, ifølge Attac Norge, som er en av mange organisasjoner som jobber aktivt for å stanse avtalen.

LES OGSÅ: — Ny handelsavtale truer velferden

Hvordan kan TTIP stanses av Syriza?
Skal vi tro Katrougkalos vil TTIP ganske sikkert gå gjennom Europaparlamentet, der de europeiske venstrepartiene ikke har nok oppslutning til å stanse dem. Likevel mener han at grekerne kan stanse avtalen på et senere tidspunkt.

TTIP må nemlig i tillegg ha enstemmig tilslutning, først i rådet for den europeiske union, så av de respektive nasjonalforsamlingene i medlemsstatene. Dette vil den greske regjeringen sørge for at den ikke får. Katrougkalos omtaler det greske vetoet som en «gave til Europas befolkning» til EurActiv.

— Denne manglende respekten for demokrati og åpenhet er bare til nytte for multinasjonale selskaper, det vil underminere velferdsstatens organisering i de europeiske landene, sier Katrougkalos.


Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Syriza-ledet Hellas vil nedlegge veto mot TTIP

  1. Hellas er på god vei mot å bli erklært som et 3.verden-land.

  2. En utgang på dette kan også bli at Hellas blir kastet ut av både euro og EU.
    Og da må Hellas eventuelt samarbeide med Russland og Kina og BRICS-landene.
    Ikke nødvendigvis noen dårlig løsning.
    Og sepsielt ikke hvis (når?) EU går i oppløsning.

Kommentarfeltet er lukket.