Shivas fredag: Når hvert minutt teller

Dagen begynner med klasserom. Noen har glemt igjen gårsdagens notater.

Renholdsarbeider Shiva bruker tre og en halv time på reising. De resterende ni vasker han på ni forskjellige plasser. Vi fulgte ham gjennom en vanlig fredagsøkt.

Brian Cliff Olguin
Om Brian Cliff Olguin (2 artikler)
Brian Cliff Olguin er frilans fotojournalist fra Oslo. I tillegg til å ta en master i journalistikk på deltid fotograferer han for en rekke forskjellige aviser og publikasjoner.

06.09 Brugata

Shiva er forsinket. Bare litt. Det er ikke tid til å ta paraplyen ut av sekken til tross for at det høljer ned. Kontant:– Vi må rekke trikken.

Krysser på rødt lys, rekker trikken med et nødskrik.

Han skifter i bøttekottet. Uniformen er hvit, en t-skjorte med rengjøringsselskapets logo på. Han blander ut såper skånsomme nok for luftveiene, men sterke nok til å fjerne gårsdagens avtrykk i klasserom og toaletter.

Shiva (33) har 25 faste arbeidstimer for renholdsselskapet som vant anbudet for dette enkeltbygget på Høyskolen i Oslo. Men Shiva trenger fulltidsinntekt. Derfor er har han også en annen fast oppdragsgiver, og er alltid tilgjengelig for ekstravakter, også for endre selskaper. De siste ukene har mange ekstravakter på fredager gjort at han nærmer seg en fulltidslønn. I dag er en slik fredag. Han kan regne med 12 timer på jobb.

(Klikk på bildet for å forstørre)

shiva_klasse02ny

06:27 Dagen begynner med klasserom. noen har glemt igjen gårsdagens notater.

Shiva er av mange. I renholdsbransjen har kun én av tre fulltidskontrakter. Nærmere tre fjerdedeler er utenlandske statsborgere. I det som tradisjonelt har vært et kvinnedominert yrke er nå fire av ti menn. Lav lønn er betegnende, men akkurat hvor lav er vanskelig å vite. Useriøse aktører underrapporterer, betaler svart og oppretter underselskaper det er vanskelig å ha kontroll med.

Kluten suser fra pult til pult. Noen har lagt igjen forelesningsnotater. Shiva plukker dem  opp og fortsetter med kluten i den ene hånden og arkene i den andre.

– Jeg pleier ikke å kaste studentenes notater. Legger heller dem til side, i tilfelle de er verdifulle for noen. Men er de der fortsatt i morgen er det rett i søpla, ler han.

Han fortsetter i samme fart med moppen. Braket fra vognen som treffer de tunge institusjonsdørene fyller de fortsatt morgentomme gangene. I løpet av de tre timene som går tar ikke Shiva én pause. Bevegelsene er hektisk systematiske.

Kluten suser over de siste bordene.

08:42 Kluten suser over de siste bordene.

– Vi må ha grupperommene ferdige til klokken åtte. Ofte dukker studenter eller lærere tidligere opp, og da er det for seint. Det gjelder å få tatt alt før de kommer.

Lukten av råtten søppel river i nesa mens Shiva slenger svarte søppelposer over i en container i underetasjen. Det er siste stopp på denne posten.

09:14 Det er en fysisk krevende jobb. Her samles søppelposer.

09:14 Det er en fysisk krevende jobb. Her samles søppelposer.

09:35 – Bislett – Helsfyr – Glassbygg

–Det går raskere hvis vi tar trikken til Bislett og så skifter til bussen til Helsfyr. Han kaster et raskt blikk på klokka. Den bekrefter at han er i rute.

09:45 På Bislett må Shiva skifte fra trikk til buss for å komme seg videre til neste oppdrag. 3,5 time går på reising mellom oppdragene.

09:45 På Bislett må Shiva skifte fra trikk til buss for å komme seg videre til neste oppdrag. 3,5 time går på reising mellom oppdragene.

Etter ett og et halvt år med renholdsjobbing og reising på denne ruten vet Shiva at trikk og t-bane kun lønner seg på tilbakeveien. Tidligere tok han også jobber i Sandvika, en førti minutters busstur ut av Oslo. Men prioriteringene har endret seg etter at datteren kom til verden i fjor.

– Dattera og kona er det viktigste for meg. Jeg ønsker bare at jeg hadde mer tid til dem.

Vindusplass på bussen, nytt blikk på klokka.

– Du vet at jeg kun gjør dette midlertidig? I Sri Lanka hadde jeg en ledende stilling i et forsikringsselskap, jeg hadde til enhver tid minimum 12 ansatte under meg.

– Savner du den gamle jobben?

– Noen ganger. Men så snart norsken min er god nok tror jeg at jeg kommer til å få meg jobb i et norsk forsikringsselskap. Samtidig synes jeg denne jobben er litt befriende. Jeg slipper å ta den med meg hjem slik jeg gjorde med forsikringsjobben. De mange kundene, overordnede og ansatte – jeg hadde jobben i tankene konstant. Her har jeg kun ansvar for meg selv.

Inne i glassbygget på Helsfyr må jeg vente i lobbyen. Dette oppdraget tar han for et annet rengjøringsselskap enn det som har gitt sin velsignelse til at Shiva fotograferes på jobb, og er han redd for at bilder fra lokalet skal sette ham i knipe.

På t-banen fra Ensjø stasjon forteller Shiva at jobben i kontorlokalene gikk unna på halve tiden fordi kona kom til og hjalp ham med å få jobben gjort.

– Til vanlig er hun hjemme med barnet, men denne uken har datteren vår startet på barnehagen. Det er bra, for når hun hjelper meg betyr det at vi får mer tid sammen på kvelden. Jeg kan jeg være hjemme rundt halv åtte i stedet for ni, som ville vært det vanlige på en fredag.

shiva_tidny

11:51 – Sentrum – Utsikt mot Operaen

Shiva får på seg et par nye plasthansker og gjentar vaskerutinen. Denne gangen er ikke moppen justerbar. Hver gang han drar den over gulvet må han bøye seg litt mer enn vanlig.  – Jeg tar meg et varmt bad på kvelden for å lindre ryggsmertene, forklarer han.  Han kjenner det også på knærne. – Sånn sett savner jeg den gamle jobben min i Sri Lanka.

De ansatte i organisasjonen som holder til i lokalene trekker ut av kontorene sine én etter én, kaffekoppen i hånda. De tar seg en pause mens Shiva mopper og tømmer småbøttene deres for rusk. Shiva får en klapp på skulderen og blir ønsket en god helg. Smil fra begge hold. Nå er det seks og en halv time igjen til Shiva får se kona og dattera.

Fra vinduet kan man se Operaen. Shiva fortsetter, oppslukt i arbeidet sitt.

– Har du fått besøkt Operaen? 

– Nei, men kona sier at det er kjempefint. Jeg har ikke hatt tid enda, men håper jeg får muligheten snart.

13:10 – Ullevålsveien. Trappevask.

– Jeg har et ritual hvor jeg kjøper et par epler i en liten butikk ved trikkeholdeplassen på veien til denne jobben. Epler er bra fordi de er fylt med energi, og gir deg det litt ekstra å gå på. Vil du ha et?

Åtte lavblokker i et borettslag skal vaskes. Dette er en såkalt nøkkeljobb: Han kan låse seg inn og gjøre den i helgen eller når det passer ham, Men han vil gjerne ha helt fri i helga, så han kan slappe av og være sammen med familien sin.

Shiva smører hendene med håndkrem. Mobiltelefonen ringer, det er oppdragsgiver nummer tre for dagen. Shiva er tydelig på at han trenger å få levert nye mopper for å få vasket trappene.

– Nå er det fint vær og behagelige 14 grader. Men om vinteren! Da er det ikke noe særlig å gå fra blokk til blokk.

I blant lener han seg kort mot veggen. Kona ringer for å høre hvordan det går, og forteller om barnehagen og datterens dag.

15:43 Shiva lar tankene vandre mens han pusser.

15:43 Shiva lar tankene vandre mens han pusser.

16:53 – Bislett – lite meglerkontor

Shiva spør om ikke jeg er sliten. Han virker dels bekymra, dels fascinert over at jeg bruker dagen til å fotfølge ham med kamera.

– Dette er den siste jobben, og den er bare et midlertidig oppdrag. Den går unna under timen.

– Blir du ikke sliten?

– Joda. Jeg bruker mye tid på veien, fra jobb til jobb. Jeg har ikke bil, og i dag kommer jeg til å ha brukt tre og en halv time, kanskje fire, bare på reising fram og tilbake. Det er både tid og penger tapt. Hvis jeg hadde hatt én fast fulltidsjobb hadde jeg hatt mer forutsigbarhet, og kanskje ikke så lange dager som denne.

Eiendomsmeglernes vanndispenser kommer til nytte idet Shiva skyller ned et par paracet, før han tar frem støvsugeren.

45 minutter senere gnir han bort de siste fingermerkene, sekken er alt slengt over skulderen, klar til å gå. På trikketuren inn til byen er han stille. Han beklager. Han har fortsatt vondt i hodet.

På Jernbanetorget er han heldig, bussen hjem til Kalbakken skal komme om tre minutter. Kona ringer igjen, og ber ham komme til legevakta på Linderud med en gang. Datteren har hatt en liten ulykke.

– Det er raskest dit med t-bane, sier Shiva.

18:54 Gjenforening med dattera på Linderud legevakt.

18:54 Gjenforening med dattera på Linderud legevakt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Shivas fredag: Når hvert minutt teller

 1. AvatarGraapus1 // 2014-12-19 kl 11:31 //

  Bøyer meg i støvet av beundring.
  Tamiler er flinke folk!

  • AvatarSissel Storvik // 2014-12-21 kl 15:59 //

   Så lenge jobbene er innefor samme selskap, har renholderen krav på betalt reisetid mellom oppdragene. Mange arbedsgivere er ikke flinke med å påse at det skjer. Utenlandske arbeidstakere er lettere å lure på dette området. Men også norske arbeidstgere sliter med at dette blir betalt i hht overenskomst.

 2. Avatarlars randby // 2014-12-19 kl 12:24 //

  Det er viktig at bedrifter som leier inn renholdstjenester ikke bare ser på pris for jobben men også forsikrer seg om hvilket tidsbruk på ulike oppgaver som er beregnet samt lønns og arbeidsvilkår for de som utfører jobben. Renholdsbransjen er tidvis en ganske grumsete uten at det bare er eiernes skyld.

  God opplæring av renholderne og aksept for at dette er en viktig oppgave renholderne gjør kan være med på å løfte bransjen. Det skader heller ikke med et smil og en liten prat når renholderen er på plass. Veldig mange steder opplever man at noen yrkesgrupper gjøres usynlige, de ofres kun en tanke når man mener at de ikke har gjort jobben sin skikkelig. Renholdere er ofte i en slik kategori. Når tok du sist en prat og en kaffe med renholderen på arbeidsplassen du jobber på?

  En annen ting er at man bør jobbe for at renholdere ansettes i fulltidsstillinger. Mange arbeidsgivere spekulerer i at man ikke ansetter i fulltidsstillinger slik at man kan sette inn folk etter behov og ikke i like stor grad behøver å jobbe så hardt for at man hele tiden har arbeidsoppgaver nok til de man ha ansatt.

Kommentarfeltet er lukket.