Krystallnattmarkeringen: Vi må aldri glemme

Foto: Christian Vassdal

Budskapet under søndagens markering av «Krystallnatten» var ikke til å misforstå. -- Vi må aldri glemme at det finnes anti-semitter der ute, understreket Marte Michelet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Marte Michelet har nylig gitt ut boken «Den største forbrytelsen», hvor hun tar opp utryddelsen av jødene under andre verdenskrig. På Krystallnatten tok hun til orde for at det nå er viktig å følge med på de anti-semittiske strømningene, blant annet i kommentarfelt på internett.

— Organisasjonen Vigrid har nærmest blitt til en kommentarfeltbrigade som sitter å sprer hatet sitt i diverse kommentarfelt. Dette må en være på vakt overfor og sørge for at påstandene de sprer ikke får stå uimotsagt, påpekte hun.

Michelet fikk støtte av Andreas Snildal, historieforsker ved Universitetet i Oslo.

— Det vi i dag ser er at det er en relativt stor utbredelse av rasistiske og nazistiske holdninger i Norge. Dette kombinert med at høyreekstremismen er på full fremmarsj over hele Europa, gjør at vi må være ekstra på vakt.

Folkemord skjer også i dag
Vestre-politiker Abid Q. Raja mente også det er viktig å minnes, men understreket at det også er viktig å jobbe for å forhindre at folkemord kan skje i dagens verden.

— Det er viktig å minnes det som har skjedd og jobbe for at slikt ikke skal skje igjen. Derfor er det viktig at vi gjør det vi kan for at slike overgrep ikke skjer i dag.

Han trakk fram dagens situasjon med IS i Midt-Østen og Boko Haram i Nigeria som eksempler på konflikter som det internasjonale fellesskapet må sette alle krefter inn på å få stoppet.

— Verdenssamfunnet har et stort ansvar for å hindre at slike handlinger blir begått, og derfor kan vi ikke bare sitte å se på at slike overgrep begås.

Det var godt oppmøte blant Oslo-folk for å markere Krystallnatten. Foto: Christian Boger

Alle folkemord er «like»
I forbindelse med temamøtet før selve minnemarkeringen ble det fra flere framholdt at alle «folkemord» i bunn og grunn er like og blir styrt av de samme mekanismer.

— Det finnes veldig mange fellestrekk ved alle folkemord. Man skaper en følelse av at en kjemper for fellesskapet og dettes renhet. Samtidig er alle elementer som ses på som et hinder mot dette, uønskede, konkretiserer Snildal.

Snildal understreker at disse gruppene gjerne også gjør seg selv til ofre og hevder at de er i ferd med selv å bli utryddet.

— Det er veldig ofte man ser at grupper som selv står bak folkemord hevde at dette er en ren forsvarshandling fra deres side.

 

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Krystallnattmarkeringen: Vi må aldri glemme

  1. Så det er altså Vigrids «kommentatorfeltbrigade» som er den største trusselen mot norske jøder i dag.

    Dette er en evne til å komme med bortforklaringer som er helt forbløffende.

  2. AvatarBreidablikk // 2014-11-11 kl 22:18 //

    Hva heller med et selvkritisk blikk, mot de demokratiske fredsbomber som Norge slipper over Libya, mot alle vestlige ugjerninger? Og en kritikk av det USA og det Vesten som står bak krigene – den onde vestlige roten hvorfra utvikles visne grener som ISIS?

Kommentarfeltet er lukket.