Resett og antisemittisme

Tommy Robinson omtales gang på gang i positive ordelag av Resett. Her er han sammen med nazister, noe Resett ikke skriver om. Bildekollasje av Anti-Fascist Network.

Resetts holdning til antisemittisme er at det er ille så lenge det kommer fra "de andre" og ignoreres når deres egne helter er antisemitter.

Gunnar Thune
Om Gunnar Thune (1 artikler)
Gunnar Thune er historiker, lærer, musiker og quiz-vert.

Resett opplever mye legitim kritikk, men alt for sjelden bygger kritikken på et dypdykk i hva Resetts egen redaksjon selv velger å publisere. Når nettstedet skriver om antisemittisme, kommer en interessant holdning til syne: Antisemittisme er ille så lenge «de andre» er antisemitter.

LES OGSÅ: Ville fordele arvemidler til drapsdømt nazist — i dag skriver han på Resett at nazismen er venstrevridd

Islam og venstresiden
Resetts Journalist Erling Marthinsen publiserte 2. mai teksten «Har jødene en fremtid i Europa?» hvor han hevder at antisemittismen har to hovedkilder:

  1. Politisk venstreside, inkludert de fleste medier (MSM) og store deler av akademia er sterkt kritiske til Israel, og dette kan enkelte ganger vippe over i ren antisemittisme.
  2. Islam

Blant kildegrunnlaget for denne påstanden deler Marthinsen et YouTube-klipp hvor Østerrikes kansler Sebastian Kurz legger skylden på muslimene. Hans regjering består blant annet av et parti med røtter i utilslørt nazisme, men Marthinsen ser ikke noe som helst problematisk ved Kurz sitt hykleri. Marthinsen deler også en artikkel fra The Guardian, og velger å overse Kantor Center for the Study of Contemporary European Jewry sine konklusjoner i saken:

«The report by the Israel-based Kantor Center for the Study of Contemporary European Jewry said antisemitism was being normalised. It was “no longer an issue confined to the activity of the far-left, far-right and radical Islamists triangle – it has mainstreamed and become an integral part of life,” it said.»

Ytre høyre og veien inn i «mainstream» blir altså oversett fullstendig.

LES OGSÅ: Resett sprer nazistisk konspirasjonsteori om jødisk drapsmann etter høyreekstremists dødsfall

Polske nazister og antisemittiske konspirasjonsteorier
Resett dekker tett aktivitetene til Tommy Robinson, alias Stephen Yaxley-Lennon. Erling Marthinsen tilbyr en usedvanlig skjev fremstilling av ham. Det er kanskje ikke slik at samtlige tekster om Robinson bør inneholde absolutt all biografisk informasjon, men Resett har aldri påpekt at den rasistiske aktivisten samarbeider med polske nynazister.

Markerinen av den polske uavhengighetsdagen har blitt preget av nazisme og antisemittisme. Her fra marsjen i 2015. Den delen av den polske nasjonalismen er ikke Resett interessert i. Foto: Maja Ruszpel

29. april gjorde Resetts Maria Zähler et intervju med vloggeren Steffen Engmann, som skal være under mistanke for å ha kommet med hatefulle ytringer. I intervjuet er det ikke et eneste kritisk spørsmål, og Zähler nevner ikke at Engman er med i partiet Alliansen, som ledes av den stadig mer utilslørte antisemitten Hans-Jørgen Lysglimt Johansen. I Engmanns YouTube-kanal finnes nærmest hele fargepalletten av rasisme, inkludert god gammeldags antisemittisme, men dette virker ikke å være interessant eller relevant for Resetts «journalist».

Europeere på ytre høyrefløy har på ulike måter samarbeid med lignende miljøer i USA, men hos Resett er det ikke veldig stor interesse for antisemittismen på den andre siden av Atlanterhavet, hvor det er ekstremt åpenbart at den ikke har venstresiden, seriøse medier eller muslimer som hovedkilder. Derimot lar Resetts redaksjon seg inspirere av amerikansk antisemittisk sjargong, i samarbeid med politikere fra Frp. Utenom frykten for det antisemittiske liksombegrepet «globalisme», er Resetts redaksjon også ivrige i å spre løgner og konspirasjonsteorier knyttet til filantropen George Soros, som også har sine røtter i amerikansk og ungarsk antisemittisme.

George Soros står i sentrum av mange antisemittiske konspirasjonsteorier. Slik dekkes ham av Resett.

LES OGSÅ: Resett skryter av at Anders Behring Breiviks forbilde hyller dem

Antisemittiske helter
Antisemittismen i Polen og Ungarn blir knapt nok nevnt av Resett, som også er udelt positive til Sverigedemokraterna, og helt overser partiets overtydelige koblinger til ren og skjær nazisme. Frp-veteran og Resetts «gjestejournalist» Jan Simonsen skriver, som Erling Marthinsen, jevnlig om antisemittisme, men sverger ofte ukritisk til Daily Caller, en notorisk upålitelig nettside som også har spredt antisemittisme. Hans tidligere parti, Fremskrittapartiet — for øvrig det eneste Resett dekker landsmøtet til — viser seg også å være partiet i Norge hvor antisemittiske holdninger er mest utbredt, noe Resett aldri har nevnt.

Gjennom å få tilbudt et falskt narrativ sitter en godtroende og lite kildekritisk leser av Resett igjen med inntrykket av at Erling Marthinsens tekst om jødenes framtid i Europa er riktig, gjennom forfatterens utelatelser, kirsebærplukking og fravær av grundig journalistisk arbeid. Trenger «redaktør» Helge Lurås og «redaksjonssjef» Lars Akerhaug hjelp av PFU for å være i stand til å ta antisemittisme på alvor, også når deres egne «helter» er antisemittene?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned