10 revolusjonære kvinner du bør kjenne til

Hvorfor er det alltid Che Guevaras ikoniske ansikt som blir båret på t-skjorter rundt om i verden? Her er et utvalg av kvinner, som du sannsynligvis ikke har hørt om i historietimene.

1. Rosa Luxemburg (født 1871)

Rosa Luxemburg var en polsk-tysk revolusjonær politiker. Fra 1898 engasjerte hun seg i venstrefløyen i SPD, hvor hun skarpt avgrenset seg fra Eduard Bernsteins revisjonismeteori. Hun skrev blant annet de innflytelsesrike bøkene Reform eller revolusjon og Massestreiken. Sammen med blant andre Clara Zetkin og Karl Liebknecht grunnla hun Spartakusforbundet i 1915. Hun ønsket arbeidermakt og engasjerte seg mot første verdenskrig, noe som førte til at Luxemburg ble fengslet. Hun ble skutt den 15. januar 1919 av høyreorienterte frikorps-soldater.

2. Clara Zetkin (født 1857)

Clara Zetkin var en innflytelsesrik tysk marxist og kvinnesaksforkjemper og opptatt av både kampen for like rettigheter og kvinnelig stemmerett. Hun etablerte den sosialistiske kvinnebevegelsen i Tyskland og var fra 1891 til 1917 redaktør for SPDs kvinneavis Die Gleichheit. I 1907 ble hun leder for SPDs kvinnekontor. 8. mars 1911 tok hun initiativet til den første internasjonale kvinnedagen. På grunn av sin antimilitaristiske agitasjon under første verdenskrig, ble hun flere ganger fengslet. I 1915 deltok hun i grunnleggelsen av det revolusjonære Spartakusforbundet. Fra 1920 til 1933 var Zetkin innvalgt i Riksdagen for kommunistpartiet. Hun satt også i ledelsen til Komintern fra 1921 til 1933.

3. Nadezhda Konstantinovna «Nadya» Krupskaya (født 1869)

Krupskaya er kanskje først og fremst kjent som Vladimir Lenins kone, men var også selv en bolsjevikisk revolusjonær. Krupskaya var en revolusjonær aktivist lenge før revolusjonen i 1917. etter revolusjonen viet hun livet til å forbedre arbeiderklassens muligheter til å utdanne seg. Selv om hun var høyt respektert i bolsjevikpartiet, ble hun etter Lenins død politisk isolert av Stalin. Hun fortsatte som viseutdanningsministeren fra 1929 til sin død i 1939.

4. Aleksandra Kollontaj (født 1872)

Aleksandra Kollontaj var en russisk revolusjonær sosialist. Hun var fra 1914 med i bolsjevikpartiet. Etter revolusjonen ble hun folkekommisær for sosial velferd. Hun jobbet også for å forbedre forholdene for kvinner, kjempet mot analfabetisme og utdannet kvinner om ekteskap, utdanning og fri kjærlighet. Under Stalin ble hun forvist til Norge som diplomat, og ble den første kvinnelige diplomaten i verden. Hun forhandlet frem freden mellom Finland og Sovjetunionen i 1944.

5. Emma Goldman (født 1869)

Emma Goldman var en innflytelsesrik radikaler i USA rundt første verdenskrig. Hun var tilhenger av anarkisten Mikhail Bakunin. Goldman var også en tidlig feminist og så på kvinnefrigjøringen som en del av klassekampen, verken uavhengig av eller overordnet denne. Hun var samtidig en klar motstander av den puritanismen og seksualfiendtligheten hun mente å finne i den amerikanske kvinnebevegelsen. Hun mente for eksempel at prevensjonsopplæring var et svært viktig tema. Viktige saker Goldman agiterte for var åttetimersdagen, fagorganisering av kvinner, mot deltakelse i første verdenskrig og kamp for ytringsfriheten. I 1906 startet hun bladet «Moder Jord» med både politisk og litterært innhold. I 1919 ble hun deportert til Sovjet-Russland, hvor hun først støttet, senere ble kritisk til bolsjevikene.

6. La Pasionaria (født 1895)

Isidora Dolores Ibárruri Gómez, kjent som «La Pasionaria», var en republikansk leder i den spanske borgerkrigen på 1930-tallet. Hun er kanskje mest kjent for sitt forsvar av den spanske republikken og det berømte slagordet No pasarán! (de kommer ikke forbi) fra kampen mot fascistene om Madrid. Hun ble med i det spanske kommunistpartiet (PCE) under stiftelsen i 1921. Etter hennes eksil fra Spania ved slutten av den spanske borgerkrigen, ble hun utnevnt til generalsekretær i kommunistpartiet, en stilling hun besatte fra 1942 til 1960. Hun betraktes som en av de største offentlige talerne i det 20. århundre.

7. Petra Herrera

Under den meksikanske revolusjonen fra 1910-28 gikk kvinnelige soldaderas i kamp, side om side med mennene. En av de mest berømte var Petra Herrera, som skjulte at hun var kvinne og gikk under navnet Pedro Herrera. Først da hun som «mann» hadde oppnådd betydelig anerkjennelse for sin militære innsats, avslørte hun sin identitet. Men i stedet for å bli forfremmet til general, som hun forventet, ga ikke general Pancho Villa Petra Herrera noen ros for sin innsats. Hun forlot i stedet hæren og dannet sin egen kvinnebrigade.

8. Nwanyeruwa

Nwanyeruwa, fra ibo-folket i Nigeria, startet i 1929 en kort krig, ofte omtalt som den første store motstanden mot den britiske kolonimakten. Kampgløden til Nwanyeruwa ble vekket da en britisk skatteoppkrever ville skattlegge henne, noe kvinner tradisjonelt ikke ble. Hun tok opp forholdet med andre kvinner og begynte Kvinnenes krig, som involverte 25.000 kvinner som protesterte mot skatteoppkrevernes urimelige makt. Deres innsats førte til at kvinner fikk bedre levevilkår, og britene droppet skatten.

9. Blanca Canales (født 1906)

Puertoricansk Blanca Canales er kjent for å ha ledet opprøret mot USA, da de i 1948 innførte en lov som forbød puertoricanere å eie Puerto Ricas flagg, synge patriotiske sanger eller snakke eller skrive om uavhengighet. Som svar begynte nasjonalistene å planlegge en væpnet revolusjon. Blanca organiserte den kvinnelige grenen av nasjonalistene, kalt Frihetens døtre. Disse tok med våpen i hånd over byen Jayuya. USAs president erklærte unntakstilstand, sendte militæret og dømte nasjonalister til livsvarig fengsel.

10. Celia Sanchez (født 1920)

De fleste kjenner til Fidel Castro og Che Guevara, men færre har hørt om Celia Sanchez, kvinnen som organiserte den cubanske revolusjonen. Det sies at hun var revolusjonens viktigste beslutningstaker. Etter at Batista kuppet regjeringsmakten i 1952, bestemte hun seg for å bekjempe ham. Hun var en av grunnleggerne av 26. juli bevegelsen, ledet kampene og arrangerte en hemmelig transport av 82 soldater fra Mexico til Cuba for å styrte Batista.

Vi har hentet inspirasjonen herfra.

En lengre liste finner du her. 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på 10 revolusjonære kvinner du bør kjenne til

  1. Avatarsoriella // 2015-07-29 kl 06:37 //

    Kjente godt til seks av disse kvinnene og har lest bøker av tre av dem. Vennligst ikke ta for gitt at folk er ignoranter.

Kommentarfeltet er lukket.