USA og arabiske diktaturer bomber Syria

Foto: Andrew Roufs

Sammen med de arabiske diktaturene Bahrain, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Jordan startet USA i natt bombetokter i Syria.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Uten FN-mandat startet USA å bombe Syria i natt. Det meldte Pentagons pressesekretær på Twitter. Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyste ikke om hvem de gikk i krigen sammen med, men en jordansk talsmann bekrefter sitt lands deltakelse og amerikanske medier melder at Bahrain, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Qatar også er med blant angriperne.

LES OGSÅ: VÅRE VENNER DE ISLAMISTISKE FUNDAMENTALISTENE

Luftinvasjonen av Syria er ifølge landene som bomber en del av en kamp mot den islamistiske grupperingen Den islamske stat (IS). Bombeangrepene skal etter planen kombineres med etterretningssamarbeid og militær støttet av styrker på bakken som kriger mot IS, i tillegg til at USA skal gi milliarder til Saudi-Arabia for å trene opp «moderate styrker» som skal sendes inn i Syria. Høyre-Frp-regjeringa ved utenriksminister Børge Brende har gått god for den amerikanske planen og Norge har sagt seg villige til å delta i de tilknyttede krigshandlingene i Irak.

Alle koalisjonspartnerne til USA i bombetoktene mot Syria er undertrykkende diktaturer med slette menneskerettighetsrulleblad. Dette gjelder spesielt Saudi-Arabia som regnes for å være den største finansielle bidragsyterene til terror i verden. I tillegg er det det eneste landet hvor kvinner blir nektet å kjøre bil. All opposisjon blir knust av kongefamiliens regime og dødsstraff ved steining og halshogging blir praktisert ved tilfeller av hasjbesittelse, utroskap, kjetteri og heksekunst.

LES OGSÅ: DEN NYTTIGE FIENDEN

Saudisk våpenstøtte til andre islamistiske grupperinger i Syria har havnet på ISs hender og det har blitt hevdet at Saudi-Arabia har støttet IS direkte, noe landet selv har benektet. IS har blitt kjent i Vesten den siste tiden etter en rekke henrettelser samt borføringer og drap av vestlige journalister og hjelpearbeidere.

Et sekssifret antall kurdere skal være på flukt fra IS i Nord-Irak. Mange av disse har rømt over grensa til NATO-landet Tyrkia. Tyrkia har undetrykt sin kurdiske befolkning siden landet ble opprettet etter første verdenskrig og landet har blitt kritisert for å slippe islamistiske krigere over grensa til Irak for å bekjempe de kurdiske selvstyremyndighetene.

Krigen i Syria har til nå tatt livet av minst 250.000 mennesker og sendt millioner på flukt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned