Forventa levealder faller i USA for tredje året på rad

Illustrasjonsfoto: Creative common

Sjølmord og overdosedødsfall i arbeiderklassen er hovedårsaken til den negative utviklinga. Forventa levealder er nå fire år lavere enn i Norge.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

For tredje året på rad går forventa levealder ned i USA. Det er to dødsårsaker som peker seg ut og i all hovedsak bidrar til den negative trenden: sjølmord og overdosedødsfall. Begge to er såkalte unngåelige dødsårsaker i motsetning til resten av topp 10-lista for dødsfall i USA. Det kommer fram av tre rapporter publisert av amerikanske helsemyndigheter.

Mannlig forventa levealder i USA er nå 76,2, den kvinnelige er 81,1 og den samla er 78,6 år etter tre år med fall på 0,1 år hvert år. Til sammenligning er forventa levealder i Norge 82,5 år og 84,0 i Japan. Spedbarnsdødeligheta i USA er dobbelt så høy som i EU.

70.237 mennesker døde i 2017 av overdoser, 6.600 flere enn i 2016. Det er en økning på over 10 prosent. Økninga i overdosedødsfall er dramatisk og har nær firedobla seg sia 1999. Litt over dobbelt så mange menn døde av overdose som kvinner.

LES OGSÅ: Sinte og rusa menn

Det er store regionale forskjeller både når det kommer til overdoser og sjølmord. Det er nær dobbelt så mange sjølmord i mindre byer og på landsbygda som det er i storbyene og overdosedødsfallene er svært overrepresentert i noen fattige delstater.

Både overdosedødsfallene og sjølmordene er også overrepresentert i fattigere lag av befolkninga. Flere har satt de stygge tallene i sammenheng med større sosial og økonomisk ulikhet i USA de siste årene og peker på at fattige før tidligere, mens rike lever lengre. Det er opiatene som tilskrives størstedelen av økninga i overdosedødsfallene og ifølge British Medical Journal er ikke bruken av disse redusert i særlig grad tross økt oppmerksomhet rundt problemene de siste årene.

Det er første gang sia 1915-18 at forventa levealder har falt tre år på rad. Den gang var det på grunn av spanskesyka som herja store deler av verden.

Rapportene fra amerikanske helsemyndigheter kan leses her.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Forventa levealder faller i USA for tredje året på rad

 1. Narkoegoister og narko-slaver og tobakks-røykere og folk som sluker usunn mat og sitter og gapskratter foran et TV kan ikke vente å bli så veldig gamle uten mye hjelp fra Gud. Og ateismen i USA er ekstrem nå. Reklameindustri og kredittkort som moralsk rettesnor holder ikke etter min mening.
  Parti-adelen i USA vil at folket der skal ha frihet til å drepe seg selv.
  Alt for mange mennesker i USA er alt for stolte over å være dumme.
  Nikotin-slaver.
  Narko-slaver.
  Narko-egoister.
  TV-slaver.
  Søppelmat-slaver.

  Da nevner jeg ikke mye, men jeg vil nevne slikt som også er en fare her i landet. Også denne dagen den 13. er en meget uheldig dag i USA. Og alle fredag den 13. er uheldige dager i USA med selvmord der eller mord og kriminalitet og med folk beruset av narkotika eller alkohol.

Kommentarfeltet er lukket.