Tidligere toppgeneral sier Russland kan gå til krig for Øst-Ukraina

Foto: European Commission

Russisk ex-general advarer om at Russland kan være villige til å gå til krig, som kan utarte til en krig mot USA, for å forsvare Øst-Ukraina.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Aslak Storaker

Evgeny Buzhinsky tok doktorgrad i militærvitenskap i 1982, og tjenestegjorde etter det i den sovjetiske generalstaben. Etter oppløsninga av Sovjetunionen tjenestegjorde han i den russiske generalstaben og hadde i mange år ansvar for det russiske forsvarsdepartementets avdeling for internasjonale avtaler. Han trakk seg tilbake i 2009 og leder nå PIR-senteret, en russisk tenketank som fokuserer på spørsmål knytta til forsvar og militær sikkerhet.

LES OGSÅ: Konflikten i Ukraina eskalerer. Stormaktene må besinne seg

Kan erklære krig mot Ukraina
Max Fischer og Amanda Taub fra det amerikanske nyhetsmagasinet Vox mener at meningene til Buzhinsky er representative for de ledende militære i Russland. De har gjort et intervju med han i Moskva om mulighetene for krig mellom Russland og NATO som det er vel verdt å merke seg. Beroligende nok avfeier han muligheten for at det bryter ut krig på grunn av kollisjoner mellom Russlands og NATOs jagerflyøvinger i grenseområdene eller rundt de baltiske statene. Men eks-generalen er også krystallklar på at Russland er villig til å gå til krig for å forsvare opprørerne i Øst-Ukraina.

I intervjuet sier Buzhinsky at om den ukrainske regjeringa bestemmer seg for å gjenerobre de opprørskontrollerte områdene med militær makt, kan Russland komme til å erklære krig mot Ukraina og ikke gi seg før de har inntatt Kiev.

Forhandling er nederlag
– For ett år siden var jeg fullstendig overbevist om at Russland aldri ville intervenere militært. Jeg snakker ikke om frivillige eller militære instruktører, men å intervenere med regulære styrker. Nå er jeg usikker. Det ukrainske lederskapet ønsker ikke en politisk forhandlingsløsning. For dem er en forhandlingsløsning et nederlag. De ønsker seg bare en militær seier. Som Putin har sagt to ganger, vil vi ikke tillate fysisk utryddelse av befolkninga i Donbass.

Buzhinsky fortsetter med å si at en om den ukrainske regjeringa gjenerobrer Donbass vil det uunngåelig føre til en ”fysisk utryddelse” av svært mange mennesker.

LES OGSÅ: Ukraina, der ogligarkiet seiret og revolusjonen uteble

Ukraina er Russlands rød linje
Buzhinsky oppfordrer USA til å ”legge press på Kiev for å holde seg i skinnet til vi blir enige om en politisk løsning på konflikten og unngår en militær løsning… Det virker om ukrainerne har som mål ikke bare å få avanserte våpen [fra USA] men også å få amerikansk militærpersonell sendt til frontlinja i øst. Det er veldig farlig”. Han legger til at den utløsende årsaken til Russlands krig mot Georgia i 2008 var at tre russiske fredsbevarende soldater blei drept når Georgia forsøkte å gjenerobre utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasisa. Hvordan vil USA reagere om noen av deres soldater blir drept i konfrontasjon med opprørerne i Øst-Ukraina?

– Under den kalde krigen fantes det røde linjer på begge sider. Begge sider visste hvor de røde linjene var og forsøkte å unngå å krysse dem, unngå å nærme seg dem. For Russland er Ukraina en slik rød linje.

Krig mellom USA og Russland tenkelig
Buzhinsky sier også i intervjuet at Russland innser at NATOs konvensjonelle styrker er mye sterkere enn Russlands, men at de kompenserer for det med å være like sterke når det gjelder atomvåpen.

Dersom Russland starter en regulær krigføring mot Ukraina og det befinner seg amerikanske soldater langs fronten, kan dette føre til krig mellom USA og Russland. En slik krig vil sannsynligvis ta form av en atomkrig, og en atomkrig vil sannsynligvis bli total.

Faren for krig bør legge føringer for hva slags politikk Norge fører overfor Russland og Ukraina. Det viktigste er at det legges hardt press på både den ukrainske regjeringa og opprørerne for å overholde Minsk II-fredsavtalen og avstå fra alle planer om å gjenoppta de militære kampene.

LES OGSÅ: Et amerikansk syn på konflikten i Ukraina

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Tidligere toppgeneral sier Russland kan gå til krig for Øst-Ukraina

 1. Henry Kissinger sier noe lignende. For å unngå atomkrig må atommaktene iflg Henry Kissinger holde avstand til hverandre. Finland og Ukraina bør forbli nøytrale land uten NATO-medlemskap. Stoltenberg er ganske uklar i dette spørsmål, han sier at hvert enkelt NATO-land selv skal kunne bestemme sitt forhold til Ukraina. Makteliten i USA er egentlig delt i dette spørsmål, de neo-konservative er de mest aggressive, mens Henry Kissinger og andre lærte en viktig lekse under Cuba-krisen hvor verden befant seg på randen til atomkrig. Etter Cuba-krisen fjernet USA sine atomraketter i all stillhet fra Tyrkia.

  Blir det storkrig i Europa risikerer Norge å bli trukket inn i en slik krig på et eller annet vis selv om Ukraina ikke er medlem av NATO og selv om Russland ikke har et fiendtlig forhold til Norge. Norge som storleverandør av energi til Europa kan være et viktig bombemål eller sabotasjemål hvis feks Russland skulle ønske å strupe energiforsyningen til NATO-landene når det gjelder olje, gass og strøm. Eller eventuelt bombing bare for å slå ut norske radarstasjoner.

 2. Det ser ut som Kiev regimet planlegger full krig mot Øst-Ukraina.

  John Kerry har nylig vært i møte med Lavrov og Putin i Sochi bla om krisen i Ukraina.
  Det ble her spurt hva Kerry synes om krigsplanene til regimet i Kiev.
  Han svarte følgende hvor han kritiserte President Poroshenko:

  But if indeed President Poroshenko is advocating an engagement in a forceful effort at this time, we would strongly urge him to think twice not to engage in that kind of activity, that that would put Minsk in serious jeopardy. And we would be very, very concerned about what the consequences of that kind of action at this time may be.

  http://www.state.gov/secretary/remarks/2015/05/242214.htm

  Hva synes så Børge Brende om planene til Kiev regime?
  I Norge er det full media taushet om denne irettesettelse av regimet i Kiev.

Kommentarfeltet er lukket.