Hevdet Cuba angrep USAs diplomater med supersonisk lydkanon – var sannsynligvis kåte sirisser

Krigstubaer og kåte sirisser. Foto av sirissene : Aleksey Gnilenkov

Fantastiske teorier om kubanske supervåpen fremmet av Donald Trump og videreformidlet av media ser nå ut til å skrotes.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Mot slutten av 2016 kom det fram at et drøyt dusin mennesker som jobbet på den amerikanske ambassaden på Cuba hadde blitt syke. Svimmelhet, konsentrasjonsproblemer og balanseproblemer ble blitt akkompagnert av hørselstap og talevansker.

Anklagene blei fort rettet mot kubanske myndigheter. Fra amerikansk side blei det hevdet at kubanerne hadde tatt i bruk supersoniske lydkanoner eler mikrobølgevåpen for å ramme diplomatene. Ukritisk blei påstandene videreformidlet i de største mediene både i Nord-Amerika og Europa. Nyhetsbyrået Associated Press hadde fått et opptak av amerikanerne med merkelige lyder og eksperter bekrefta at joda, det var mulig å ramme folk ved bruk av lydbølger eller elektromagnetisk stråling.

LES OGSÅ: Skarven som ble en ubåt — kaldkrigsparanoia og krigshissing på sitt latterligste

Trump mente Cuba hadde angrepet
Saken fikk ytterligere vann på mølla da president Donald Trump og daværende utenriksminister Rex Tillerson mente Cuba sto bak den tragiske sykdommen til USAs utsendte på den lille øynasjonen.

I en oppsummerende sak NRK skreiv om fenomenet i september 2017 nevnes tre mulige årsaker og tre mulige skyldige. «Akkustisk angrep» fremholdes som den mest utbredte teorien, etterfulgt av «elektromagnetisk angrep». Den tredje og noe mer diffuse teorien er «noe annet», men også i denne kategorien rettes mistanken mot kubanerne da «Noen kan ha ønsket å spionere på den amerikanske ambassaden ved hjelp av en ukjent form for teknologi. For eksempel kan et forsøk på avlytting ha hatt ukjente bivirkninger som har ført til helsetilfellene.»

De som mistenkes å stå bak er Cuba, «grupper innen cubansk etterretning» eller «andre land… Russland, Iran, Nord-Korea, Kina og Venezuela er landene som nevnes.»

Etter nøyere telling kom man fram til at 22 amerikanske diplomater og familiemedlemmer hadde blitt rammet av de mystiske lidelsene. Noen av disse mente å ha hørt visse lyder, mens andre ikke. Det gjorde at mistanken blei rettet mot at skaden blei forårsaka av supersoniske frekvenser, lyder menneskeøret ikke er i stand til å fange opp.

LES OGSÅ: Skråblikk på Forsvarets nye propagandafilm

Kåte insekter
Nå har forskere med ekspertise på insekter kommet fram til at lydene fanget opp og som kan ha forårsaket skadene sannsynligvis ikke kommer fra våpen tilhørende Cuba eller en alliert stormakt, men derimot fra et småkryp. Sirisser er et gresshoppelignende insekt som lever i varme strøk. Med unntak av tilfeldige besøk av hussirissen, som da bosetter seg innendørs, finnes ikke ekte sirisser i Norge.

Som sin slektning gresshoppa gnisser sirissene bakbeina mot hverandre, mot brystet eller mot vingene for å lage en høy lyd. Det er paringssignalet hannene bruker for å tiltrekke seg hunner.

New York Times, en av avisene som publiserte mange artikler om det mulige kubanske angrepet, har nå snakket med forskere som har sammenligna lydopptakene fra den amerikanske ambassaden med egne opptak av den hoppeglade insektet. Det er ifølge Wikipedia over 900 kjente typer ekte sirisser med stor variasjon i tone, rytme og sang, men forskerne mener å ha vite at det er en indies short-tailed cricket som er synderen.

Et annet av mediene som har rapportert om saken, USA Today, melder i sin overskrift at det ikke er snakk om hysteri og vektlegger at de syke diplomatene faktisk var syke.

Det har ikke lykkes Radikal Portal å finne noen uttalelser fra Donald Trump eller de amerikanske departementene for forsvar og utenriks.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Hevdet Cuba angrep USAs diplomater med supersonisk lydkanon – var sannsynligvis kåte sirisser

  1. AvatarPer Christian Veberg // 2019-01-06 kl 13:13 //

    Minner meg om da US Army spilte death metal på full guffe mot Vatikanets ambassade i Panama til de utleverte Noriega. Klart lyd og bilde er viktige våpen i bredere forstand en som rein propaganda. Om akkurat dette her er akkurat slik eller sånn er i den sammenheng underordnet og uinteressant. Wag the dog maybe?

Kommentarfeltet er lukket.