USAs utenrikspolitikk hindrer jenters utdanning

President Barack Obama sammen med USAs førstedame Michelle Obama og deres datter Malia møtte Malala Yousafzai i Det ovale kontor i oktober 2013. Foto: Wikipedia Commons

Malala må ta et oppgjør med Vestens støtte til islamske ekstemister.

Rehan Naqvi
Om Rehan Naqvi (1 artikler)
Dr. Rehan Naqvi er en ingeniør og frilansjournalist for Press TV, det pakistanske nettstedet (LUBP) og for internasjonale urduspråklige TV-kanaler. Han har doktorgrad i energiteknikk fra NTNU, en diplom i nettjournalistikk fra universitetet i Nordland og graduate diploma i «International Relations» fra London School of Economics.

Etter at Malala vant Nobels fredspris, skal det nå diskuteres hva mer hun kan gjøre for å forandre verden til et bedre sted for jenter. Bortsett fra å etablere skoler og fordømme muslimske ekstremister burde hun også ta opp et annet viktig tema som har blitt ignorert i medier og som er en årsak til hinder for jenters utdanning i enkelte muslimske land – nemlig USAs utenrikspolitikk.

Ekstremistisk ideologi
Mediene har en tendens til å fokusere på effekter av og ikke årsakene til globale utfordringer, for eksempel terrorisme. Fokus på effekter gir publikum en følelse av selvtilfredshet ved å sympatisere med ofrene og hate gjerningsmennene. Mens dette hjelper bevisstgjøring og mobilisering av folk til å jobbe sammen mot et felles mål, hjelper det lite for å finne langvarige løsninger til utfordringene.

Den avskyelige gruppen Talibans terrorisme, undertrykkelse av kvinner, motstand mot jenters utdanning vises stadig i mediene. Det som er utelatt, er årsakene til fremveksten av Taliban som en sammenhengende, strukturert gruppe i første omgang.

For det første handler det om ekstremistisk ideologi. Muslimske ekstremister har eksistert i hele den islamske historien. De som holder seg til den tilsynelatende og bokstavelige tolkningen av islamske lover og som har avfeid filosofiske og logiske tolkninger, dukket først opp i tiden til den fjerde kalifen av islam og den første imamen av sjiamuslimer, Ali ibn Abu Talib. De ble de kjent som Kharijiter. Ali ibn Abu Talib utryddet Kharijitene, men han var klar over at en ideologi aldri helt dør ut. Derfor spådde Ali at folk med lignende ideologi ville dukke opp gang på gang gjennom historien. Dette viste seg å være sant. Men ingen ideologi kan alene forme sine tilhengere til en potent og strukturert gruppe uten involvering av eventuelle eksterne elementer.

LES OGSÅ: Våre venner de islamistiske fundamentalistene

USA skapte Taliban
Det eksterne element som formet Taliban til en strukturert gruppe av jihadistiske krigere, var USAs støtte til dem i den første afghanske krigen mot Sovjetunionen. Med hjelp av Pakistan, på den tiden styrt av den USA-støttede militærdiktatoren Zia-ul-Haq, bidro USA til å skape Taliban. Krigen ble av jihadistene betegnet som en «hellig krig» i allianse med folk av boken (kristne, med henvisning til amerikanerne) mot fiender av religion, kommunistiske Sovjetunionen. USA forlot Afghanistan etter Sovjetunionens fall, bare for å la det gjennomgå en borgerkrig og falle i hendene på Taliban.

Dette fikk alvorlige konsekvenser, inkludert 11/9, og Hillary Clinton uttrykte sin frustrasjon over amerikanske utenrikspolitiske feil i Afghanistan slik:

«La oss huske her … De vi kjemper mot i dag er de samme menneskene som vi finansierte for tjue år siden … og vi gjorde det fordi vi var låst i en kamp med Sovjetunionen.»

Taliban falt tilsynelatende etter 11. september, men da hadde de også fått betydelig innflytelse i nabolandet Pakistan. Det var flere år etter 11. september at Taliban skjøt Malala Yousufzai i Pakistan. I dag hedrer hele verden Malala for hennes innsats for jenters utdanning og som en modig jente som sto opp mot Taliban. Men knapt noen spør hvordan Taliban først ble mektige i Afghanistan og senere i Pakistan. Det er lett å selge en modig, ung muslimsk jente som sto opp mot Taliban. Dessverre er det ikke så lett å også holde til ansvar dem som er like skyldig i det som skjedde med Malala, de som bidro til å skape Taliban i første omgang, nemlig USA og deres allierte.

LES OGSÅ: Espen Barth Eide eller kunsten å selge en krig

Samme tabbe igjen i Syria
USA og deres allierte har gjentatt den samme feilen i Syria. I et forsøk på å avsette president Assad, støttet de ekstremistiske opprørsgrupper i Syria. Våpen og penger fløt fritt og ukontrollert inn i Syria og i hendene på muslimske ekstremister fra hele verden, ganske likt den første afghanske krigen. Resultatet var etableringen av IS, noe som blant annet får langsiktige og alvorlige konsekvenser for jenters utdanning. Nå vil USA og dets allierte kjempe mot IS, men samtidig lover de å fortsette å støtte andre «moderate» opprørsgrupper. Ifølge Robert Fisk fins det ikke noen moderate opprørere i Syria. De såkalte «moderate» opprørere har samme ideologi som IS. Så selv om IS slutter å eksistere, er det ingen garanti for at ikke en annen ekstremistiskgruppe vil dukke opp senere, med like dårlig eller verre konsekvenser for jenters utdanning.

Forbud mot jenters utdanning, slaveri av barn og utnyttelse av barn som soldater, er alle effekter av makt som ekstremistgrupper har i enkelte deler av verden. Årsaken er ekstremistisk ideologi og støtte fra verdens makthavere til tilhengerne av disse ideologiene i kriger mot USAs fiender. Derfor er det nødvendig at USA og dets allierte tar oppgjør med sin utenrikspolitikk og lover å ikke støtte noen muslimske ekstremistgrupper i fremtiden. Samtidig må de jobbe med de muslimske landene for å finne en langsiktig løsning på utbredelsen av ekstreme ideologier og å ufarliggjøre disse.

LES OGSÅ: — Så lenge et barn er i fare, er hele verden i fare

Malala må ta et oppgjør
Malala har hele livet sitt foran seg til å jobbe for jenters utdanning. Hun har gjort en stor innsats med å etablere skoler og samtidig ta oppgjør med muslimsk ekstremisme. Men hun ikke har vært tydelig nok på den andre viktige årsaken som hindrer jenters utdanning, nemlig USAs støtte til muslimske ekstremister. En langsiktig løsning krever å gjøre verden bevisst på dette også. Hvis Malala ønsker at ingen jente skal gå gjennom det hun måtte gjennom, bør hun nå begynne å snakke høyt om dette. Det betyr å peke finger mot noen av de som har støttet henne i kampen for jenters utdanning, enn så lenge.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på USAs utenrikspolitikk hindrer jenters utdanning

  1. AvatarVintersolverv // 2015-01-13 kl 08:51 //

    USA har altså skylden for den høye analfabetismen blandt kvinner i den muslimske verden. Og i tillegg må Malala ta et oppgjør med seg selv.

    Dette er en fullkomment latterlig artikkel. Publisering av denne typen vrøvl trekker RadikalPortal ned i søla. Dere trenger ikke publisere enhver artikkel dere får tilsendt gratis.

  2. AvatarJoakim Moellersen // 2015-01-14 kl 02:20 //

    Malala har jo gått til angrep mot USAs dronekrig uten at det blir nevnt her, så jeg føler at dette er litt urettferdig mot henne.

Kommentarfeltet er lukket.