Sanger til opprøret

Blir du inspirert av folk som tar til gata og trosser myndigheters undertrykking og vold? Her er tolv sanger som garantert får deg i enda bedre stemning.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

Foto: Harun Eskar (fra Taksimplassen i Istanbul)

Tilsynelatende små ting har fått begeret til å flyte over for mange i Brasil og Tyrkia de siste ukene. Busspriser og en park som skal bli kjøpesenter var gnisten som tente flammen i hjertene til hundretusener av demonstranter.

Mer eller mindre spontane og uorganiserte opprør og demonstrasjoner har en sett flere av de siste årene, som i England i protest mot økende pris på utdanning, i Huseby i Sverige og i forstedene i Frankrike som svar på politivold. Slike spontane protester har flere ganger i historien ført til endringer. Et eksempel på det er februarrevolusjonen i Russland i 1917 da tsarveldet ble kastet for godt. Hendelsene ledet opp mot den russiske revolusjonen ga verden den første staten styrt etter en sosialistisk ideologi. Det var også uorganiserte demonstrasjoner som var starten på den arabiske våren som har ført til flere diktatorers endelikt.

Ukas liste går til de som har tatt til gatene for en bedre tilværelse, og spesielt de fire menneskene som har måttet bøte med livet i Tyrkia. Vi serverer deg sanger til opprøret (klikk på lenken i tittelen for å høre i Spotify):

Les også: Demonstrantene roper at Erdogan må gå

1. The Opressed – Riot
«Riot – RIOT – riot – RIOT – that`s what life`s about», synger sinte unge menn fra Wales

2. Veslefrikk – Vi mener i dag
En sang om ungdommer som okkuperer en park og blir møtt med politivold. Neida, det er ikke fra Geziparken, det er Anne Grete Preus som synger ut kravene.

3. The Clash – White Riot
Opprørets eget band synger om frustrerte ungdommer.

Se også: Tittelspor til 1. mai

4. Ska-P – Intifada
«Å riste av» er den bokstavelige oversettelsen av det arabiske ordet, men intifada blir først og fremst forbundet med opprør eller oppstand. Den første intifadaen i Palestina startet som spontane protester mot okkupasjonsmakten, Israel. Her er det spanske Ska-P som uttrykker solidaritet.

5. Gil Scott-Heron – The Revolution Will Not Be Televised
Sangen som ga navnet til den legendariske filmen om kuppet mot Hugo Chávez. «The revolution will not give your mouth sex appeal. The revolution will not get rid of the nubs. The revolution will not make you look five pounds thinner, because the revolution will not be televised, Brother.»

6. Kaiser Chiefs – I Predict A Riot
Bandet mener de forutså opptøyene i England i 2011. Døm selv.

7. Nina Simone – Mississippi God Damn
Mer enn en sang om opprør er det en sang om hva som kan lede til et. En stor stjerne på sitt beste.

Les Mark Bergfelds tekst, På vei mot et nytt Tyrkia

8. Cut Killer – La Haine
Lydsporet til den franske filmen av samme navn om tre sinte minoritetsungdom i en forstad. Det eneste de tre guttene vet er at de vil vekk fra forstaden, men de finner ikke sine plasser i samfunnet og havner i stadige konfrontasjoner med folk og institusjoner. Dette er deres sang.

9. Tracy Chapman – Talkin About A Revolution
Få uttrykker vanlige folks kamper så vakkert og forståelsesfullt som Tracy Chapman. I denne låta er det løsningen som er tema: «Poor people gonna rise up – and get their share – poor people gonna rise up – and take what`s theirs»

10. System of a Down – F**k the System
Det er vel dette de aller fleste opprør egentlig handler om.

11. Ramy Essam – Taty Taty
En stemme rett fra Tahrirplassen som runger i med andre egyptere i kravet for mer demokrati og rettferdighet.

12. Bob Marley & The Wailers – Burnin` and Lootin`
Kongen av reaggea var også konge av tekster om sosial bevissthet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned