9 fascister på toppen i nye Ukraina

Foto: Nessa Gnatoush

De ni beste grunnene til at Børge Brende bør trekke tilbake løftene om støtte til den nye regjeringa i Ukraina.

Aslak Storaker
Om Aslak Storaker (17 artikler)
Aslak Storaker er bibliotekar, medlem av Rødts internasjonale utvalg og studieansvarlig for Rødt i Agder.

Vil den norske regjeringen virkelig støtte en regjering der reinspikka fascister sammen med andre høyrekrefter er blitt valgt til å lede det nye Ukraina?

Da forslagene til ny ukrainsk regjering blei lagt fram for demonstrantene på Maidanplassen, protesterte mange høylytt mot at ledende krefter i den nye regjeringen skulle ledes av det de anser som korrupte representanter fra Ukrainas gamle politisk-økonomiske elite. Men mye alvorligere er de mange nye regjeringsmedlemmene og statlige lederne med bakgrunn fra det fascistiske Svoboda og de militante høyreekstremistene i «Høyre sektor». Denne lista tar utgangspunkt i beskrivelsen av den nye regjeringa slik det er gjengitt i den høyreorienterte og EU-vennlige avisa Kyiv Post.

 

1.      Oleksandr Sych, ny visestatsminister. Sych er parlamentsmedlem fra Svoboda. Han kommer fra regionen Ivano-Frankivsk, der Svoboda er det største partiet og de regionale lederne nylig har forbudt aktiviteten til deres motstandere i Regionenes Parti og Kommunistpartiet. Sych er ellers kjent for å ville forby abort, også når graviditeten har inntruffet som følge av voldtekt.

 

2.      Oleg Makhnitski, ny riksadvokat. Representerer partiet Svoboda. Makhnitski har trua med å rettsforfølge russiskukrainere på Krimhalvøya, som gjør opprør mot det nye regimet, for «separatisme».

 

3.      Andriy Parubiy, nyoppnevnt leder for det Nasjonale sikkerhetsrådet. I 1991 var Parubiy med på å danne det nynazistiske Ukrainas Sosial-Nasjonale Parti, sammen med bl.a. Svobodas nåværende leder Oleh Tyahnybok. Han ble senere knytta til tidl. president Jutsjenkos parti «Vårt Ukraina». I 2010 oppfordra han Europaparlamentet til å revurdere fordømmelsen av Justjenkos tildeling av utmerkelsen «Helt av Ukraina» til Stephan Bandera, den berykta nasjonalistlederen som er anklaga for å ha myrdet hundretusenvis av jøder og polakker under andre verdenskrig. Parubiy spilte en ledende rolle i utforminga av «selvforsvarsgruppene» som slåss mot politiet på Maidanplassen.

 

4.      Dmytro Yarosh, ny nestleder i det Nasjonale Sikkerhetsrådet. Yarosh er lederen for “Høyre sektor”, som utgjør en svært innflytelsesrik del av de væpna militsene som i dag kontrollerer Kiev. Yarosh er blant dem som høylytt har oppfordra til å innføre et landsomfattende forbud mot Kommunistpartiet og Regionspartiet, og oppfordret sine tilhengere til å stoppe deres aktiviteter «med alle midler». Yarosh hevder at organisasjonen han leder ikke deler de rasistiske synspunktene til Svooboda, men ifølge Ha’aretz har medlemmer av både «Høyre sektor» og Svoboda distribuert nyopptrykte utgaver av «Mein Kampf» og «Zions vises protokoller» under protestene i Kiev.

 

5.      Serhiy Kvit, ny utdanningsminister, Har bakgrunn fra “Tridenten” som er en av gruppene som i dag utgjør den militante ekstremistiske bevegelsen “Høyre sektor”. Lederen Dmytro Yarosh har i et intervju beskrevet Kvit som «et velkjent medlem av Tridenten, og en av mine gode venner og kamerater».

 

6.      Andriy Mokhnyk, ny miljøminister, er viseformann i Svoboda. På Svobodas hjemmeside kan vi lese at han i 2013 representerte Svoboda på et møte med det italienske partiet Forza Nuova. Forza Nuova har bakgrunn fra nazirock- og nyfascistbevegelsen og har vært en del av valgkoalisjonen til Allessandra Mussolini, barnebarnet til Italias tidligere diktator Benito Mussolini. Mokhnyk beskriver samarbeidet mellom Svoboda og Forza Nuova som godt, med jevnlige møter og koordinering av aktiviteter.

 

7.      Ihor Shvaika, ny landbruksminister. En av Svobodas fem rikeste medlemmer, med betydelige økonomiske interesser i landbrukssektoren.

 

8      Ihor Tenyukh er Ukrainas nye forsvarsminister og medlem av Svoboda. Tenyukh er admiral og tidligere leder av Ukrainas marine. Tanyukh spilte en viktig rolle under Maidanprotestene ved å oppfordre soldater til å begå ordrenekt dersom de ble satt inn mot opprørererne. Han har et anstrengt forhold til Russland etter at han i 2008 beordra krigsskip til å blokkere inngangen til den russiske flåtebasen på Krim under krigen mellom Russland og Georgia.

 

9.      Tetyana Chornovol skal lede den nye regjeringas anti-korrupsjonsarbeid. Chornovol har bakgrunn som pressesektretær i den militante høyreekstreme bevegelsen UNA-UNSO. Medlemmer av UNA-UNSO har deltatt i krigen mot Russland i Tsjetsjenia og mot regjeringen i Moldova på nittitallet. Partiet samarbeider nært med det tyske nynazistiske Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Chornovol skal imidlertid ha distansert seg fra UNA-UNSO og tilhørte i 2012 Julia Timosjenkos parti «Fedrelandet», som sitter i den nye regjeringa sammen med fascistene.

Som en nazist på forumet Stormfront uttrykker det: «Det føles som vi er tilbake i de sene 20-årene eller de tidlige 30-årene.»

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.