Ti år sia USAs massakre ble avslørt av Wikileaks

Bilde av en av de som blei skutt under massakren 12. juli 2007. Foto: Stillbilde fra lekket video

Det er ti år sia Wikileaks slapp den såkalte collateral murder-videoen som viser en massakre av irakiske sivile. Den endra debatt om krigen og intensiverte heksejakta mot varslernettstedet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

To Reuters-journalister blei drept, to barn blei skadd, opptil 18 mennesker blei drept.

— Se på de døde jævlene.

— Godt!

Blant spøk og moro over interkommen blei irakere plaffet ned av amerikanske soldater fra helikopterene. Ingen av de drepte var bevæpnet. Ingen av dem utgjorde noen fare.

Videoen var bare en liten del av materialet Wikileaks slapp som Chelsea Manning hadde gitt dem, men da råskapen kom så klart til syne var det den som gjorde mest inntrykk.

Seinere i 2010 skulle Wikileaks gi ut Afghan War documents leak og slik bli et av den amerikanske krigsmaskinens fremste sivile fiender.

LES OGSÅ om Wikileaks: Et angrep på ytringsfrihet og journalistikk

Chelsea Manning blei seinere arrestert og torturert før hun blei dømt til 35 års fengsel. Hun blei sluppet ut i 2017 før hun på ny blei arrestert i mars 2019. Denne gangen ville det amerikanske rettssystemet ha henne til å vitne mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange som sjøl er i arrest i Storbritannia. Britiske myndigheter ønsker å utlevere Assange til USA for å ha publisert lekkasjene. Manning nekter å vitne mot Assange.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned