Taliban-krigere ble drevet ut fra Farah i Afghanistan – men kamper fortsetter

Utenlandske soldater i AFghanistan. Illustrasjonsfoto: Defense images

Etter flere dagers kamp i og rundt Farah vest i Afghanistan fortsetter kamper mellom regjeringsstyrker støttet av NATO og Taliban. Krigen i Afghanistan har vart i snart 17 år.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

På tirsdag morgen 15. mai startet Taliban-krigere kraftige angrep med tunge våpen mot byen Farah. I de første timene i kampen mot afghanske regjeringsstyrker klarte de å trenge seg inn i byen. De afghanske regjeringsstyrkene maktet ikke å stå imot Taliban alene.

Stasjonerte internasjonale styrker i Afghanistan kunngjorde sin støtte for regjeringsstyrker i den nåværende kampen i Farah-provinsen i vestlige Afghanistan. De internasjonale strykene postet bilder av bombing fra fly på sine offisielle twitter side (Resolute Support) og skrev at USAs luftstyrker har vært i aksjon mot Taliban.

Etter noen timers kamp klarte Taliban-krigere å ta kontroll over en del av Farah på tross av den internasjonale støtten.

USA invaderte Afghanistan 7. oktober 2001 og har siden det aldri fått fred og ikke en dag uten krig. Afghanistans tidligere president Hamid Karzai anklager USA for å utnytte krigen til å fremme egne interesser. Flere Afghanere mener at de ble brukt akkurat som brensel av de internasjonale styrkene for varme opp sine egne interesse. De klager mot den urettferdige behandlingen de har opplevd og er frustrerte over krigssituasjonen som har befestet seg over hele Afghanistan, i by og land, fjell og daler.

Lokale kilder i Afghanistan skrev om at byen Farah var på randen av sammenbrudd. Muhammed Radmanesh talsmann for forsvarsministeren i landet, sa 15. mai at de hadde sendt et stort antall av regjeringsstyrker til byen Farah og at krigen er trappet opp i nordlige og vestlige områder.

Mange sivile folk er fordrevet fra sine hjem og flere har blitt sittende fast i krigssoner og ikke har hatt noe mulighet til å forlate krigsområdet.

Abdul Basir Salangi, den nåværende guvernøren i provinsen Farah, sa at rundt 300 Taliban-krigere er drept og såret i kampen mot Afghanske regjeringsstyrker. Han fortalte videre at Afghanske regjeringsstyrker kunne drive dem helt ut av byen Farah.

Ingen av sidene vil imidlertid gi ut fullstendig statistikk om dødsfall i slaget.

Nasser Mehri, talsmann for guvernøren, mente at det har blitt påført sterke tilbakeslag mot Taliban-krigere og deres berømte kommandanter.

Abdul Bari, Molavi Shehab og Sibghatullah som er kjente Taliban- ledere er drept i sammenstøtet. Forsvarsministeren i Afghanistan meldte den for to dager siden 2018 at 18 afghanske regjeringssoldater er drept i krigen av Taliban.

Farid Bakhvareh, lederen til provinsrådet i byen Farah, har meddelt at omtrent 43 afghanske politifolk er drept i kampen med Taliban, men at også flere sivile har mistet livet.

Talibans talsmenn har hevdet at i tillegg til å ha gjort stor skade mot regjeringens styrker, har de også tatt kontroll over en god del av regjeringens utstyr og ammunisjon.

Ghaffari avviser statistikk om dødsfall i kampen av regjeringens tjenestemenn.

Begge sider har blitt rammet av store tap i gårsdagens sammenstøt og mange har mistet livet, melder Bariyaly Ghaffari, sjefen for det sivile samfunnsnettverket. Han avviser regjeringshæren tapstall.

Etter at Farah ble rensket helt for Taliban-soldater på nattmorgenen i går blusset det opp nye kamper i går kveld ifølge rapporter. Ifølge byens beboere ble lyden av skudd spredt over hele byen i går natt, men støyet av krigen var mer intens i nærheten av offisielle bygg, især fengslet i Farah-provinsen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned