Dømt for henrettelsen av såra palestiner – ni måneder seinere er han fri

Stillbilde fra B'tselem-video. Mannen på bakken blir skutt like seinere av soldaten med hevet gevær.

Elor Azaria har blitt hyllet som en helt i Israel og han fikk mindre straff enn flere palestinske barn har fått for å kaste stein.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I mars 2016 tok Elor Azaria sikte på en palestinsk mann som lå i Hebrons gater. Mannen var allerede sterkt såret og lå nærmest urørlig på bakken. Israelske soldater mente han hadde stått bak en knivangrep.

Da Azaria pekte skytevåpenet mot mannen var det få som brydde seg om ham. Soldater gikk rundt og diskuterte andre saker, ambulanser tok seg av andre folk. Azaria tar ladegrep på geværet, går et par steg framover og sikter seg inn på mannen som ligger flatt ut. På om lag tre-fire meters avstand skyter han ham i hodet.

LES OGSÅ: To av tre israelere vil benåde soldat som henrettet såret palestiner

Dyrkes som en helt
Saken skapte mye oppstyr, både i Israel og det okkuperte Palestina. Hebron er et okkupert område. Mens henrettelse skapte sinne og forbannelse i Palestina var det flere i Israel som hyllet drapsmannen. En spørreundersøkelse etter at rettssaken var i gang i fjor viste at 67 prosent av israelere mente Azaria skulle benådes, en annen viste at 57 prosent mente en etterforskning og arrestasjon av drapsmannen var unødvendig.

Elor Azaria, årets mann. Forsiden av magasinet til avisa Makor Rishon.

På tross av brutaliteten av henrettelsen støttet både Israels statsminsiter, Benjamin Netanyahu og utdanningsminister, Naftali Bennet, at soldaten ikke skulle sone og blandet seg slik inn i en pågående rettsprosess.

Azaria blei omsider dømt til 18 måneders fengsel. Straffen hans blei imidlertid redusert av hæren og da israelske fanger slipper ut før dommen er fullbyrdet om de oppfører seg blei det ikke mer enn ni måneder i fengsel for Azaria. Han har ikke blitt kastet ut av den israelske hæren, men fått sin rangorden noe redusert.

LES OGSÅ: En terrorists drøm

Mildere straff enn steinkastende barn
Den britiske avisa The Independent samlet i fjor fem saker hvor palestinere i alderen 14 til 17 år hadde fått dommer fra to år og fire måneder til tre år og tre måneder for steinkasting.

Elor Azaria blei til og med kåret til årets mann av avisa Makor Rishon som i Israel regnes for å være på høyresida, men som i andre land nok ville bli regnet for høyreekstrem å være.

Israels transport- og overvåkningsminister, Israel Katz, har bedt landets president om å slette drapet fra Azarias rulleblad slik at han «kan fortsette med livet».

Under kan du se videoen av drapet. Advarsel: Sterke bilder!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned