To av tre israelere vil benåde soldat som henrettet såret palestiner

Stillbilde fra B'tselem-video. Mannen på bakken blir skutt like seinere av soldaten med hevet gevær.

Statsministeren, utdanningsministeren og 67 % av israelerne mener soldaten som drepte en hardt såret og forsvarsløs palestiner skal slippes fri. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Onsdag ble Elor Azaria dømt for å ha skutt og drept en såret palestinsk mann. Ugjerningen fant sted i den okkuperte bosettingen Hebron 24. mars 2016. Den palestinske mannen lå nærmest urørlig på bakken etter å ha blitt skutt. Han skal ha deltatt i et knivangrep mot en israelsk soldat.

LES OGSÅ: USAs befolkning støtter Sikkerhetsrådet fordømmelse av Israels bosettinger

Henrettelsen
En video (se nederst i saken) publisert av den israelske menneskerettighetsgruppa B’tselem viser i overkant av ti bevæpnede soldater, fire ambulanser, ambulansepersonell og bevæpnede bosettere som går rundt en såret mann. En person hjelpes inn i ambulansen på båre, kjøretøyene beveger noe på seg. Plutselig tar en av soldatene ladegrep, sikter på den sårede mannen på bakken og fyrer av.

Blod strømmer ut over asfalten, men verken soldater, sivile eller ambulansepersonellet har synlige reaksjoner på henrettelsen. Videoen er tatt av frivilllige palestinere som har fått kamera av B’tselem for å dokumentere overgrep. Ifølge BBC er den tatt 15 minutter etter knivangrepet.

LES OGSÅ: Netanyahus desperasjon og Israellobbyens begrensninger

«Helt» som har støtte i befolkningen
Under rettsaken mot Azaria, som jobbet som medisinsk personell i den israelske hæren, samlet flere tusen seg i utenfor i protest mot rettergangen. «Han er en helt» og «Kill them all», drep dem alle, var blant budskapene på plakatene soldatens tilhengere bar med seg.

En spørreundersøkelse av israelske Channel 2 viser at 67 % av de spurte mener den dømte drapsmannen skal bli benådet. Også noen dager etter at henrettelsen fant sted viste en spørreundersøkelse at 57 % av israelere mente det ikke var nødvendig å arrestere soldaten og etterforske hendelsen, mens bare 32 % støttet etterforskningen.

LES OGSÅ: Trondheim kommune boikotter israelske varer fra okkupert område

Statsministeren vil ha løslatelse
Det er ikke bare i det israelske folkedypet at drapet på den forsvarsløse palestineren møter forståelse. Også statsminister Benjamin Netanyahu og utdanningsminister Naftali Bennet er blant flere høytstående politikere og regjeringsmedlemmer som har lagt press på det israelske rettssystemet for å slippe Azaria fri. Netanyahu viste i sine første uttalelser en mer fordømmende til henrettelsen, men snudde kort tid etter.

I går ble to personer arrestert etter å ha oppfordret til vold mot dommerne i saken. Uttalelsene fra de to mistenkte var blant annet en oppfordring til å sprenge den ene dommeren i filler med en håndsgranat og gi kroppsdelene til hunder. Bilder av dommerne påtegnet hitlerbart har blitt hyppig delt på sosiale medier de siste dagene.

Advarsel: sterke bilder!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på To av tre israelere vil benåde soldat som henrettet såret palestiner

 1. Rettsstaten Israel har vel foreløpig bestått prøven. Men når man vet hvordan folkeopinionen ofte påvirker slike rettsaker selv i vesten så gjenstår det å se om straffen fullbyrdes. (Rettsoppgjøret til Breivik ble nok og påvirket av media/folkeopinion.) At soldaten ankom rettssalen smilende sier vel noe om hans mentale tilstand og de ekstreme forholdene både palestinere og israelere lever under.

  Og i dag hyller Hamas en terroraksjon med flere soldater drept som heroisk…

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-01-09 kl 04:23 //

   Vel, han henrettet en hardt skadet og bortimot urørlig person med et skudd i hodet fra om lag fire meters hold. For det blir han ikke dømt for det som på engelsk beskrives som murder, men det mildere manslaughter som er noe som vold med døden til følge, altså at det ikke har vært en intensjon om å drepe, noe det åpenbart var i denne saken. Så nei, rettsstaten har ikke bestått prøven.

   I tillegg har man det at ministre blander seg inn i en rettsprosess. Om det tas til følge eller ikke er dette rettsstatsstridig, det visker ut uavhengigheten mellom den dømmende til den utøvende makt.

   At man smiler etter å ha henrettet noen man ser på som et undermenneske er ikke spesielt overraskende. Noe jeg burde ha fått med meg i saken er at to israelske medier har kåret drapsmannen til årets mann i Israel. Det ene er eid av Trump-sponsor Sheldon Adelson. Det sier noe om hvor det landet befinner seg.

   • «Det sier noe om hvor det landet befinner seg.»

    Du nærer tydeligvis et stort hat mot Israel og isralere, hvor du ikke overhodet anerkjenner at at han er dømt i en rettsprosess. Israel scorer høyere på verdens demokrati-indeks enn feks Hellas og Italia. Hvis rettsprosessen i Israel er så ille hva skal man da si om Hamas og Palestina som rettsstat som forfølger sine terrorister?

    Når kommer det en reportasje på RP om den barske mannspersonen som kjørte ihjel tre kvinnelige israelske soldater og sørget for å rygge over de etterpå? De var «undermennesker» så det var greit å kjøre over de da?

Kommentarfeltet er lukket.