Kvinnekamp og rettsvern

Hvordan har kvinner som kjemper for rettferdighet opplevd møtet med rettsystemet? Dette og andre spørsmål stilles i denne radioreportasjen.

Astrid Fadnes
Om Astrid Fadnes (2 artikler)
Astrid Fadnes studerer arkitektur i Tromsø.
Susanne Normann
Om Susanne Normann (2 artikler)
Susanne Normann er utekoordinator for Latinamerikagruppenes solidaritetesbrigader i Brasil og prosjektansvarlig i LAGs kvinneutvalg. Hun har en master i psykologi.

Hvordan har kvinner som kjemper for rettferdighet opplevd møtet med rettsystemet? Hva når det lovverket vi har ikke tar hensyn til andre kategorier en kjønn; som etnisitet, sosial klasse eller politisk tilhørighet? Hva betyr det for den enkelte og for samfunnet å legge ned flere tiår i å kjempe for dommer i rettsystemet etter militærregimene i Latin-Amerika?

Dette er spørsmål vi vil stille i radioreportasjen, som er et samarbeid mellom RadiOrakel, Latin-Amerikagruppenes Kvinneutvalg og Fokus Kvinner. Vi møter 4 kvinner som alle jobber med temaer knyttet til det å kjempe for rettferdighet, frigjøring og likeverdige samfunn.

Yassmin Barrios er høyesterettsdommer i etterkrigens Guatemala, og mottok nylig æresdoktorgrad av Universitetet i Oslo.

Nerina Weiss er forsker ved Fafo, og forteller om hvordan den politiske situasjonen og situasjonen for kvinners rettigheter forverres i Tyrkia.

Djamila Ribeiro er brasiliansk femminist og filosof, og forteller om hvordan svarte kvinner ikke har samme tilgang til rettsvern som hvite kvinner i Brasil.

Anne Marghrete Sønneland er forsker ved VID høyskole, og deler sine erfaringer fra prosjektet Dealing with the Past, om rettsprosessene etter statlig forfølgelse under militærdiktaturene i Argentina og Brasil på 70- og 80-tallet.

Radioreportasjen er produsert og redigert av Ingrid Fadnes og Susanne Normann i forbindelse med FOKUS kampanjen: Mot vold mot kvinner fra 25. november til 10.desember 2017. Saken ble først publisert hos RadiOrakel.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned