Chelsea Manning skulle bli gjesteforeleser på Harvard – tittel trukket etter press fra CIA

Chelsea Manning

Chelsea Manning varslet om krigsforbrytelser i Irak. Prestisjefyllt universitet trekker tittel som gjesteforeleser etter at CIA kalte henne "en forræder av USA".

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

På fredag tok det prestisjefyllte privatuniversitetet i USA, Harvard, beslutningen om å frata Chelsea Manning tittelen som ‘visiting fellow’, en slags gjesteforeleser. Manning hadde fått invitasjon Kennedy School, et institutt for offentlig administrasjon og politik, hvor hun blant annet skal snakke til studenter. På torsdag trakk imidlertid CIA-sjef Mike Pompeo seg fra et planlagt arrangement ved universitetet og kort tid etter meldte Harvard at tittelen som gjesteforeleser blei trukket.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press har dekan ved Harvard, Douglas Elmendorf, beklaget til Manning og bekymrede folk for «ikke på forhånd å ha anerkjent de fullstendige implikasjonene av vår opprinnelige invitasjon». Manning vil fortsatt komme til Harvard og snakke der, men uten tittelen.

— Det har alt å gjøre med hennes identitet som en forræder mot USA og min lojalitet til offiserene i CIA, fastslo CIA-sjefen.

En av CIAs underdirektører trakk seg på torsdag fra sin tittel som ‘senior fellow’ ved Harvard som følge av at Manning skulle være gjesteforeleser i én dag.

Chelsea Manning blei dømt som Bradley Manning for å ha lekket hemmeligstemplet informasjon. Hun satt i fengsel siden 2010 for lekkasjene som avslørte amerikanske krigsforbrytelser i Irak, deriblant en video av en massakre (se under). Manning blei dømt til 35 års fengsel, men straffen blei forkortet av Barack Obama kort tid før han gikk av. Ingen har blitt dømt for forbrytelsene varslingen avslørte.

Varsleren beskylder den mektige etterretningsorganisasjonen for å undertrykke marginaliserte stemmer, men tok opptrinnet med en viss ironisk distanse og sa seg fornøyd med å bli den første transkvinnen som har fått tilbaketrukket en invitasjon av Harvard. Manning sto fram som transperson etter hun hadde fått dommen. Før den tid blei hun utsatt for tortur i form av ekstrem isolasjon, frarøving av søvn og soning uten klær. Hun forsøkte flere ganger å ta sitt eget liv.

Hun beskyldte også CIA for å bestemme over hva som skal og ikke skal læres bort. «Det er slik en militær-/politi-/overvåkningsstat ser ut», skriver hun på Twitter.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned