Norske politikere i demonstrasjon for Erdogans udemokratiske politikk

Fra en anti-PKK-demonstrasjon i Tyrkia. FOTO: Randam

Politikere fra Venstre og Ap gikk i demonstrasjon i Oslo til støtte for Erdogans autoritære regime. Forsvares dette av partiene?

Andam Aziz
Om Andam Aziz (12 artikler)
Andam Aziz er talsperson for kurdisk demokratisk samfunnssenter i Norge
Begard Reza
Om Begard Reza (8 artikler)
Begard Reza er en antirasistisk feminist og filmskaper, jobber i Skeiv Verden, er leder i Interfem og styremedlem i UngKurd og Landsforeningen mot rasisme.

Søndag 28. august var det en stor demonstrasjon i Oslo til støtte for demokrati og mot militærkupp og feilinformasjon som vestlige medier sprer om Tyrkia. Militærkuppet er vi sterkt imot og dette tror vi de fleste er enige i. Men å støtte Recep Tayyip Erdogans politikk er uansett uakseptabelt, spesielt når den støtten kommer fra politikere som jobber for demokrati, rettferdig og likeverd i Norge. De fleste demonstrantene fra søndag var tilhengere av de tre tyrkiske partiene som sitter i den tyrkiske nasjonalforsamlingen. Det pro-kurdiske opposisjonspartiet HDP var det eneste som var utelatt fra demonstrasjonen. Dette partiet ble utelatt fra å delta i en markering mot militærkupp også i Tyrkia. Hvorfor det hvis vi alle er for fred og demokrati og imot militærkupp?

LES OGSÅ: Militærkupp i Tyrkia: Hvorfor kommer støtten til demokrati først nå?

Ikke for demokrati
HDP er det partiet som aktivt jobber for de undertrykte i Tyrkia. Det er et parti som viser solidaritet på en måte som ingen andre i Midtøsten har gjort; rettigheter til LHBT-personer, kurdere, kvinner, syriske flyktninger, armenere og religøse grupper. Men disse tre partiene i Tyrkia er enige om å kjempe en felles front mot kurdere. Et enkelt søk på internet om deres historie bekrefter hvor langt de er villige å gå.

Plakat for demonstrasjonen.

Reklame for demonstrasjonen med en vinkende president Erdogan.

Så hva skjedde i Oslo på søndag? Yousuf Gilani fra Venstre, Hatice Lük Elmacioglu* og Havva Cukurkaya fra Arbeiderpartiet gikk i en demonstrasjon i solidaritet med den tyrkiske regjeringen som daglig dreper sivile kurdere, ødelegger kurdiske byer sørøst i Tyrkia og har fordrevet 350 000 kurdere fra sine hjem. Det er en regjering som fengsler og torturer akademikere, knebler ytringsfriheten og pressefriheten. Gilani, Elmacioglu og Cukurkaya viser solidaritet med en regjering som allerede driver et ulovlig kupp i landet, ved å ta alle som er imot Erdogan og hans parti. Vi selv er offer for Erdogans autoritære politikk som ikke tilater oss å besøke landet fordi vi er imot ham. Under demonstrasjonen så hørte vi folk i toget rope «Fascist PKK», «Ya Allah, Bishmillah, Allah’u Akbar» (o allah, i allahs navn, allah er størst), men hva har dette med demokrati å gjøre? Det er de samme slagord som IS bruker når de angriper kurdere. De fleste kurdere er muslimer selv, her snakker vi om islamisme och fascisme som går hånd i hånd.

Denne demonstrasjonen var noe annet enn for demokrati, mot feilinformasjon og mot militærkupp i Tyrkia. Slagordene fra demonstrasjonen forteller den norske opinonen at mediene har rett angående det de skriver om Tyrkia, som viser at landet er på vei mot en enda mer autoritær styreform. Vi vil heller si at det var en demonstrasjon hvor islamister, nasjonalister og rasister kom sammen for å fortelle hele verden at «vi er Tyrkia: én nasjon, ett språk, ett flagg». Når demonstrasjonen var for fred og demokrati, men folket roper «Fascist PKK» og «Allah’u Akbar», virker det som tyrkere heller ønsker å ha IS som sin nabo enn kurdere. Og alt dette skjedde dessverre med støtte fra norske politikere fra ulike partier.

LES OGSÅ: Utvist fra Tyrkia for kurdisk aktivisme i Norge og Irak

Hyklersk eller uvitende
Det finnes to forklaringer på hvorfor disse politikerne valgte å støtte demonstrasjonen og utelukke pro-kurdiske HDP: Den første forklaringen er at de er hyklere som snakker om fred i Norge, men ikke støtter grunnleggende menneskerettigheter i Tyrkia, når de stiller seg bak Erdogans autoritære politikk. Den andre forklaringen er at de er naive og kunnskapsløse, og vet ikke selv hva de har deltatt på og hvem de har gitt støtte til. Uavhengig av den riktige årsaken, er begge farlig og uakseptabelt. Det er ingen unnskyldning som kan rettferdiggjøre støtten til den tyrkiske regjeringen, som undertrykker etniske minoriteter, skeive, kvinner og religiøse grupper, for å få mer støtte blandt islamister og nasjonalistiske krefter i landet. Hvis etniske tyrkere som Elmacioglu og Cukurkaya ønsker å støtte Erdogan, så kan de gjøre det, men er det greit å bruke sine politiske verv fra norske partier til å hylle mannen som allerede har kneblet demokratiet i Tyrkia, og kjemper en brutal kamp mot kurdere i Syria og Tyrkia? Hvis Venstre og Arbeiderpartiet støtter handlingene til kollegaene sine, så vil vi gjerne vite det. Det riktige ville være om partiene utaller seg om dette offisielt og tar avstand. Hvis det ikke skjer, må vi gå ut i fra at disse partiene aksepterer at deres politikere hyller en mann som er ansvarlig for at flere sivile mister livet daglig, en mann som er ansvarlig for at ytringsfriheten og pressefriheten er kneblet, og en mann som blir mer diktatorisk for hver dag som går.

Yousuf Gilani hevder at flere nasjoner var samlet under demonstrasjonen, noe vi egentlig ikke tror på. Det var nesten utelukkende tyrkiske flagg som ble brukt, og slagord til støtte for den tyrkiske regjeringen; en sterk islamistisk stat. Slagordene som ble brukt om kurdiske frihetsbevegelser viser også tydelig tegn på at det var en anti-kurdisk demonstrasjon. Gilani legger ansvaret på oss og hevder vi i dette tilfellet skulle hatt en mot-markering. Det er ikke riktig å komme med et slikt forslag; for selv om vi hadde en mot-demonstrasjon noen timer senere samme dag, så er det aldri de undertryktes plikt å ta ansvar for undertrykkernes handlinger. Som politiker burde Gilani være bevisst på dette; og at han ikke visste om vår mot-demonstrasjon, viser også hans passivitet til det kurdiske spørsmålet og at han egentlig ikke har peiling på et av den moderne tidens største konflikter.

LES OGSÅ: Facebook sensurerer Ungkurd og norsk-kurdiske aktivister

Vi protesterer
Fremover vil vi ha en mot-demonstrasjon hver fredag. Gilani bør komme for å lære mer om oss og vårt ståsted, og vise solidaritet med de som allerede lider under den tyrkiske regjeringen. Han har selv ærlig innrømmet at han ikke kan forkortelsene på partiene, deriblandt pro-kurdiske opposisjonspartiet HDP og de andre i parlamentet, AKP, MHP og CHP. Dette er er merkverdig; for som politiker har man et ansvar, og det blir feil å støtte en regjering som har så mye blod på hendene sine når man åpenbart vet så lite om den.

Demonstrasjonen på søndag var ikke uventet, den var bestilt direkte av Erdogan og vi vil se mer av disse demonstrasjonene i hele Europa fremover. Arrangørene har også truet våre venner; både kurdere og tyrkiske progressive krefter i Norge. Vi håper at Arbeiderpartiet og Venstre er sterkt mot dette, fordi i partiprogrammene deres står det ingenting om hyllest til Erdogan og hans regjering.

Saken sampubliseres med Drammens Tidende.

*I en tidligere versjon av dette innlegget sto det at Hatice Lük Elmacioglu er med i Høyre. Hun sier hun  har meldt seg ut.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned