Facebook sensurer Ungkurd og norsk-kurdiske aktivister

Foto: Erdem Civelek

Facebook har bakt tyrkisk sensurlovgivning inn i sine retningslinjer, og i Norge.

Andam Aziz
Om Andam Aziz (12 artikler)
Andam Aziz er talsperson for kurdisk demokratisk samfunnssenter i Norge

Den eneste etniske gruppen i verden som er spesielt blinket ut i Facebooks retningslinjer for publisering og diskriminert gjennom sensur er kurdere og mer spesifikt PKK (Kurdistans Arbeiderparti) og deres sympatisører. Dette innebærer at Facebook har bestemt seg for å følge tyrkisk lov hvor det meste av kurdisk aktivisme i er praksis ulovliggjort, fordi det er forbudt å «fornærme tyrkiskheten»

LES OGSÅ: Militærkupp i Tyrkia: Hvorfor kommer støtten til demokrati først nå?

IMG_4357

Vi er i Norge, ikke i Tyrkia!
Ungkurd skulle ha en markering for å kreve frihet for PKKs leder Abdullah Ocalan fordi vi fryktet for hans tilstand og helse, særlig etter det mislykkede militærkuppet. Vi opplevde sensur av våre arrangementsposter og bilder, alle våre styremedlemmer ble blokkert fra Facebook. Det virket som om de visste allerede hvem som var styremedlemmer i Ungkurd. Jeg ble blokkert i hele syv dager.

Kurdere opplever sensur hver dag i Tyrkia. Kurdiske tv-stasjoner, aviser og radiostasjoner blir lagt ned av den tyrkiske staten. Facebook hjelper den tyrkiske staten med å sensurere kurdiske aktivister. Ungkurd opplevde å bli sensurert for å opprette et arrangement, legge ut bilder av PKKs symboler og bilder av den kurdiske lederen Abdullah Ocalan.  Vi er i Norge, ikke Tyrkia!

LES OGSÅ: Kan vi drømme om fred, likestilling og forsoning i Tyrkia?

Et slag mot ytringsfriheten
PKK er den eneste gruppen i verden som spesielt blir nevnt og sensurert i Facebooks retningslinjer. Men la oss ikke glemme at PKK også er den eneste sekulære og progressive gruppen som kjemper mot IS (Daesh) i Syria, Irak og Tyrkia. PKK er den eneste organisasjonen i konflikten som omfavner kvinners rettigheter og frihet. I tillegg står PKK for en pluralistisk ideologi som respekterer alle religioner i Midtøsten, med et klart standpunkt for menneskerettigheter.  Al Qaida, IS, Boko Haram og andre terroristgrupper er ikke en gang nevnt i Facebooks retningslinjer.

Vi så hvordan aktivister fra mange nasjoner i araberverdenen brukte Facebook til å gjennomføre sine revolusjoner. Facebook er også et veldig godt hjelpemiddel for å kjempe for å kjempe for kurderes rettigheter i alle deler av Kurdistan. Det at Facebook nå begrenser ytringsfriheten for noen mens det er fritt frem for andre, er udemokratisk og et slag mot ytringsfriheten.

Kurderne finnes ikke
Vi må avkreve ledelsen for Facebook en forklaring. Gjennom sin politikk støtter Facebook den fascistiske idé om at det ikke finnes kurdere i Tyrkia.  Ved å sensurere gjør Facebook det vanskeligere for kurdere å drive frihetskamp med fredelige midler. Da blir veien til vold kortere. Er det virkelig det Facebook ønsker?

Fordi Tyrkia får diktere Facebooks politikk og sensurere hva som kan vises globalt, kan ingen: kritisere deres grunnlegger, Kemal Ataturk; vise kart av Nord/Kurdistan; vise støtte til kurdiske geriljaen; eller vise ansiktet til den fengslede kurdiske lederen Abdullah Ocalan.

Facebooks politikk og sensur mot kurderne må stoppes, det er urettferdig og rasistisk mot kurderne som kjemper for sine grunnleggende rettigheter og menneskerettigheter.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned