Jeg kan si at jeg ble voldtatt

Dette vet vi om den dagen jeg ble voldtatt. Det var sol ute og det var første gangen jeg hørte summertime sunget live på en scene. Jeg var 13 år.

anonym
Om anonym (35 artikler)
Denne skribenten har, i samråd med Radikal Portal, valgt å være anonym.

Teksten inneholder triggere for overgrepsofre. Vil du ha hjelp eller kjenner du noen som trenger det etter en lignende hendelse kan du ringe landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte og deres pårørende: 800 57 000.

Vi vet også at min mor hadde strikket verdens kuleste store genser til meg som jeg hadde på meg for første gang der jeg stod og smilte og følte meg fin og voksen under den provisoriske scenen og hørte på summertime… for aller første gang.

Vi vet også at du kom bort til meg. Du… herregud så fin og tøff du var… og så voksen. Du var 20 år og så kom du bort og snakket med meg. Med MEG! Og du inviterte MEG på fest. MEG. Jeg som fremdeles var liten nok til å ligge i telt på plena hos tanta mi. MEG som ingen egentlig likte særlig godt. Og så inviterte du MEG! Den dagen da jeg hørte summertime live for første gang. Den dagen jeg så deg for første gang. Den dagen jeg ble voldtatt…

LES OGSÅ: #‎JegBleVoldtatt‬ – Fortell oss din historie

Vi vet at jeg snek meg ut da du kom og hentet meg i en bil. Vi vet at du tok meg til et sted jeg ikke visste hvor var. Til mennesker jeg ikke visste hvem var. Til en setting jeg aldri før hadde vært i. Vi vet at jeg aldri før hadde vært på en fest med voksne mennesker som drakk alkohol. Vi vet at jeg skulle sove i telt på plena den natta. Vi vet at jeg fremdeles var redd for katten og pinnsvin når jeg sov der ute.

Vi vet at jeg var 13 år gammel. 13, ikke engang nesten fjorten. Jeg var 13. Vi vet at jeg var et barn. Og vi vet at du ikke var det. Vi vet at du var voksen. 20. Fremdeles ungdom, men ikke lenger et barn. Vi vet at du var ansvarlig. Vi vet at du la en plan. Vi vet at du fant en som var ung nok, dum nok og sårbar nok. Vi vet at du kom og hentet meg. Vi vet at jeg ville blitt med deg hvor som helst fordi du sa at jeg var fin. Fordi du sa at du likte meg.

LES OGSÅ: Den dagen jeg sluttet å være en superheltinne

Vi vet at du ledet meg ned til et rom i kjelleren. Vi vet at du låste døra. Vi vet at du la meg ned på en seng. Vi vet at du tok av meg buksa, men ikke den nye, fine, kule genseren min. Vi vet at jeg ikke brukte genseren etter det. Vi vet at jeg gjemte den. Vi vet at du hadde sex med meg. Vi vet at jeg ikke gjorde motstand. Vi vet at jeg lata som alt var bra. Vi vet at jeg lata som om alt var normalt.

Vi vet at du kjørte meg hjem. Vi vet at jeg la meg i teltet. Vi vet at jeg ikke gråt. Vi vet at det tok flere år før jeg gråt. Før jeg turte å gråte. Før jeg turte å stole på noen. Før jeg vågde å si at min kropp var min og at ingen andre enn jeg bestemte over den. Vi vet at jeg koblet ut alle følelser. At jeg var ingenting. I mange år. Vi vet at jeg aldri gjorde motstand. Vi vet at jeg bare lot meg bruke. Lot de som ville gjøre som de ville. Når de ville. I mange år. Etterpå. Fordi det ikke betydde noe. Fordi jeg ikke tillot meg selv å føle. Vi vet at jeg etterpå lata som om det var kult, som om alt var greit. Selv om det ikke var det. Selv om ingenting var OK i mange år etterpå.

Vi vet at jeg aldri sa noe. Ikke til deg. Ikke til noen. Vi vet at jeg aldri har vært sikker. Var det voldtekt? Jeg gjorde ingen motstand. Jeg var bare redd. 13 år. Alene med deg i en voksensituasjon jeg aldri skulle ha vært i. Jeg vet jeg var redd for at du ikke skulle kjøre meg hjem igjen. Fordi jeg ikke visste hvor jeg var. Fordi jeg var på et sted jeg ikke skulle være. Fordi jeg trodde konsekvensene av å gjøre deg sinna var større enn konsekvensene av å gjøre som du ville. Fordi jeg var et barn. Fordi jeg ikke visste bedre. Fordi jeg trodde at min tantes skuffelse over at jeg hadde stukket av fra plenen og var der jeg var, var verre enn å bare la deg gjøre som du ville. Derfor gjorde jeg ikke motstand. Derfor ropte jeg ikke etter hjelp.

LES OGSÅ: En helt vanlig voldtekt

Vi vet at jeg aldri ville ha sex med deg. Jeg ville at du skulle synes at jeg var fin. Jeg ville at du skulle like meg. Jeg ville oppleve det de større ungdommene drev på med. Men mest av alt så ville jeg bare at du som var så voksen og så fin skulle like meg også. Men vi vet at jeg aldri ville ha sex med deg. Om jeg hadde visst hvor jeg var, om jeg hadde hatt mennesker der jeg kunne stole på, om jeg hadde turt å ringe min tante og si hent meg, så hadde jeg aldri hatt sex med deg. Det vet vi. Vi vet at jeg ikke gjorde motstand. Vi vet at jeg var i en sårbar situasjon. Vi vet at det var din plan å sette meg i en sårbar situasjon. Slik vi vet at alt du ville var å ha sex med meg. Selv om jeg var et barn. Selv om du henta meg i et telt. På en plen. I en hage. Hvor jeg lå og var redd for pinnsvin og for katten.

Vi vet at du begikk et lovbrudd den dagen. Vi vet at om du hadde blitt dømt i retten for det som skjedde den kvelden hadde fått en lang straff i fengsel. Fordi jeg var et barn. Fordi du hadde sex med et barn. Men vet vi om det var voldtekt? Vi vet at jeg ikke gjorde motstand. Vi vet at jeg ikke klorte, sparket og skrek. Vi vet at jeg bare lot det stå til. Det var jo over så fort likevel. Og vi vet at taktikken virket. Når jeg ikke gjorde motstand så kjørte du meg hjem etterpå. Vi vet at du kjørte meg hjem etterpå. Akkurat slik jeg håpa at du ville. Vi vet jeg var letta over å komme hjem igjen.

LES OGSÅ: Hemsedalsaken: Et spørsmål om kvinnesyn

Vi vet at jeg la ansvaret på meg selv. Vi vet at jeg tok skylda. Vi vet at jeg i så lang tid sluttet å føle. Vi vet at jeg forsøkte å være en maskin. Vi vet at du skada meg. Vi vet at du tok fra meg noe viktig. Vi vet at dette var noe du planla. Vi vet at du oppsøkte meg, ikke fordi jeg var fin, men fordi jeg var sårbar. Et sårbart barn. Et enkelt bytte.

I dag, nesten 30 år senere kan jeg si det. #jegblevoldtatt den dagen. Du plasserte meg i en situasjon hvor du kunne presse meg til å gi deg det du ville. Selv om du visste at jeg ikke ville. Selv om du visste at jeg var for ung til å si ja om jeg hadde ønsket å gjøre det. I dag sier jeg det. Du utnyttet min sårbarhet og du voldtok meg. Dessverre er du en av de mange som slapp unna med det, straffefritt. En av de med et plettfritt rulleblad. A stand up guy… rett og slett. En av samfunnets pilarer.

Kvinne 44 år

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned