17. mai er jeg ikke fullt så glad i…

Foto: Ernst Vikne

På 17. mai er vi hvite etnisk norske på vårt beste, med rynkefri skjorte og samlede lår. Bilen vår er nypolert og champagnen står til kjøling, for vi er da ikke ekte nordmenn hvis ikke!

Loni Bjerkholt-Pedersen
Om Loni Bjerkholt-Pedersen (31 artikler)
Loni Bjerkholt-Pedersen er bosatt i Larvik. Hun har en bachelorgrad i idrettsvitenskap og er på fritiden skribent og blogger.

Dess eldre jeg blir, dess mindre glad blir jeg i 17.mai. 17. mai blir for meg en dag med mer stress, press og forventinger for hvert år som går, en dag jeg oftere blir flau, og ikke stolt, av å være norsk. 17. mai er ekstremt ladd; en dag hvor vi skal vise hvor vellykket og vakre vi er. Denne dagen skal vi være den mest feilfrie; sømmelige og vakre utgaven av oss selv. Vi skal være blide som sola og ta vekk iskremflekker fra kjolen med et glis om munnet. Flagget vårt skal holdes så høyt som vi overhode klarer, for hvis det kommer nær bakken har vi spottet grunnloven, fedrelandet, og kongefamilien.På 17. mai er vi hvite etnisk norske på vårt beste, med rynkefri skjorte og samlede lår. Bilen vår er nypolert og champagnen står til kjøling, for vi er da ikke ekte nordmenn hvis ikke!

Allerede en måned før dagen marsjerer musikanter asynkront i bykjernen grytidlig på morgenen. De roper uforståelige heiarop skrevet av folk de ikke aner hvem er, og spiller sure saksofonlyder etter beste evne. To uker før dagen kan jeg ikke lese en artikkel på nettet uten å få tredd over meg at håret mitt skal ha fletter i seg, og at jeg ikke må ha kjole med utringing, for da er jeg ei usømmelig og ekkel skjøge.  Frem til jeg blir full da selvfølgelig. Da kan jeg være ei «skløtte» og «jomfru i nød». For fulle blir vi jo alltid! Vi drikker oss fulle på 16. mai, begynner 17. mai med champagnefrokost og konsumerer øl hele resten av dagen. Og hvem fronter flatfylla bedre enn den norske russen, som er så fulle i russetoget at de knapt nok klarer å skrible ned pinlige «visdomsord» med tusj på et A3-ark?

17. mai er selvfølgelig ikke bare en dag full av lunken øl, slunkne borgertog og svette klemmer fra folk man ikke liker. Det er også en dag for vennligstilt og mild rasisme, av typen: koselig at dere selger juggelet deres i pakkisboden på torget- og selger gassballonger til barna våre; men hold dere på trygg avstand, og la flaggene deres bli igjen hjemme.

Så, SKÅL! da alle etnisk norske! SKÅL! for bakfulle russegutter med kongle i lua, SKÅL! for KUN det norske flagget som vaier i vinden, SKÅL! for ødsling av mat, dyre klær, bunadssølv og påsatte negler, og SKÅL! for at det bare er et lite år til neste flatfyllfeiring.

God nasjonaldag!

Teksten ble første publisert på bloggen Loni lager leven.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

66 kommentarer på 17. mai er jeg ikke fullt så glad i…

 1. AvatarEirin Munkebye // 2016-05-16 kl 21:37 //

  Ha ha – morsomt. Det du beskriver er snart en «saga blott». Snart er du kvitt alle blendahvite etnisk norske som paraderer i bunader og drikker lunkent øl. Det blir nok deilig med burka, niqab og hijab – moralpoliti og imamer som messer fra Koranen. Da er alle lår samlet men spredes på kommando av en herre og mester i hjemmets lune rede… Gratulerer med dagen…

 2. AvatarRune Hansen // 2016-05-16 kl 21:54 //

  Hos oss er 17. mai barnas dag! Da koser barna seg med is, går i tog med alle sine venner- uansett hvilken farge de har på huden. Synd at du Loni, har latt deg rive med av det kommersielle. Trodde dere venstreradikale hadde ryggrad til å stå imot. Hold deg hjemme og les en bok☺

 3. Tenk det nordmenn døde for mindre enn 75 år siden for at du skulle ha muligheten til å skrive dette heller tåpelige innlegget. Og du blir flau av det. Det forteller kanskje mest om deg?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-17 kl 01:50 //

   Hun har vel ikke skrevet at hun blir flau av at folk døde i kampen mot nazismen i andre verdenskrig?

   • Selvsagt kan man raljere over iskremspising og småkongebunader på Karl Johan, men det er lavthengende frukt når frie ytringer igjen møter totalitære motkrefter.

    Senest ved en utstilling av noen uskyldige karikaturer i Drammen i fjor så måtte politi ligge med skarpskyttere på taket. Jeg bare nevner det.

    Det ligger et alvor under. Noe viktig.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-17 kl 23:43 //

     Så det var altså noe du bare fant på… Og så byttet du samtaleemne fullstendig. Ja, ja.

  • Nå nå, legge ord i munnen på folk er nå rimelig teit. Du burde skjerpe deg litt.

  • Nå ja; det var strengt talt sovjetere, briter og amerikanere som gjorde dette, ikke nordmenn.

 4. AvatarCartmenez // 2016-05-17 kl 01:15 //

  For noe absolutt tull, 17 mai er en fantastisk dag der nordmenn uansett etnisk bakgrunn samles for å feire det landet vi bor i. Barnetogene er en flott blanding av barn med alle slags hudfarger. 17 mai er da ikke reservert for «hvite» nordmenn, nå er det nå en gang slik at majoriteten av den norske befolkning er hvite så om du skulle se flere hvite mennesker ute den dagen er det da ikke merkelig…

  Oi folk er glade 17 mai nei fysj så farlig, tenk at vi skulle ha en dag der hverdagen settes litt på siden og vi bare går rundt å smiler og er glade. Attpåtil tør folk pynte seg opp og se flotte ut, nei fysj fysj.

  Du må da virkelig grue deg til en evt bryllupsdag du skulle måtte ha (om du ikke allerede har hatt den) for det er virkelig en festdag så den dagen vil du virkelig komme til å hate… Attpåtil er du jo hvit så du vil jo uansett hudfargen til partneren din komme til å hate 50% av brudeparet, tør ikke tenke på hvor mye du vil hate den «hvite» kjolen… attpåtil drikker mange alkohol den dagen så den er jo strengt tatt allerede ødelagt…

 5. AvatarCartmenez // 2016-05-17 kl 05:05 //

  Yes! la oss bli en slags grå versjon av Nord Korea der glede er forbudt!

  Selvsagt skal vi ikke feiere Norge og grunnloven! vi burde tilogmed dekke oss til fordi hudfargen til majoriteten av norske borgere beklageligvis er hvit. Jeg skjønner det at å være stolt av Norge og landet, samtidig som man er hvit er en uting….

  Vi kan vel samtidig legge ned 1 mai toget som også bærer preg av litt for mye blenda hvitt….

  For meg er det ikke noe som er mer samlende enn å se barn av alle hudfarger sammen gå i norske barnetog å veive med norske flagg.

  At noen drikker seg dritings skal hvertfall ikke ødelegge festen for 90% av alle oss andre som syns 17 mai er en unik og fantastisk dag.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-17 kl 09:19 //

   Hvem er det som mener at det er en noe å beklage at de fleste i Norge er hvite?

   • AvatarCartmenez // 2016-05-17 kl 09:39 //

    Det er den følelsen jeg i allefall sitter igjen med etter å ha lest inlegget. Om ikke hudfarge spilte inn så var det intet poeng for forfatter å snakke om «hvite» etniske nordmenn da kunne hun jo bare skrevet nordmenn.

    «På 17. mai er vi hvite etnisk norske på vårt beste,» om det kun var måten vi feiret 17 mai på så ville det jo vært unødvendig å fremheve hudfargen i denne setningen. Jeg kjenner da mange med andre hudfarger enn hvit som er glad i 17 mai og som også tok eller tar en øl eller to for mye.

    Så om det er den utrageringende festingen hun er ute etter å kritisere er det helt innabords men jeg ser ikke noe poeng med å skulle fremheve at dette liksom bare gjelder hvite nordmenn.

    Om alternativet var å fremheve at alle feierer som «etniske» nordmenn ser jeg heller intet poeng med å bringe hudfarge inn.

    Det lille avsnittet om rasisme forsterker jo bare også intrykket at hun gjør 17 mai feiringen til noe «hvitt».

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-17 kl 12:27 //

     Følelsen du sitter igjen med er basert på din egen fantasi og sannsynligvis de fordommene og vrangforstillingene om venstresida som du jevnlig deler i dette kommentarfeltet. Verken forfatter eller noen i redaksjonen til Radikal Portal mener folk skal skamme seg over sin hudfarge. Men det tror jeg egentlig du vet.

     Mulig har forfatteren registrert at hvite etniske nordmenn generelt sett feirer dagen annerledes enn de som ikke er etnisk norske. Jeg regner jo med at det stemmer at press om påkledning o.s.v. er sterkere blant etnisk norske uten at jeg har undersøkt saken nærmere. Det er du som føler du har noe å skamme deg over, så bør du ta deg en titt i speilet og spørre deg selv i stedet for å skylde på andre.

     Du har tydeligvis lest teksten, så du vet at hun kritiserer en kombinasjon en rekke ting hun ikke liker og koblingen disse imellom. Den årlige rasistiske kavalkaden med konspirasjoner om flagg, overtakelse av landet på grunnlovsdagen og lignende er en del av oppladningen for enkelte miljøer for å gjøre dagen så ukoselig som mulig for de som ikke er etnisk norske. Det er jo et ubestridelig faktum.

     • AvatarCartmenez // 2016-05-17 kl 13:18 //

      «Mulig har forfatteren registrert at hvite etniske nordmenn generelt sett feirer dagen annerledes enn de som ikke er etnisk norske» bare tull og viss vass om du har levde over 2 år i Norge blant noen fra annen etnisk bakgrunn ser du at langt de fleste feierer dagen akkurat som etnisk norske. Det er bare å se på barnetoget og multikulturen der så dette er bare nonsense. At det finnes enkelte som sikkert ikke feirer dagen som gjennomsnitts nordmannen det finner du også blant etnisk norske så dette er bare tull

      Hvis det er noen som forsøker å skape splid mellom etnisk hvite norske og ikke etniske er det jo forfatteren som prøver å lage et skille da mellom hvordan «hvite» feirer dagen og «fargede».. Press om påkledning denne dagen er mye mere regional betinget der det kanskje eksisterer bunadspress.. for alle oss andre som bor utenfor disse områdene er det ikke noe mere klespress denne dagen enn andre festdager…

      Jeg skammer meg på ingen måte over å være hvit og håper ingen andre skammer seg over deres hudfarge nettop derfor mener jeg 17 mai er en inkluderende dag der vi alle feirer Norge og tåplige forsøk som dette på å skape et skille mellom de to er bare tull – som om dagen handler om en hvit etnisk… (at dagen for noen reflekterer den typisk norske helgefyllen er ikke merkelig men for meg er dagen langt langt mer enn dette)

      2/3 av teksten handler om påkledning og fyll så det virker ikke å være hverken rasisme eller «flagg blokkader» som står høyest på listen av ting forfatter ikke liker ved 17 mai.

      Jeg lar hvertfall ikke min glede over 17 mai og den inkluderende effekten denne dagen har svekkes av at noen 100 talls folk skal bringe opp en flaggdebatt år etter år.

      Er det en dag jeg er stolt av å være nordmann er det 17 mai og jeg er hvertfall 100% glad over at ikke etniske nordmenn tar opp feiringen på lik måte som etnisk «hvite» nordmenn..

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-17 kl 13:36 //

      Du tar som utgangspunkt at det er barnetoget som kritiseres, men det stemmer ikke. Dessuten er det obligatorisk og vil derfor være nært et speilbilde av den etniske sammensetningen av skoleklassene.

      Forfatteren konstaterer et skille, det er et skille du prøver å motbevise ved å peke på at skoletogene er multietniske, som om det skulle være en prestasjon.

      «Press om påkledning denne dagen er mye mere regional betinget der det kanskje eksisterer bunadspress.. for alle oss andre som bor utenfor disse områdene er det ikke noe mere klespress denne dagen enn andre festdager.»

      Alle etnisk norske kvinner jeg har sett på NRK i dag har hatt på seg bunad eller folkedrakt (har ikke sett på hele tiden). Nesten ingen av de kvinnene som ikke er etnisk norske hadde på seg bunad eller folkedrakt. Her er det et skille om du vil det eller ikke.

     • AvatarCartmenez // 2016-05-17 kl 14:04 //

      Nei jeg tar ikke utganspunkt i at barnetoget kritiseres så ikke tillegg meg ting jeg ikke har sagt. Jeg bruker barnetoget som motargument for at «På 17. mai er vi hvite etnisk norske på vårt beste,» og viser til at denne dagen er så mye mere enn en «hvit» feiring. Det er forresten slutt på omtrent alle skoler at det er obligatorisk å gå i tog på 17 mai…

      Ja forfatter konstanterer et skille uten noe som helst argumenter for at det skulle eksistere et stort skille, jeg argumenterer for at dagen nettop er samlende og at skille rent faktisk ikke eksiterer.

      Jeg mener dagen er samlende på tvers av hudfarge så får hun evt deg stå fritt til å mene denne dagen evt representerer et skille mellom etnisk «hvite» nordmenn og andre.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-17 kl 23:50 //

      Du argumenterer for at det ikke finnes et skille gjennom et arrangement skoleelever er tvunget til å delta på. Det er jo latterlig, og det er i tillegg det eneste argumentet ditt som du gjentar uten å forholde deg til noe annet og heller ikke teksten.

     • AvatarRune Hansen // 2016-05-17 kl 16:55 //

      Alvorlig talt? Er det ikke fordommer mot hvite på venstresiden? Jeg påstår ikke at det et det hos redaksjonen til radikal portal. Men hatet mot hvite finner man på ytterste venstre, akkurat som man finner hatet mot mørke på ytterste høyre.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-17 kl 23:45 //

      Jeg tror jeg vet uendelig mye mer om ytre venstre enn det du vet. Det er en fantasi og en løgn som spres av ytre høyre. Og nå bidrar du til å spre denne idiotiske propagandaen.

     • Så hvorfor alt dette evinnelige gnålet om «blendahvite»? Er ikke hudfarge egentlig irrelevant? Dersom man er fargeblind er man ikke opphengt i om noen er brun eller «blendahvit» men ser forbi hudpigmenter. De som snakker mest om hudfarge i den norske debattkulturen er selverklærte «antirasister» på venstresiden. Jeg har venner i forskjellige hudfarger men for meg er hudfargen til disse irrelevant. Det er kun karakteren og personligheten som betyr noe. Men det virker ikke som om alle på venstresiden tenker slik.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-17 kl 23:57 //

      Det er du og Cartmenez som har nevnt blenda i denne tråden.

     • Men det var forfatteren av innlegget over som dro inn hudfarge.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-18 kl 15:06 //

      To stykker har «gnålt» om blendahvithet. Du er en av dem, men vil ha forklaring på hvorfor noen som ikke har gjort det har gjort det. Det singler i glass.

     • AvatarRune Hansen // 2016-05-19 kl 14:40 //

      Det tror jeg nok du vet. Men da vet jeg tydeligvis mer om akkurat dette problemet en deg. Det foregår bla diskriminering mot hvite på flere universiteter i spesielt England, Canada og USA. Hvordan du tolker diskriminering og rasisme er selvfølgelig en annen sak. Det virker som det er sterke krefter som mener at rasisme mot hvite er umulig, og en for selvmotsigelse.

    • En del kulturrelativister på venstresiden er mer katolske enn paven. Alle mine fremmedkulturelle venner elsker nasjonaldagen.

  • Det er vel mye som er mer samlende enn barnetog av alle hudfarger og veive med flagg.
   Det kreves ingen modig eller ofrende innsats med barnetog med flagg.
   At de som ikke synes 17,. mai er så fantastisk og unik, drikker seg mer dritings enn andre på 17. mai, er ikke tilfellet.

 6. Hva slags 17. mai feirer du? Jeg har nå aldri opplevd press, eller hatt noen trang til å drikke alkohol den 17. Jeg bruker dagen som en fridag der jeg kan gjøre hva jeg vil og sette pris på lit fred og ro. Selv når jeg vokste opp var det ikke noe press på annet enn at etter vi var ferdig med skoletoget så var dagen åpen for å gjøre hva vi ville, ingen av våres foreldre hadde noe behov for å helle i seg alkohol da heller.

 7. AvatarJo Øiongen // 2016-05-17 kl 12:46 //

  Tenk så noe skammelig som å være stolt over sitt eget land, at en feierer sin egen frihet med fredelige barnetog, at en viser hva som er mulig å oppnå med fredelige midler. At vi ikke skjemmes! Nei, la oss heller få militærparader og brenning av flagg!

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-17 kl 13:29 //

   Det var militærparade på NRK for et par timer siden.
   Forfatteren har for øvrig ikke uttalt seg mot barnetog.

   • AvatarJo Øiongen // 2016-05-17 kl 18:47 //

    Forfatteren langer ut en generell bredside mot hele konseptet 17-mai. Konseptet om å vise sin uavhengighet på fredelig vis. Mellom linjene synes forfatteren at vi skal skamme oss over å være norske, ha en egen norsk nasjon og ikke minst ha vår egen dag å feire vår egen nasjon. Da lurerer en jo på hva forfatteren ser for seg er en verdig måte å feire at vi fikk egen grunnlov og at vi løsrev oss fra herrefolket i øst sin styring.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-17 kl 23:42 //

     Ikke hele konseptet, men deler av det. Tror du skal lese teksten en gang til.

     • Ja, og det var en tirade med «white guilt» og lignende klisjeer.

     • AvatarJo Øiongen // 2016-05-18 kl 14:56 //

      Når forfatteren ikke klarer å si ett postitivt ord, da er det vanskelig å se det som noe annet enn et angrep på hele konseptet 17 mai. Såpass burde forfatteren har klart å reflektere før hun publiserte sitt sinne over at det finnes hvite nordmenn som er stolte over landet sitt. Hva ikke-hvite nordmenn skal føle på 17-mai fremstår som litt mer usikkert.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-18 kl 15:04 //

      Det er vanskelig å forstå hvorfor du skal tolke dette som en kritikk av mer enn det som faktisk kritiseres. Såpass reflektert bør du være at du forstår at det er å tillegge folk meninger. Nordmenn skal ikke føle noe som helst på 17. mai, uavhengig av hudfargen sin.

     • AvatarJo Øiongen // 2016-05-18 kl 15:10 //

      Det er ikke vanskelig å forstå overhode at forfatteren sine ord oppfattes som kritikk av alt som smaker av 17-mai. Ellers så tok jeg meg friheten i å føle meg norsk og stolt i går, på tross av at en angivelig ikke skal føle noe på nasjonaldagen vår. Det anbefales, det var en veldig fin og inkluderende følelse.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-18 kl 16:02 //

      Her er det bare du som har sagt at man ikke skal føle noe på 17. mai. Så du får si unnskyld til deg mens du ser deg i speilet og skammer deg. Ellers anbefaler jeg deg å spørre folk hva de mener i stedet for å anta det verste om dem. Da slipper du å tro at folk mener du skal skamme deg når de bare skriver om hvorfor en feiring av en dag ikke er så kult. Da vil du føle deg enda mer inkludert.

  • At man feirer sin egen rikdom og flaks, er det det egentlig det handler om i praksis.

   • Forstår ikke dette. Jeg er hverken rik, har et vrak av en bil, har ikke hytte, og forstår derfor ikke stereotypien over denne såkalte rikdommen alle snakker om at vi har her i Norge. Rikdommen er bundet i aksjer som staten kontrollerer og tilkommer ikke nordmenn direkte.
    Til tross for at jeg er noenlunde fattig så feirer jeg 17 Mai slik mange andre gjør og føler ingenting av den innbilte fremstillingen at alle skal vise seg frem og er så rike og vellykkede og fulle av seg selv og blablabla, spy og mer blæææææ……
    Jeg unner folk ting i stedet for å misunne. Kanskje den negative tolkningen av fest kan ha noe med individuelle negative holdninger!? Eller relativistisk selvpisking, overdreven selvforståelse og selvkritikk som bare blir kvalmt til slutt?
    Jeg undrer…

  • Du vet, slikt gjelder ikke for oss kaukasoider. Det er kun ikke-kaukasoider som har lov til å ha slike følelser, for eksempel palestinere og tibetanere. Men kaukasoider skal hate seg selv på grunn av sin hudfarge og føle evig synd og skam for kolonitiden selv om en selv eller ens egne foreldre for den saks skyd har noe med britiske og franske aristokraters kolonivirksomhet å gjøre. Spør ikke hvorfor for da er du rasist og høyreekstremist.

   • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-17 kl 23:54 //

    Du er i alle fall med på å spre høyreekstreme myter, som at venstresida skulle hate seg selv og hvite folk. Det er en idiotisk påstand som du naturligvis ikke begrunner.

    • Vel, det er mest fra personer som sogner til venstresiden jeg hører mest prat om «dette er for blendahvit»; «norske barnebøker er for blendahvite»;»norske tv-programmer er blendahvite» etc.etc.etc.
     Det er sjelden man hører slikt fra innvandrere med mørkere hudpigmenter med et untak av lederen for OMOD.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-22 kl 21:46 //

      Som nevnt tidligere er det to personer som har snakket om blenda i denne tråden (bortsett fra når jeg har referert til dere) å stå særlig langt til venstre.

 8. AvatarBente Øien Hauge // 2016-05-17 kl 14:35 //

  Så trist at du opplever 17. mai slik. For veldig mange folk rundt om i Norge er det nemlig en raus, inkluderende og gledesfylt festdag der vi feirer frihet og fellesskap. På ordentlig. Helt edru. Med barn og musikk.

  • Å, så romantisk.
   17. mai er minst like lite inkluderende som Jula for dem som ikke er «gode nok».

   Og hva i all verden er raust med 17. mai? Ting koster minst like mye den dagen, helst mer.

   Om man ikke er like vellykket som «det korrekte» på «nasjonal»dagen, kommer det spesielt til uttrykk da, for på 17. mai skal de(t) vellykkede feires. Da er man opptatt av dem/det som er like vellykkede som seg selv.

   • AvatarBente Øien Hauge // 2016-05-17 kl 19:17 //

    Én ting er at vi kan løfte blikket og se hvor heldige vi er her i landet, sammenlignet med de fleste andre steder i verden.
    En annen ting er at det – hvis man vil – går an å oppleve 17. mai-feiringen foran fjernsynsskjermen hjemme. Det har jeg selv gjort mer enn én gang – og det kjenner jeg mange andre som også har gjort.
    Krav om vellykkethet er vel ekskluderende året rundt …? Det har vel ikke så mye med 17. mai i seg selv å gjøre?

    • Kravet om vellykkethet kommer ekstra til uttrykk ved høytider, og da er i alle fall 17. mai intet unntak.
     Å forstå hvor heldige vi er, handler ikke om «å løfte blikket» – det blir for lettvint.
     Å bare se på andres rikdom og hvor kjekt alt dette er – det er ikke noe å trakte etter, hvilket sier seg selv.

    • Nå sier ikke jeg at man ikke skal ha det kjekt på 17. mai. Det er jo flere måter å ha det kjekt på som du også er inne på. Jeg overreagerte litt i går.
     Egoismen og krava om vellykkethet blir ekstra synlige/følbare ved høytider som 17. mai og Jul.

 9. Jeg er enig. 17. mai er en festdag der alle skal være feststemt og vise seg fra sine mest selvopptatte egoistiske og dyre pyntede sider.

  Det er også dagen for utspørring – hvorfor har ikke du bunad – hva har du gjort det siste året – der kom du endelig, vil du være med og rydde og vaske opp. Det er lettest å overlate slike oppgaver til dem med minst rang/rikdom.

  Har man ikke de rette sosiale konstellasjonene i orden, detter man utenfor, spesielt på 17. mai da folk skal vise seg fram fra sine mest materialistiske sider med polert vellykket kjernefamilie, polerte sko, polerte biler osv.

  17. mai er verre enn Julaften for folk som er ensomme, for på Julaften får man ikke «hva man har gått glipp av» rett opp i trynet med 17. mai-blomster, bjørkepollen. trompeter, korps og viftende flagg.

  Så kommer toppen av det forbannede åndelige hykleriet med fedrelandssalmene. For eksempel «Gud signe vårt dyre fedreland». Folk tropper opp i materielle dyre ting og tenker bare på sin egen familie og de som står nærmest rundt en, badet i den samme dyre velstand.

  Det dyre fedreland her henspeiler i praksis på egoismens kostnader og dyr materialisme!

 10. Dumt du føler det sånn. Jeg opplever heldigvis ikke press utenfra til noenting som helst, kanskje fordi jeg ikke bryr meg om hva andre syns, og gjør dagen til det jeg ønsker den skal bli. Det såkalte «presset» mange føler på er selvpålagt og forøvrig en illusjon. Kanskje litt mer sjøltillit, og legge litt mindre skyld på det såkalte «gruppepresset», så kan det bli koselig til slutt. Relativistisk selvpisking har jeg aldri forstått.

 11. Ja 17 mai er rasisme. Det er noe vi nordmenn har funnet opp så vi kan vise at vi er bedre enn alle andre folkeslag…

  Typisk dere venstreradikale å blande inn rasisme i alt mulig. Jeg synes det har gått inflasjon i begrepet rasisme. Begrepet er nå helt utvannet. Og det hjelper ikke som faktisk blir utsatt for ekte rasisme.

  For øvrig virker det som om artikkelforfatter tolker alt i verste mening. Jeg tror de aller fleste nordmenn kun ser på 17 mai som en dag å kose seg på, ikke en konkurranse om å drikke seg mest mulig dritings. De hun fremhever i artikkelen utgjør en brøkdel av de fleste nordmenn. På samme måte som kun en brøkdel av nordmenn stemmer Rødt og SV.

  • Det at hun mener at 17.mai er en konkurranse i flatfyll sier mer om hva slags mennesker hun omgås en om nasjonaldagsfeiringen vår. De fleste jeg kjenner er skikkelige mennesker som ikke bedriver flatfyll på nasjonaldagen.

 12. Jeg skammer meg hverken over å være norsk eller å ha en orasnje hudfarge. Hvorfor i all verden skal jeg det? Hvorfor er det slik at vi nordmenn i vårt lille land skal være bærere av «white gulit» og føle skyldfølelse for kolonitiden all den tid Norge aldri har vært kolonimakt? Skal vi føle skyldfølelse for kolonitiden kun fordi vi har samme hudfarge som briter og franskmenn? Hva er en slik tankegang annet enn….rasisme?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-17 kl 23:56 //

   Det må du spørre deg selv om. Ingen har bedd deg skamme deg selv over din hudfarge eller ha skyld for kolonitiden. Tenk heller på hva du gjør i dag. Å spre høyreekstreme myter av den typen du gjør nå bør du ha dårlig samvittighet for uavhengig av hudfargen din.

   • Er det en høyreekstrem myte at debattanter med ståsted på høyresiden klager på at ditt og datt er for «blendahvit»? Jeg har lest og sett det med egne øyne.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-18 kl 15:07 //

     Les det jeg skriver, svar en gang på det jeg skriver, ikke på andre ting.

   • Absolutt ingenting av det ad1648 skrev kan tolkes høyreesktremt. Hvor i heiteste kommer høyreekstremismen inn i det han skrev?

    • AvatarComrade Pootie // 2016-05-19 kl 18:52 //

     Den dukker opp hver gang de ikke har noe godt motsvar.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-22 kl 21:48 //

     I våset om at venstresida hater hvite. Det er utilslørt høyreekstrem propaganda om ad1648 vet det eller ikke.

     • Veldig spekulativt og suggerende. Høyreekstremisme kan ikke tillegges «mytespekulasjonen» om at venstresida hater hvite. Selv om jeg tilhører venstresiden selv, så forstår jeg faktisk hva ad1648 mener. Men jeg er sikkert rasist, fascist og nazist i tillegg, utfra din rasjonalisering…

     • Vi som er oppvokst i arbeiderklassen vet at du farer med tøv nå. «White guilt» er et utslag av en vestlig selvransakelse som har vedvart på godt og vondt de siste par hundre årene.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-05-23 kl 14:51 //

      Du uttrykker deg uklart og det virker som du gjør det med vilje. Historisk selvransakelse er da en fin ting og det regner jeg med at også du synes. Det er spesielt greit når ens ledere har drevet folkemord på forskjellige kontinenter. Dette har pent lite med arbeiderklassen å gjøre da det er den samme eliten som har trykket ned arbeiderklassen i eget land som har gått på disse mordertoktene i fjerne strøk og som fortsetter med det den dag i dag. Det er ingen som tilhører venstresida som ville funnet på å skylde dette å dagens arbeiderklasse. Uansett er dette noe helt annet enn å hate hvite.

      Det er som er skuffende er at du, som en selvutnevnt representant for arbeiderklassen i dette kommentarfeltet, ikke klarer å se at de samme metodene og de samme mekanismene er i bruk nå som i kolonitida. At en del av arbeiderklassen får litt mer goder enn en annen del – basert på hudfarge, nasjonalitet, religion eller hva det skulle være – for å holde arbeiderklassen opptatt med å kjempe innad i stedet for å ta opp kampen med de som faktisk bestemmer er et gjennomgående trekk i kapitalismens i historie. Du velger å holde arbeiderklassens faner høyt samtidig som du kjemper mot arbeiderklassen. Om dette er bevisst eller ikke er vanskelig for meg å vite, men du bruker omtrent all din tid på å føre en argumentasjon for de aller mest arbeiderfiendtlige kreftene man har, de ytterst til høyre. Det er ganske trist.

      At du nå fortsetter med å spre ytre høyre-propaganda om en venstreside som hater hvite bekrefter bare dette. Du, som alle andre i dette kommentarfeltet og ellers, kommer naturligvis ikke med eksempler eller argumenter, da disse ikke finnes. Hvis du mener makthavere har fortalt deg som arbeider at du skal hate deg selv for din hvithet er kanskje det noe du bør rette mot makthavere, ikke mot Radikal Portal og skribentene her.

 13. Norges nasjonaldag skulle egentlig ha vært året 885 da Harald Håfagre samlet Norge til et rike. Da ble Norge samlet til en nasjon. Men isteden ble altså 1814 valgt som nasjonaldag, og det skjedde altså i forbindelse med innføring av ny grunnlov som la grunnlaget for representativt (demokratisk) styre i landet og som ble utarbeidet i oposisjon mot enevelde og datidens stormakter (altså en form for demokratisk anti-imperalistisk handling). Dette sammen med den tyske okkupasjonen gir norsk nasjonaldag en helt annen karakter enn andre lands nasjonaldag hvor nasjonaldagen blandes sammen med fortellinger om imperialistiske bragder skjedd over lang tid. Men med alle kriger som nå Norge deltar i, så risikerer vi at fortellingen om Norge isteden blir en fortelling om et imperialistisk medløperland.

 14. AvatarComrade Pootie // 2016-05-19 kl 18:51 //

  Jeg forstår meg ikke helt på venstre fløy som ser alt i et raseperspektiv. Det er bare de som ser de ‘hvite’ i 17. mai. Det er irrelevant for alle oss andre

 15. AvatarD. Jacobs // 2016-06-01 kl 07:50 //

  17. mai har ingen betydning lenger etter at Grunnloven ble opphevet ved innmelding i EU, unnskyld !! EØS mener jeg .. og nå snart andre over-nazi’jonale avtaler .. det hele er kun en kulisse av en dag med nymilitarisme som lurer like utenfor døra.

Kommentarfeltet er lukket.