– Trist og vemodig når Egon Olsens fengsel legges ned

FOTO: Wikimedia

Stortinget har vedtatt å legge ned Oslo fengsel avdeling Botsen. Bayer’n blir inntil videre.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Kristine Margrethe Piñanez

Det er trist og vemodig, og urimelig, at de velger å legge ned Botsfengslet. De ansatte kan ende opp i en situasjon der de blir flyttet mot sin vilje, sier Farukh Qureshi, Leder av Oslo Fengselsfunksjonærers Forening til Radikalportal.

Bygget har en historisk verdi og har drevet god straffegjennomføring, det er en godt etablert kultur, mener Qureshi, og legger til at de innsatte syns det er trist. De har skrytt av kulturen som Oslo fengsel har og har hatt.

Det antas at det vil koste en halv milliard å rehabilitere Botsen, men Regjeringen velger å bevilge penger til å leie fengselsplasser i Nederland.

Hadde de rehabilitert Botsen hadde de hatt plasser i flere ti år fremover i tid, i stedet for å måtte fornye etter tre år i Nederland, sier Qureshi.

Sopp og råte

Fengselsleder Øyvind Alnæs sier til Osloby at han helst ville sørget for at dette ble verdens beste fengsel, men Stortinget har vedtatt å legge ned Botsfengselet, Oslo Kretsfengsel avdeling A (Botsen), på grunn av omfattende moderniseringsbehov og store sopp- og råteskader.

De ansatte mister ikke jobbene sine, men blir overført til Ullersmo fengsel, med 96 nye plasser, og Indre Østfold fengsel avdeling Eidsberg som får bevilget 85 nye plasser.

Direktør Harald Nicolaisen i Statsbygg sier til Osloby at dersom ingen andre statlige aktører har bruk for fengselet og ingen ønsker å kjøpe det når det blir lagt ut for salg, kan i verste fall 18.000 kvadratmeter bli stående tomt.

Egon Olsen og bayerøl

Botsfengselet, avdeling A, er et tidligere landsfengsel og fra 1975 ble det en del av Oslo fengsel. Arkitekten Heinrich Schirmer ønsket at fangene skulle bli holdt adskilt for å ikke bli påvirket negativt av hverandre. I stedet for er fengselet blitt en arena der fanger opplever en hyggelig kultur i biblioteket og med RøverRadioen.

Botsfengselet ble åpnet i 1851 og bygget er fredet. I Olsenbanden-filmene sjekket Egon Olsen jevnlig inn på Botsen etter deres mislykkede kupp. Oslos Kretsfengsel avdeling B (Bayer’n) skal fortsette, men også der trengs rehabilitering. Hvordan det skal skje, er usikkert.

Avdeling B var tidligere ikke et fengsel, men Christiania Aktie-Øl-Bryggeri i 1872. Tilnavnet Bayer’n kom av 1800-tallet mest populære øl, bayerøl.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned