Med halvåpne trutmunner, stiletthæler og soveromsblikk – Miss Universe er kåret

Foto: Barry Peters

Klart utseende er det missekonkurranser handler om. Å påstå noe annet er hyklerisk og latterlig.

Julie Nordtømme
Om Julie Nordtømme (17 artikler)
Julie Nordtømme har en MA i engelsk litteratur og historie fra Edinburgh og Berlin, og er for tiden frilanser i Oslo.

Da var det den tida på året igjen – et stort antall av verdens nasjoner kommer sammen for å kåre universets vakreste dame i ei mølje av paljetter, pupper og stive blekede smil. Forrige søndag ble Paulina Vega fra Colombia kåret til Miss Universe 2014, etter at de originalt 88 deltagere ble spikket ned til en håndfull på en luksusresort i Florida.

Kvalmende rituale
Et kvalmende rituale fra 1950-tallet i Amerika, har de siste tiårene blitt big business for TV-kanaler, kles- og kosmetikkgiganter og industritopper som Miss Universe Organisation-eier Donald Trump, og konkurransens seertall øker hvert år.

År etter år settes kroner på perfekt stylede hoder, og små avskudd av originalversjonene av missekonkurransene skyter i været: skjønnhetsidealer er markedsførbare, dess mer uoppnåelige dess bedre. Deltagerne er 18-24 år gamle kloner eller fireåringer, sparklet i sminke og høye på sukker og koffein.

Verdens beste barbiedukke
At det var gunstig å konkurrere om å være den perfekte femtitallsdama på nettopp 1950-tallet er nå en ting, men at ritualet holdes i gang i dag, er hinsides latterlig for dagens kvinner. De vage grunnene som gis for å godskrive de årlige paljettparadene er at «folk fra hele verden bringes sammen av Miss Universe», men av hvilken grunn? For å diskutere politikk, fremme diplomati og gjensidig kulturell forståelse? For å sammensveise en felles kamp for kvinnerettigheter verden over? Neida. For å konkurrere om å være den beste barbiedukka. Og det er bare toppen av det uhumske isberget som er dagens missekonkurransekultur.

Skjønnhetskonkurranse for fred i verden
Først litt bakgrunn, for de av dere som ikke har brukt de siste par dagene på å lese dere opp på missekonkurransens historie. Miss Universe er en av “de fire store”: Miss World, Miss Universe, Miss International og Miss Earth. I tillegg kommer Miss America, som får mye oppmerksomhet i amerikansk media året rundt.

Miss World er den eldste internasjonale “skjønnhetskonkuransen” og oppstod i UK i 1951. Miss International påstår å ikke bare være en konkurranse basert på utseende, fordi deltagerne der er forventet å tjene som «skjønnhets- og fredsambassadører» for å fremme «fred i verden, godvilje og forståelse». Men man må jo selvfølgelig også være usedvanlig pen, da. Miss Earth påstår å ha som sitt største mål å «øke bevissthet rundt miljøproblemer, både nasjonalt og globalt». Ja, og å vise fram og reklamere for turistmål. Ingenting er jo mer miljøbevisst enn å hoppe på privatjeten sin for å besøke fine steder i Filippinene som man har blitt vist av pene damer på TV.

Og sist men ikke minst: Miss Universe-konkurransen var først eid av klesselskapet Pacific Mills fra California, og er en del av Miss Universe Organization, som i 1996 ble kjøpt opp av den uspiselige business-mogulen Donald Trump, med NBC som medeier. Deltakere må være mellom 18-24 år, kan ikke være eller ha vært gift, kan ikke ha barn, og må se «sunn og vakker» ut. Konkurransen hadde først kun en bikinidel og en aftenkjoledel, men i senere tid blir deltagerne også stilt et par spørsmål. Sannsynligvis for å sjekke at ingen av dem er roboter eller avatarer.

Bikinier, stiletthæler og rumpeklister
At en konkurranse som går ut på å dømme pene damer fra hele verden eies av en av Amerikas mest beryktede og rikeste businessmenn er ubekvemt i seg selv. Trump er kjent for store eiendommer, TV-showet The Apprentice og en hentesveis fra helvete. Og at han planla å prøve å stille til presidentvalget i 2012.

Miss Universe er også «product placement»-himmelen for alle selskapene som har varer med i sirkuset: bikinier, stiletthæler, sminke, hårprodukter, rumpeklister, aftenkjoler, «nasjonalkostymer» og spraybruningsprodukter dekker damene fra topp til tå, og vises til millioner av seere.

Kvinner som objekter
Og sist men ikke minst, i år ble Trump National Doral i Miami vist fram som et beach resort, dryppende i bikinikledde damer. Sa noen rikmannsguttetur? Det er ingen tvil om at Miss Universe er en god investering for Trump, som i et intervju selv påstår at missekonkurranser bare handler om utseende, uansett hva offisielle utsagn påstår. «Selvfølgelig handler det om stor ytre skjønnhet,» sier Trump til en kvinnelig reporter. «Vi kunne vært politisk korrekte og sagt at utseende ikke spiller noen rolle (5:05), men det er jo innlysende at det gjør det. Slik som det faktum at du ikke hadde hatt jobben din hvis du ikke hadde vært pen.»

Miss America Organization kan mase så mye de vil om at de deler ut studiestipender, og Miss Earth kan skrike om miljø alt de vil. Disse er konkurranser designa for å kåre DEN PENESTE DAMA I VERDEN. Og hvorfor gjør man det? Jo, fordi objektifisering av kvinner selger, og dette, som det meste annet, handler om penger. Enkelt og greit.

Små-lugubre eskortepiker
Jeg tok en titt på «deltagere»-sida til Miss Universe, og var et øyeblikk overbevist om at et popup-vindu med små-lugubre eskortepiker fra Las Vegas hadde kommet seg gjennom Google Adblock. Neida, det var de airbrusha bikinibildene av årets deltagere det, med halvåpne trutmunner, stiletthæler og soveromsblikk.

Selve kåringen er en noe langdryg affære: deltagerne går innpå arenaen med sitt lands flagg, og etterpå et kostyme som skal representere landet sitt, gjerne med mye synlige bein og stor fjærpryd. Så internasjonalt! De gjenværende femten deltagerne får så spankulere rundt i rosa bikinier, mens seerne får lære om personlighetene deres og frivilligarbeidet de har gjort, og dommerne velger bort fem av dem som ikke holder midjemål. Så stiller ti av dem opp i aftenkjoler, til bare fem står igjen. Etter tre timer med damedømming, og rekordtallet 4,7 millioner seere hos spanske Telemundo alene, ble Paulina Vega kronet.

Trump rådet henne til å «forbli jordnær» i sin «regjeringsperiode» som skjønnhetsdronning. Lett og si for ham, det: han slipper å stavre rund i stiletthæler i et helt år!

Forstyrrende barnekonkurranser
I sangen «Pretty Hurts» synger Beyoncé om den psykologisk skadelige dimensjonen i missekonkurranser, og viser scener fra catwalktrening, ekstremdietter og et brutalt miljø, med et klipp fra sin egen talentkonkurransefortid i begynnelsen av videoen. Jeg har hørt mye mas om at Beyoncé har personlige trenere og en ekstravagant kjendislivsstil, men jeg syns hun skal ha for å belyse et viktig tema, og en kultur som ødelegger livskvaliteten til mange unge kvinner.

Her snakker jeg da om barnekonkurranser, et enda mer tydelig forstyrrende aspekt av spesielt Amerikas missekultur, som vises i TV-programmer som Toddlers & Tiaras og Here Comes Honey Boo Boo. Programmene er designet for å vise fram de verste sidene av «pageant moms», med hjernevaska smårollinger som paraderes foran voksne paneler i bikinier og Shirley-Temple-parykker. Disse er noen av de mest sette programmene på amerikansk TV, og en forskningsartikkel hos Psychology Today har gitt fenomenet navnet “Achievement by Proxy Distortion.” Denne diagnosen handler om foreldre som lever gjennom barnas konkurransesuksess, til et punkt hvor de ikke lenger ser forskjell på barnets vinnersuksess, og dets virkelige behov.

Kynisk konkurranse
Jeg husker da jeg var 12 år gammel og vi ved en tilfeldighet så Lille Frøken Norge på kino, hvor missevinner-stemora, spilt av Ingrid Lorentzen, fettsuger den seksårige dattera si og ender opp med å jage datterens konkurrent (og sin manns datter) med øks. Fytti katta, tenkte jeg, så gale kan ikke folk være. Senere kom jeg over filmen Drop Dead Diva, hvor en sprø «pageant mom» dreper datterens konkurrenter en etter en. Dette må være overdrevet, tenkte jeg, men etter litt googling og en youtube-runde med Toddlers & Tiaras er jeg ikke særlig skeptisk lenger.

Elendig premie
Som Sonia Saraiya hos Salon Magazine sier om Miss Universe 2014, er Trump forutsigbart nok Trump, og selskaper forutsigbart nok selskaper. Det som er virkelig overraskende er ikke at konkurranser som Miss Universe eksisterer, men at kvinner verden over er villige til å konkurrere for en så latterlig dårlig premie.

Gevinsten for å bli Miss Universe er privilegiet å få lov å være Miss Universe i ett år. Joda, noen mediaoppdrag, litt modellvirksomhet kanskje, men ikke særlig mer. Men det er her vi har misforstått. Det var ikke Paulina Vega som vant på søndag, det var NBC, Trump, Telemundo og alle produktselskapene, det. Og hva kan vi gjøre for å endre på dette? Veldig lite, bortsett fra å slutte å se på.

Bikkjer på et hundeshow
Hjemmesiden til Miss Universe Norway forteller at «å delta i internasjonale skjønnhetskonkurranser er like vanskelig og krevende, og vel så spennende, som å delta i toppidrettskonkurranser. Skjønnhetsutøvere kan derfor sammenlignes med å være toppidrettsutøvere.»

Javel, la oss da heller begynne med en eller annen idrett som ikke krever rumpeklister og push-up BH, mens man spankulerer rundt foran dommere som bikkjer på et hundeshow. Og så kan vi jo tuppe tupeen av Donald Trump hvis vi skulle komme til å treffe på’n, og fortelle ham akkurat hva vi synes om kvinnebildet konkurransen hans fremmer, og hva vi mener om den motbydelige sexistiske kommentaren han kom med til den reporteren. Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men jeg har begynt å spare penger til en billett til New York.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

31 kommentarer på Med halvåpne trutmunner, stiletthæler og soveromsblikk – Miss Universe er kåret

 1. Dette er tross alt en gladnyhet i forhold til den eskalering som nå skjer i Ukraina.

  • Ja, verden står overfor nesten uoverstigelige klimautfordringer. Samtidig som en ideologi som ønsker å dekke til og usynligjøre halvparten av menneskeheten er på frammarsj. Her til lands fokuserer feministene på perifere missekonkuranser som folk flest knapt vet finner sted. I Sverige fokuserer feministene på verdensproblemet «menstruasjon».

 2. Avatartrondandreass // 2015-02-07 kl 16:18 //

  Og jeg som trudde Ottar var dæv.

 3. Har en bare ytre skjønnhet kommer en ikke så langt, men er du smart i tillegg så er det håp

 4. AvatarMrBlazeAxe // 2015-02-07 kl 22:48 //

  Er enig med flesteparten av synspunktene dine, men kunne du ikke også skrevet om Mister Universe konkuransen også Julie?

 5. AvatarComrade Pootie // 2015-02-07 kl 23:09 //

  Disse missekonkurransene er noe man står helt fritt til å velge å se eller ikke. Altså et valgfritt irritasjonsmoment. Ingenting galt i å være negativ til missekonkurranser, men da er løsningen ganske innlysende, nemlig å skifte kanal. Når artikkelforfatteren her tydelig har en dyp forakt for slike konkurranser, burde jo den saken være ganske enkel og grei.

  Tv-programmet til Miss World har vel opp mot en milliard seere, og er også for mange kvinner selve drømmen å delta i. Åpenbart er dette mennesker som har glede av disse konkurransene, både deltagere og seere. Når du likevel ikke har noen interesse av å se på dette er det jo rimelig intolerant å skulle ta dette valget for alle andre også. Selv synes jeg Paradise Hotel er et grusomt TV-program og velger å ikke se på det, men det kunne da aldri falle meg inn å ødelegge gleden for de som har interesse av å se på eller delta i det. Noen liker det ene, andre liker det andre.

  Fei før egen dør, og vis respekt for andre menneskers egne valg så blir det så mye hyggeligere for alle.

  • AvatarWibekeBergheim // 2015-02-12 kl 17:24 //

   Selvsagt er det valgfritt å se på. Og å la være å irritere seg. Og det samme gjelder for deg. Du kan la være å lese artikler som irriterer deg. Jeg ser heller ikke disse TV-showene, ei heller Paradise Hotel, men jeg synes det er helt riktig at det settes et kritisk blikk på de nevnte, denne gangen missekonkurranser, fra noen som har satt seg inn i det.

   Og trivelt synes jeg ikke du skal kalle det. Noen sitter å tjener store penger på å stille ut damer (eller la oss kalle det mennesker, det gjelder også menn og barn).

 6. Det er uendelig bra at vi har Julie Nordtønne og den radikale portal som her med «klar tale» kan ta for seg den postmoderne kvinnekamp og de virkelig vanskelige sakene i verden. Det er jo en helt ufattelig tragedie at noen få kvinner som ønsker det skal få lov til å vise seg frem i en skjønnhetskonkurranse, bra vi ellers bare har ubetydelige fillekvinnesaker her i landet som at titusentalls kvinner i det «moderne Norge» er kjønnslemlestet, tvangsgiftet med nære slektninger, flere lever under konstante trusler om æresdrap, ofre for grove overfallsvoldtekter, burkatvang m.m. Stå på Nordtønne! En velfortjent skål til deg, klirrende «i bland vores gode sælskabs» rødvinsglass!

 7. AvatarPepsigro // 2015-02-08 kl 10:11 //

  Har Radikal Portal begynt å publisere oppfordringer om voldsbruk nå?

  «Og så kan vi jo tuppe tupeen av Donald Trump hvis vi skulle komme til å treffe på’n,»

  Det er ikke geit.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-02-09 kl 11:14 //

   Ja, det er jo praktisk talt en drapstrussel. Noe av det aller groveste jeg har sett i min tid på denne planeten. Grufullt! Barbarisk!

   • AvatarGoing Kronos // 2015-02-09 kl 16:56 //

    Hvorfor slettet du min kommentar Joakim?

   • AvatarPepsigro // 2015-02-09 kl 18:47 //

    Det er det ikke, men det bør være mulig å uttrykke sine meninger uten å oppfordre til voldsbruk. Dette er lavmål.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2015-02-10 kl 00:12 //

     Tupetupping. Det er ganske alvorlige greier.

     • AvatarPepsigro // 2015-02-10 kl 00:32 //

      Det er voldsbruk, men når det er sagt, så er det jo ikke uvanlig at man ser mellom fingrene med slikt i perifere politiske miljøer.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2015-02-10 kl 01:37 //

      Vi har hatt en del diskusjoner på dette innad i voldsvenstre og funnet ut at tupetupping er et enormt problem som vi må ta skikkelig alvorlig.

      Du vet vel forresten at det aller meste av alvorlig politisk vold i dette landet har kommet fra det rasistiske ytre høyre (ser nå bort i fra diverse regjeringer krigføring)? At all ikke-statlig politisk terrorvirksomhet har kommet fra det rasistiske ytre høyre?

      https://radikalportal.no/2014/01/28/politisk-terror-i-norge-etter-1945/

     • AvatarPepsigro // 2015-02-10 kl 18:00 //

      Jaja, at du ikke tar problemstillingen på alvor kan man vel strengt tatt kun ta til etterretning.

     • AvatarJan Runar Brunsvik // 2015-02-11 kl 13:26 //

      Pepsigro har faktisk ett poeng, og du viser hvor feig du er ved å bare latterliggjøre det. Prinsipiell tenkning og intellektuell redelighet ligger ikke helt for deg, gjør det vel Møllersen? Eller jo, så lenge det følger dine ideologiske overbevisninger. Jeg synes det er veldig bra at du avslører selv hvilket nivå du ligger på, intet bedre enn at debattanter avkler seg selv og sin mangel på redelighet. Det kunne kanskje være en tanke å overlate arbeidet som moderator til en mer moden person?

  • Donald Trump har for øvrig heller ingen tupé, men en særdeles elegant hentesveis!

  • AvatarWibekeBergheim // 2015-02-12 kl 16:57 //

   Jeg tviler på at skribenten mente det bokstavelig at hun skulle dra over og rote til sveisen til den omtalte. Jeg hadde ikke tatt det så alvorlig hadde jeg vært deg, og slettes ikke tolka det som oppfordring til vold. Og jeg er enig med deg, jeg synes heller ikke dette har noe med geit å gjøre.

   • AvatarPepsigro // 2015-02-12 kl 17:19 //

    Hva intensjonen med uttalelsen er, er egentlig ikke så interessant. Det er en beskrivelse om at skribenten ønsker å utøve vold mot en navngitt person. Det passer ikke inn i en sivilisert debatt.

    • AvatarWibekeBergheim // 2015-02-12 kl 17:40 //

     Jeg mener at dette høyst er en sleivete kommentar, du mener det er oppfordring til vold. Jeg hører hva du sier, men det var nok ikke ment slik du oppfatter det, det er jeg sikker på.

     Skribenten leser nok kommentarfeltet, og vil få med seg din mening rundt dette, og ta det med seg til neste gang.

 8. Avatarflæskogbananer // 2015-02-08 kl 13:38 //

  Skjønner ikke greia med missekonkurranser. Velger derfor å ikke se dem. Har noen lyst å delta eller se på, er det ikke opp til meg å hindre dem.

  Utseendefokuserende konkurranser finnes for begge kjønn, om man ikke liker dem, så velg å ikke se på. For menn finnes Mr. Universe og Mr Gay, begge konseptene er like hjernedøde som Ms america, men deltakerne kan være oppegående intelligente mennesker likevel.

 9. AvatarBeate Henriksen // 2015-02-08 kl 16:15 //

  Hvorfor snakker dere bare om tøys? Kiev-regimet bedriver folkemord øst i Ukraina nå, og alt dere maser om er missekonkurranser? Skam dere.

  https://www.youtube.com/watch?v=bIPCvCERghQ

  • Ja, verden står overfor nesten uoverstigelige klimautfordringer. Samtidig som en ideologi som ønsker å dekke til og usynligjøre halvparten av menneskeheten er på frammarsj. Her til lands fokuserer feministene på perifere missekonkuranser som folk flest knapt vet finner sted. I Sverige fokuserer feministene på verdensproblemet «menstruasjon».

 10. AvatarGoing Kronos // 2015-02-08 kl 19:40 //

  Er du et nettroll Julie? Jeg lurer siden du for ikke lenge siden skrev følgende: «Arenaen dette foregår på er naturligvis internett – der kan sinte menn og kvinner være anonyme, og ta ut aggresjonen sin fra komfortsonen foran egen dataskjerm. Det er flere typer troll som gjør det ubehagelig å være frittalende kvinne på nettet: de som går til personangrep» Hvordan henger det sammen med at du skriver «Og så kan vi jo tuppe tupeen av Donald Trump hvis vi skulle komme til å treffe på’n». Jeg er sikker på om noen skrev i kommentarfelt at de skulle rive av deg håret så ville du kalt det netthets….så hvordan vil du egentlig ha det?

 11. AvatarTrygve Hagland // 2015-02-09 kl 18:19 //

  Julie Nordtømme !! Jeg synes du har en helt håpløs artikkel,der du rakker ned på,latterliggjør en hel «næring»,som i deler av verden er utrolig populær.Det at du i din (lille) verden ikke liker dette er helt greit,men når du setter deg til dommer over missekonkuranser generelt,da synes jeg ikke det er greit.Da synes jeg det er litt tåpelig og husk,det du skriver forteller svært mye om deg.Du burde heller «ta tak i» noe som virkelig betyr noe,foreksempel disse tullingene som driver og kriger hele tiden.Tenk hva vi kunne fått til hvis det var fred i verden.

  • AvatarWibekeBergheim // 2015-02-12 kl 17:11 //

   Når ei næring er så stor og så populær mener jeg det er helt riktig at fenomenet ses på med kritiske øyne. Og det er mulig å ha to tanker i hodet på en gang for de aller fleste av oss. For alt vi vet er skribenten også opptatt «disse tullingene som driver og kriger».

 12. AvatarKentReichbornKjennerud // 2015-02-16 kl 19:15 //

  For mange år siden hørte jeg om en jente i omgangskretsen som i en alder av 17 år hadde begått kunststykket å skrive en fiks ferdig roman. Den ble sendt til forlaget, som riktignok refuserte det hele. De svarte at romanen var god, men ikke god nok til å bli trykket.

  ”Og bra var det,” sa en av de mer forstandige menneskene som jeg har hatt gleden av å bli kjent med. Jeg undret meg lenge og vel over hvorfor det var bra at denne talentfulle ungjenta ikke fikk oppleve gleden det er å bli antatt av et forlag.

  Flere år senere hadde jeg en diskusjon med en gjeng nyklekkete tenåringer. Temaet vi balet med var skjønnhetskonkurranser for barn – bra eller dårlig? Gutta var i det store og hele uinteressert i emnet, gutter er nå en gang et par år etter sine samtidige jenter i modenhet. Noe å tenke på for tilhengere av den kompromissløs Enhetsskolen.

  I alle fall diskuterte jentene temaet og fant ut at de var negative. ”Hvorfor mot?” spurte jeg. ”Jo,” svarte den mest oppegående av dem, ”for det er så fælt for de som taper.”

  Hun uttrykte seg helt korrekt i henhold til samtidens idealer. Vi lever i gode tider. Og i gode tider utvikles det, sånn eller sånn, alltid en forståelse av mennesket som et gebrekkelig vesen som trenger å beskyttes mot den vemmelige verden. Misforstått humanisme gjødsles altså av et betydelig produksjonsoverskudd.

  ”Jeg er også mot,” svarte jeg, ”men av akkurat motsatte årsak, jeg er mest av alt bekymret for vinneren.” I samme øyeblikk slo det meg hvorfor den forstandige mannen mange år tidligere hadde priset seg lykkelig over at den flinke 17 åring hadde blitt refusert.

  Man vil nå en gang det beste for sitt avkom. Nettopp derfor er det så trist når foreldre ikke skjønner at å frarøve barnet opplevelsen av tilkortkommenhet og nederlag, er å gjøre dem en bjørnetjeneste. Det er langt bedre å møte veggen i unge år når beinene i kroppen er myke og ikke brekker så lett. Så lenge de fornuftige voksne som har med barnet å gjøre, formår å hjelpe det til å fordøye nederlaget, så går det helst godt. Men akkurat der kan det skorte, for mange voksne nå til dags ser ikke poenget med å møte veggen.

  PS
  De to lengst til høyre er jo avgjort de peneste, nummer to fra høyre har jo de mest fantastiske leggene også. Holder helt klart en knapp to nummer to fra høyre. Super skjønn!

 13. Dette er når feminismen går for langt og man skal kritisere kvinner/jenter fordi de ønsker å være kvinnelige og pene og delta i konkurranser som handler om det. Lol, trist at noen hater dette så mye. Er enig i at slike konkurranser for barn er unødvendig, men og ha misse-konkurranser må da være helt greit. I norge er man kanskje sjalu på utseende til en del av de latinamerikanske jentene, hvilket jeg forstår. De er de peneste i verden er min mening. Altså ikke så rart at venezuela, colombia, puerto rico etc. har mange seire. hvis dette ikke er noe for deg, slutt å følg med å finn på noe annet. Når en snakker om sunt kroppssyn etc. kan jeg fortelle deg at de fleste jentene i disse landene har et mye mer sunt selvbilde enn her til lands. Mer selvtillit og de evner å skille viktige ting fra mindre viktige, mye mer enn de fleste norske bortskjemte jenter. Så kanskje en heller skal være villig til å være litt mer åpen for andre kulturer og innse at vi ikke vet alt best i dette lille landet i nord. For mange av jentene i disse konkurransene står mye på spill, kanskje også selve livet da de lever i brutale og farlige byer. Å vinne en slik konkurranse kan være veien ut av fattigdom og konstant frykt for mange av dem. Hva ville du valgt?? Så være litt forsiktig når du kritiserer valgene deres…. du har ikke levd i noen av verdens farligste byer, på noen få dollar. Greit nok at du synes det er en objektivisering, men jeg kan fortelle deg at det problemet er større i Norge enn i mesteparten av verden. Feministene tenderer desverre nå til å ville bryte ned de naturlige forskjellene mellom kvinner og menn og gjøre alt likt. De skaper et samfunn vi ikke ønsker. La jeneter få være jenter og menn menn. En viss kjønnsforskjell er sunt og riktig. Norge er på feil vei her desverre….

Kommentarfeltet er lukket.