Topp i konsulentgiganten McKinsey: – Hvorfor jobber ikke niåringer på fabrikker?

McKinsey-topp Dominic Barton. Foto: World Economic Forum/Oh Jaehyuk

Dominic Barton fra McKinsey sier til Dagens næringsliv at han vil ha niåringer i arbeid på fabrikker og obligatoriske opphold i Afrika og Asia for alle innen fylte 12 år. Dette for å tilpasse seg markedet og for at Norge skal tjene mest mulig penger.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

— Hvorfor setter vi 14 år gamle gutter og jenter bak pulter åtte timer i strekk? Jeg mener det er galskap. Hvorfor jobber ikke niåringer på fabrikker? Det høres politisk ukorrekt ut, men jeg mener det faktisk, sier Dominic Barton i et juleintervju med Dagens Næringsliv.

På årets siste dag fortalte den nylig av gåtte toppsjefen om sine visjoner for utdanningssystemet hvor han ser for seg at private selskaper samarbeider tett med skoler og universiteter for å forme dem etter arbeidslivets behov fra en tidlig fase.

LES OGSÅ: Dette tjener rikingene som vil kutte i lønna til vanlige folk

Barton er ifølge Dagens Næringsliv nå partner og sitter i den internasjonale ledelse av selskapet hans satt helt i toppen for i ni år inntil 2018. McKinsey-mannen mener at Norge bør sende landets barn på obligatoriske opphold på andre kontinenter før fylte tolv.

Faksimile Dagens Næringsliv.

— Det jeg ville vært opptatt av hvis jeg var dere er å forbli globale. Jeg ville gjort det obligatorisk i utdanningssystemet at man må tilbringe tid i Asia eller Afrika innen man er tolv år. Asia og Afrika kommer til å være markedene deres, sier han til næringslivsavisa.

McKinsey-konsernet er verdt over 10 milliarder dollar, opererer i 127 land og tjener penger ved å rådgi både offentlige institusjoner og private selskaper. De har mottatt kritikk for å drive med såkalt skatteplanlegging hvor penger gjemmes unna skattemyndigheter og flyttes til skatteparadiser.

Ifølge Dagens Næringsliv har NAV brukt 300 millioner kroner på konsulenttjenester fra McKinsey i årene 2014 til 2018 og selskapet hadde i 2017 en omsetning på 670 millioner kroner i Norge.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned