Venstrebølgen fortsetter i Latin-Amerika: Dilma sikret gjenvalg

Foto: Fabio Rodriguez Pozzebom

For fjerde gang på rad vinner det fagforeningsvennlige Partido Trabalhadores presidentvalget. Høyresidekandidaten Aécio Neves måtte bite i det sure eplet etter en jevn valgkamp.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Med 51,6 prosent av stemmene har Brasils president Dilma Rouseff vunnet fire nye år i sjefsstolen i Brasil. Etter at Hugo Chávez vant valget i 1998 har fremdeles ingen statsledere fra venstresida tapt makta ved valg i Latin-Amerika.

Da at seieren hadde blitt bekreftet forlot Dilma Rouseff presidentboligen til fordel for festen Arbeiderpartiet, Partido Trabalhadores (PT), hadde forberedt. Ifølge avisa Folha de São Paulo talte den gjenvalgte presidente til forsamlingen side om side med sin forgjenger, eks-president Lula da Silva. Lula var en av grunnleggerne til PT og pekte selv ut Rousseff som sin etterfølger.

Mot korrupsjon
En strålende fornøyd valgvinner holdt en tale med lite politisk innhold. Mye av fokuset var på å holde nasjonen samlet etter det som har blitt betegnet som en tøff valgkamp. Hun lovte imidlertid å fortsette kampen mot korrupsjon og straffefrihet for korrupte, og å vie særlig oppmerksomhet til landets kvinner, svarte og ungdom.

Høyrekandidaten Aécio Neves gjorde det klart best i de rike delstatene i sør mens Rousseff gjorde det sterkest i de fattigere delene av landet i nord og nordøst. Den rødeste delstaten ble Maranhão hvor hun vant 78,76 prosent av stemmene. Om ikke det var rødt nok kommer den nyvalgte guvernøren fra Det brasilianske kommunistpartiet.

Illustrasjonen viser delstatene der Dilma Rousseff fikk flertall i rødt.

Illustrasjonen viser delstatene der Dilma Rousseff fikk flertall i rødt.

Selv om seieren var knapp og dialog ble vektlagt kom det ingen løfter om å sitte stille i båten.

— Noen ganger i historien har de jevne resultatene produsert sterkere og raskere forandringer enn de klare seirene. Det er også min forventning.

Videreføring av sosialpolitikk og regional integrering
Gårsdagens valgresultat betyr at Brasil fortsetter sosialreformene som har brakt titalls millioner av mennesker ut av ekstrem fattigdom. Alt fra sosial boligbygging og subsidiert gass til en flerdobling av minstelønna har hjulpet mange av de som har hatt det tyngst. Den største reformen og det mest omtalte programmet er ‘bolsa família’ som består av kontakthjelp til fattige barnefamilier under vilkår av at barna går på skole og deltar i vaksineprogrammer.

Brasils utenrikspolitikk er kanskje det som ville blitt endret mest ved et regimeskifte. Siden Lula kom til makta i 2003 har Brasil gjort seg bemerket som en selvstendig global aktør med mindre avhengighet av USA. De har samarbeidet tett med andre latinamerikanske land for å styrke det regionale samarbeidet gjennom avtaler som Unasur og Mercosur. Lekkede dokumenter fra WikiLeaks viser hvordan USA i lengre tid har prøvd å få Brasil på andre tanker uten hell.

112,6 millioner brasilianere møtte opp for å stemme i den andre valgomgangen, et oppmøte på 78,9 prosent. I Brasil er det påbudt å stemme ved valg.

Etter at Hugo Chávez vant valget i 1998 har ingen latinamerikanske venstresideledere blitt stemt fra makta. Fernando Lugo og Manuel Zelaya i henholdvis Paraguay og Honduras ble utsatt for kupp, mens f.eks. Michelle Bachelet måtte ta en pause på fire år fordi hun ikke kunne stille til gjenvalg.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned