Norske høyreekstreme støtter krigføring i Ukraina

Foto: Nessa Gnatoush

En høyreekstrem ukrainsk kommandant hevder nordmenn står i kø for å støtte opp om kampen mot de pro-russiske opprørerne i Ukraina.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger og Joakim Møllersen

Lederen for den høyreekstreme Azov-bataljonen, Oleg Odnorozjenko, hevder overfor TV2 at bataljonen har god kontakt med «norske patrioter» som hjelper og støtter den væpnede gruppens kamp så godt de kan.

–  Det er vanskelig å si hvor mange som faktisk har lyst til å kjempe, men når det gjelder moralsk støtte, pengestøtte og materiell har flere ti-talls nordmenn bidratt, hevder han overfor TV2.

Det er ikke kjent hvilke grupperinger Azov-bataljonen har kontakter med i Norge men det skal etter hva Odnorozjenko hevder dreier det seg om hva han kaller nasjonalistiske meningsfeller. Azovbataljonen kjemper med den ukrainske regjeringens velsignelse.

Europeisk støtte
Azov-bataljonen er sett på som en av de mest høyreekstreme gruppene som kjemper i Ukraina og bataljonen er satt sammen av frivillige unggutter, ofte uten militær bakgrunn. Den høyreekstreme grupperingen får støtte fra regjeringen i Ukraina mot separatistene i øst. Alle i bataljonen skal være ihuga nasjonalister og ifølge TV2 hadde flere av soldatene malt hakekors på hjelmene sine. Odronozjenko nekter dog for at gruppen er fascister.

– Vi er ukrainske nasjonalister, hevder han.

Les også: Nazistenes flukt fra nazismen

Azov-bataljonen bruker flere nazistiske symboler i uniformeringen sin, som wolfsangel og sort sol.

I tillegg til de lokale ungguttene skal bataljonen ha tiltrukket seg soldater fra store deler av Europa. Overfor Tv2 hevder Odnorozjenko at gruppen for tiden har blant annet svensker, franskmenn og italienere i sine rekker.

Man vet at flere svenske nazister har kriget for Azov, deriblant Michael Skilt som har fortalt BBC at han har vært i skuddvekslinger.

En anne svensk nazist som stakk ned den svenske antifascisten Showan Shattak, natt til 8.mars, hadde nylig kommet hjem etter å ha deltatt i den ukrainske borgerkrigen sammen med en fascistgruppering som kjemper sammen med regjeringsstyrkene mot separatistene i øst.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned