Fem varslere som forandret verden

Tross risiko for forfølgelse, uthengning, tortur og fengsel finnes de som velger å følge sitt moralske kompass når de har beviser for at mektige krefter står bak forbrytelser. Noen av varslerne forandrer verden.

Foto: Bradley Manning Support Network

I går, 13. juni, er det 32 år siden Daniel Elsberg lekket de såkalte Pentagon Papers til New York Times. De hemmeligstemplede dokumentene avslørte at den amerikanske regjeringen visste tidlig at Vietnamkrigen sannsynligvis ikke kunne bli vunnet og at en fortsatt krigføring førte til større amerikanske tap enn hva som tidligere hadde blitt offentlig innrømt.

Ellsberg ble av mange ansett som en helt, av andre en forræder, og er til den dag i dag ansiktet til varslere som risikerer et liv bak fengselsmurer for å følge sin samvittighet og melde fra om overgrep og løgn i statens navn.

I dag er varslere og avløringene de står bak i vinden som aldri før. Radikal Portal gir deg derfor 5 varslere som endret verden.

Les også: 11 nettsider for radikal nyheter

1. Edward Snowden
Den 29 år gamle teknikeren jobbet for en kontraktør av NSA (National Securety Agency), verdens største etterretningsorganisasjon da han forlot alt og og alle, dro til Hong Kong og lekket bevis for at USA sto bak omfattende overvåkning på internett. E-post, chat og søkehistorie til hvem som helst hos alle de største internettselskapene, som Google, Apple, Microsoft og Yahoo, er blant det man nå vet at amerikansk etterretning kan snoke seg inn på takket være Snowden.
Daniel Ellsberg har kalt Snowdens lekkasje den viktigste i historien. Tiden vil vise.

Les også: Mobilbankene overvåker deg

2. Bradley Manning
I Fort Meade pågår en rettsak mot mannen som lekket de famøse amerikanske ambassadepapirene, samt logger fra krigene i Afghanistan og Irak og videoen der amerikanske soldater skyter og dreper ubevepnede irakere fra et helikopter og godter seg over drapene.

3. Julian Assange
Som grunnlegger og sjef for WikiLeaks er ikke Assange en varsler selv, men få om noen har betydd så mye for varslere og deres muligheter til å gjøre en forskjell som australieren. Han sitter for tiden på den ecuadorianske ambassaden i London for å unngå arrest. Han er ettersøkt grunnet mistanke om seksuelt overgrep i Sverige, men svenske påtlalemyndigheter nekter å avhøre ham i London på tross av at slikt ikke er unormal prosedyre. Assange frykter utsendelse til USA med påfølgende tortur og dødsstraff eller fengsling for resten av livet.

4. Brad Birkenfeld
Birkenfeld fortalte de amerikanske skattemyndighetene det han visste om den sveitsiske gigabanken, UBS, praksis med skatteundragelse. Birkenfeld ble selv anklaget for å ha tatt del i svindelen til arbeidsgiveren sin og dømt til 40 månederes fengsel. Han slapp ut i fjor og ble tildelt 104 millioner dollar av skattemyndighetene for sitt virke som varsler. UBS ble tildelt en bot på 708 millioner dollar og amerikanske skattemyndigheter har samlet inn over 5 milliarder dollar i straffeskatt i forbindelse med saken etter at den ble avslørt.

5. Daniel Ellsberg
Natt etter natt sto Daniel Ellsberg over en kopimaskin og trykket løs for å sikre at det fantes flere kopier av de avslørende dokumentene som skulle endre debatten rundt Vietnamkrigen. De drøyt 7.000 sidene ble sendt til New York Times, som etter første avisartikkel om saken fikk publiseringsnekt fra retten om militærdokumentene. Ellsberg lekket videre til Washington Post og 17 andre aviser.
Grunnet illegal bevisføring, i form av irregulær overvåkning, ble Ellsberg frifunnet to år etter lekkasjen var et faktum.

Les også: Filmer for en bedre verden

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned