Soundtrack til kvinnedagen

Kvinnelige musikere du kan se opp til! I anledning kvinnedagen, et knippe låter av, med eller om tøffe kvinner.

Irene Kosberg Skagestad
Om Irene Kosberg Skagestad (3 artikler)
Irene K. Skagestad er feminist, antirasist, humanist og musikknerd, med bakgrunn fra utviklingsstudier, SAK og Globaliseringskonferansen. Hun har en master i flerkulturell utdanning og jobber i Human-Etisk Forbund.

Da jeg vokste opp hørte jeg nesten bare på musikk laget og fremført av menn. Jeg hadde en oppfatning av at menn driver med musikk, mens kvinner driver med posering. Antakelig må Topp ta litt av skylda. Ungdomsbladet Topp var svært viktig i min og veldig mange i min generasjons tidlige musikkoppdragelse, og når de trykte bilder av kvinnelige popstjerner satt de gjerne og holdt inn magen, med perfekt hår, kløft, trutmunn og «kom og ta meg»-blikk. Mennene stod ofte med gitaren i hånda, med bustete hår, og bare glodde inn i kamera. Kvinnene var «popstjerner», mens mennene var «musikere». Det er en stor forskjell. Det var rett og slett få kvinnelige musikere jeg så opp til.

Men ser man litt nærmere finner man haugevis med kvinner som bryter med popstjernegreia. Mamma oppdro meg for eksempel med vidunderlige Patti Smith, og jeg fant selv fram til Shirley Manson i Garbage. Manson er androgyn, trekker gjerne i herredress, drikker seg full på whiskey, banner og sverter, og tar fullstendig knekken på publikum med sin utrolige scenekarisma. Jeg vil rette en stor takk til moren min og til MTVs Alternative Nation, som viste meg uglossa musikk uten silikon og trutmunn.

I anledning kvinnedagen har jeg samlet et knippe låter av, med eller om tøffe kvinner. Genremessig spriker det en god del. Lista åpner med en politisk låt med klart feministisk budskap. Feministisk er også en god beskrivelse på Rusty Warrens Bounce Your Boobies og Raveonettes Boys Who Rape (Should All Be Destroyed). Noen har kommet med på lista fordi de utfordrer konvensjoner om hva som er kvinnelig og vakkert, som Patti Smith, Peaches og Lady Sovereign, og andre er med i kraft av å være planetens kuleste person (uavhengig av kjønn). Og da snakker jeg selvsagt om Debbie Harry i Blondie.

Jeg har en liten kvinnedagsrelatert anekdote fra mine dager bak disken i platebutikken: Jeg spiller Big Mama Thorntons I smell a rat. Inn kommer et ungt par, kanskje i slutten av tenåra. De har en veldig gjennomført og kul 50-talls stil. Gutten kommer opp til disken og spør om det er Big Mama Thornton jeg hører på, og jeg svarer bekreftende. Da sier gutten: «jeg synes ikke kvinnfolk har noe i musikkbransjen å gjøre i det hele tatt, men jeg gjør et unntak for Big Mama. Hun har mer baller enn noe mannfolk».

Kos deg med lista (her kan du åpne den i Wimp og Spotify) og nyt dagen med solskinn, feminisme og engasjerte diskusjoner. Vi sees i toget!

 1. Marie Bergman – Ingen kommer undan politiken
 2. Janis Joplin – Move over
 3. Raveonettes – Boys who rape (Should all be destroyed)
 4. PJ Harvey & John Parish – Pig will not
 5. Siri Nilsen – Lucias sang
 6. Patti Smith – Dancing barefoot
 7. Garbage – Stupid girl
 8. Azealia Banks – 212
 9. Sonic Youth – Drunken butterfly
 10. Rusty Warren – Bounce your boobies
 11. Blondie – Rapture
 12. Nina Simone – Four women
 13. Billy De Wolfe – Don’t dress your cat in an apron
 14. Peaches – Fuck the pain away
 15. Gossip – Standing in the way of control
 16. Bikini Kill – Rebel girl
 17. Le Tigre – Deceptacon
 18. Lady Sovereign – Love me or hate me
 19. Robyn – Konichiwa Bitches
 20. Delta 5 – Mind your own business
 21. Big Mama Thornton – I smell a rat
 22. Rim Banna – The hymn of the sea
 23. Neneh Cherry – Buffalo stance
 24. Maryam Mursal – Lei Lei
 25. Erykah Badu – The healer
 26. Yeah Yeah Yeahs – Tick
 27. X-Ray Spex – Oh Bondage, up yours!
 28. Janelle Monáe – Come Alive
 29. Souad Massi – Houria
 30. M.I.A. – Born Free
Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Opprør, riot grrrls og tredje bølge feminisme | Moderna Museet

Kommentarfeltet er lukket.