Zizek versus Peterson

Jordan Peterson og Slavoj Zizek. Foto: Gage Skidmore og Andy Miah

«Lykke: marxisme versus kapitalisme» er tittelen når Slavoj Zizek og Jordan Peterson braker sammen til debatt. Det kan bli veldig gøy og kanskje blasfemisk og ironisk at langfredag brukes til å søke lykken.

Edin Kozaric
Om Edin Kozaric (1 artikler)
Edin Kozaric har en mastergrad i fred- og konfliktstudier. Studerer videre for å bli lektor i samfunnsfag og historie.

På langfredag møtes den slovenske filosofen Slavoj Zizek og den kanadiske psykologiprofessoren Jordan Peterson til debatt i Toronto. Tittelen lyder «Lykke: marxisme versus kapitalisme».

Zizek – som forøvrig ble nektet jobb som ung mann i det sosialistiske Jugoslavia fordi han ble oppfattet som dissident – er selverklært kommunist, og stadig aktiv kritiker av kapitalismen som han mener fortsatt lider av de samme problemene han hevder førte til kommunismen i det tjuende århundre.

LES OGSÅ: Et skråblikk på Jordan Peterson — naturen, det urokkelige og 12 Rules for Life

Peterson på sin side mener at en marxistisk verdenstolkning leder til en tribalisering av samfunnet der konflikter i stadighet oppstår mellom påståtte undertrykkere og de som hevder å være undertrykt (i nyere tid manifestert i form av blant annet Black Lives Matter og LBGTQ+).

Både Zizek og Peterson har til felles at de er populære, kontroversielle og – ifølge sine respektive fanskarer – nødvendige tenkere i vår tid. Noe annet de har til felles er at begge har særegne debattstiler som ikke uten videre legger til rette for fruktbar debatt. Peterson er påståelig, bastant og kan fremstå som belærende – noe norske seere fikk vitne på Skavlan da han hevdet at økt likestilling fører til skjevere kjønnsfordeling i arbeidsmarkedet. Zizek på sin side har en tendens til å gjøre alle debatter om til monologer hvor han sjelden viser hensyn til verken tema eller moderators retningslinjer.

Med det sagt så er det også anledning til å smått glede seg. Formatet – tretti minutter fremlegg på hver etterfulgt av ti minutter med respons – sørger for at de verste fallgruvene forhindres og at publikum i det minste får servert godt forberedte og relevante innlegg. Selve oppkjøringen til debatten har også vært oppmuntrende. Peterson skal ha lest flere av Zizeks bøker for å være så godt forberedt som mulig, mens Zizek har avslørt at han ønsker å benytte anledningen til å adressere Petersons fanskare med beskjeden «stem på Bernie Sanders».

Det hele kan bli veldig gøy. Og hvis man velger å se på så får det bare være både blasfemisk og ironisk at man bruker langfredag på å lete etter lykken.

Debatten kan følges live på internett for den nette sum av 14,95 dollar.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned