Dollarmilliardærenes formue vokser med 21 milliarder hver dag

Foto: Steve Jurvetson under lisens (CC BY 2.0)

Oxfams årlige rapport avslører en farlig voksende ulikhet. 26 personer eier nå like mye som 3,8 milliarder mennesker. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Dagen før åpninga av møtet til Verdens Økonomiske Forum i Davos, den såkalte rikmannsklubben, har den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam sluppet sin rapport om den eksplosive økninga i sosiale og økonomiske forskjeller i verden.

Både møtet i Davos og Oxfam-rapporten er en årlig begivenhet. I år vektlegger rapporten hvor mye man kunne gjort med den offentlige velferden med en moderat beskatning av de rikeste.

LES OGSÅ: Ny blåblå ulikhetsrekord: De rikeste eier 51,6 prosent av Norges formue

Med kun 0,5 prosentpoeng mer formueskatt av de aller rikeste kunne man  finansiert skolegang for alle de 262 millioner barna i verden som i dag ikke går på skole og i tillegg gitt helsetjenester som kunne reddet 3,3 millioner menneskeliv.

Illustrasjon fra Oxfams rapport.

Rapporten tar for seg den enorme veksten i ulikhet etter at finanskrisa slo inn i 2008. Antallet dollarmilliardærer har sia 2009 mer en tredobla seg.

LES OGSÅ: Velferdsprofitør og skattesnyter mener fattige har dårligere gener enn rike

Verdens rikeste mann i dag er Amazon-eier Jeff Bezos. Hans formue på 960 milliarder kroner er 100 ganger så stor som hele statsbudsjettet til Etiopia, et land på 105 millioner mennesker.

Urettferdigheten understrekes ved at verdens superrike gjemmer unna anslagsvis 65.000 milliarder kroner i skatteparadiser, noe som frarøver fattige land for inntekter på 1.400 milliarder kroner i året.

Du kan lese hele rapporten her.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned