Mer enn bare et ja eller nei

Na og hayir. I Diyarbakir sier HDP pg befolkningen nei til Tyrkias nye grunnlov.

86 av HDPs ordførere har blitt arrestert og avsatt. Fra talerstolen bes det om å huske på alle mennesker som har dødd og alle byer som er ødelagt før dagens avstemning om Tyrkias grunnlov.

Marianne Gulli
Om Marianne Gulli (4 artikler)
Marianne Gulli er daglig leder i Latin-Amerikagruppene i Norge og er internasjonalt ansvarlig i Rødt. Hun har tidligere jobbet i FOKUS, Forum for kvinner og utviklingsspørsmål.

«Hvor er Diyarbakirs ordfører? Hvor er alle våre folkevalgte?” ropes det fra en scene midt i byen. Jeg er på Nei-sidens siste store offentlige markering før folkeavstemminga og det er stemmen til Pervin Buldan, parlamentariker fra Folkets Demokratiske Parti (HDP) som ljomer utover folkemengden. Hun viser til alle deres politiske fanger, og minner oss om at dette er en kamp som er mye større enn et enkelt ja eller nei til et styresett.

Fra scenen oppfordrer parlamentarikere, musikere og andre appellanter til å stemme nei. Det blir tatt godt i mot blant de 10-15.000 fremmøtte. Stemningen er god. Det synges og det ropes. Tusenvis av røde, gule og grønne flagg med påskriften Hayir og Na, vaier i vinden.

LES OGSÅ: Refleksjoner rundt en folkeavstemning i Tyrkia

Pervin Buldan maner folk tli å stemme nei. Foto: Marianne Gulli

Det var ingen enkel sak å komme seg hit i det hele tatt. Det som virket som mange politi i gatene i går var bare lommerusk sammenlignet med oppbudet i dag. Politi av alle sorter står tett i tett og har omringet hele markeringen. Vi registreres og blir tatt bilde av. Kropper, lommer og vesker blir grundig sjekket, to ganger, før vi i det hele tatt kommer i nærheten av markeringa.

Plassen for markeringen er symbolsk viktig. I juni 2015, for snart to år siden, var folk samlet på akkurat samme sted for å markere HDPs valgkampavslutning. En bombe gikk av midt blant publikum, fem ble drept og flere hundre skadet. I dag var første gang de var tilbake igjen. Det var emosjonelt for mange. Ikke minst var det en politisk viktig markering. Det at så mange møtte opp og med så god stemning regnes av mange som en seier i seg selv, uavhengig av valgresultatet i morgen.

LES OGSÅ: Diktaturet befester seg i Tyrkia og baner vei mot borgerkrig

”Vår kamp vil fortsette til våre politiske fanger er fri” ropes det fra scenen. Det er over 10.000 politiske fanger i Tyrkia. En av dem, Selahattin Demirtas ko-leder av HDP og i fengsel siden 2016 er høyst til stede under dagens markering. Bildet hans bæres av flere kvinner og menn, som symbol på deres felles motstandskamp.

Bilder av HDPs fengslede leder Selahattin Demirtas holdes opp av de frammøtte.
Foto: Marianne Gulli

Neste taler følger opp. Osman Baydemir, visepresident i HDP sier standhaftig at et nei i folkeavstemming er et nei til fengsling av opposisjonspolitikere. Videre lister han opp alle kommunene der HDPs ordførere har blitt arrestert og staten har overtatt makten. Det er 86 totalt. Han avslutter med å be alle huske på alle som har dødd og alle byer som har blitt ødelagt når de stemmer.

Dette er så definitivt en kamp som er mye større enn et ja eller nei!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned