Pussy vs. Putin

Foto: Игорь Мухин

To av Pussy Riot-medlemmene er på turné. Under festspillene i Bergen viste det anarkistiske punkkollektivet filmen Pussy vs. Putin.

Nora Warholm Essahli
Om Nora Warholm Essahli (5 artikler)
Nora Warholm Essahli studerer sosiologi og er aktiv i Landsforeningen mot rasisme.

Turneen foregår sammen med kunstneren Lusine Djanyan som hadde utstilling i forbindelse med Festspillene, og filmskaperen Alexander Cheparukhin som gjennom Gogol’s wives productions har laget dokumentaren «Pussy vs. Putin».

Pussy Riot var invitert til festspillene i Bergen for å vise filmen og til samtale med Hilde Sandvik, kulturredaktør i Bergens Tidende, og Martin Paulsen, førsteamanuensis i russisk ved Universitetet i Bergen. Han har oversatt Pussy Riots tekster til norsk og gitt dem ut i bokform med tittelen «Tenkebønn for frihet».

Forbudt i Russland
Filmen skapte stort engasjement blant et fullsatt Logen teater. «Pussy vs. Putin» er satt sammen av mange småfilmer gjort i perioden før, under, og etter det berømte stuntet i Frelseren Kristus-Katedralen i Moskva. Vi fikk se stuntopptredener fra den Røde plass i Moskva, og på offentlige transportmidler. I tillegg viste den sterke scener fra fengslingen og påfølgende demonstrasjoner med hard konfrontasjon mellom fundamentalistiske kristne og Pussy Riots tilhengere.

Filmen har blitt forbudt i Russland på grunnlag av en ny lov som forbyr ekstremisme. Leder for Gogol’s Wives Productions, Alexander Cheparukhin mener dette bare er dårlige unnskyldninger for å kneble kritiske røster, og forteller at kinoer som velger å vise filmen vil bli utsatt for enten straffeforfølgning eller fengselsstraff på 5 år. Andre metoder myndighetene bruker for å dekke over sensuren er spontane inspeksjoner av lokaler som «påviser» feil og fører til nedleggelse.

Bestikker bøller
Høydepunktet i filmen var for min del en scene der demonstranter fra begge sider blir fengslet utenfor rettssalen og plassert bak i samme politibil uten tilsyn. Under turen til politistasjonen har de en heftig diskusjon, men ingen tyr til vold – i motsetning til det de samme kristenfundamentalistene hadde gjort før arrestasjonen.

Under samtalen etter filmvisningen kom en av Pussy Riot-aktivistene med en påstand om at opprørspolitiet bestikker bøller til å gå løs på venstreorienterte aktivister for å skape større avstand mellom aktivistene og resten av befolkninga. Det gjør de gjennom å beskylde Pussy Riot og deres tilhengere for å gå til angrep på de kristnes verdier.

Feminisme tilbake på menyen
Pussy Riot startet som et feministisk anarkistisk punkkollektiv. Ifølge Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova var feminisme et forlatt tema i Sovjet-tiden, og det var Pussy Riot som først startet debatten om feminisme for alvor i landet. Filmen viser klipp fra en konferanse om feministisk kunst, der mange unge kvinner diskuterer dette temaet med stort engasjement. Denne bevegelsen fikk større oppslutning etter at Pussy Riot-medlemmene ble arrestert, og enda mer etter at de ble erklært skyldige og dømt til to års fengsel.

Hilde Sandvik prøvde å lede debatten, under festspillene i Bergen, over på feminisme uten hell. Etter den brutale behandlingen Pussy Riot-medlemmene har fått i russiske fengsler, har gruppen skiftet fokus. Dette arrangementet er en del av Pussy Riot-medlemmenes turné i USA og Europa, hvor de holder foredrag om politiske fangers situasjon i hjemlandet og advarer mot Putin. De mener at Putin, sammen med den sterke Ortodokse kirken er i ferd med å gjeninnføre et diktatur i Russland. Den eneste forskjellen de ser mellom Putin og Sovjet-lederne er at Putin ikke har noen ideologi. Hans eneste drivkraft er ønsket om makt.

Langsiktig mål
Tolokonnikova fortalte at hun var oppriktig glad og rørt over all støtte folk viste henne da hun sonet. Hennes soning var spesielt brutal og det hele eskalerte under hennes lange sultestreik. Hun poengterte at det som er viktig for dem, er de grunnleggende rettighetene og endring av selve systemet, ikke et spørsmål om komfort. Avslutningsvis kom de med en oppfordring om å sende støttebrev og ting til politiske fanger.

I kampen mellom Pussy Riot og Putin er det foreløpig Putin som sitter igjen med seieren. Hilde Sandvik spurte om hvordan foredragsturneen blir sett på i et Russland som preges mer og mer av en skepsis mot vesten, men det bryr ikke Pussy Riot seg noe særlig om. De har et langsiktig mål om et demokratisk Russland. Med deres turné i USA og Europa, ser det ut som de får spredt budskapet – både på den vestlige og den østlige siden av Jernteppet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned